Ga de strijd aan met je ‘vluchtgedrag’

Ga de strijd aan met je 'vluchtgedrag'

De meeste mensen kennen het wel: vluchtgedrag. Je moet bijvoorbeeld een marketingplan schrijven en de deadline komt steeds dichterbij. Natuurlijk weet je wel dat dit nu het belangrijkste is wat je moet gaan doen, maar beginnen: ho maar.

Rationele argumenten helpen dan niet.

Je kunt fantastisch goede redenen bedenken om aan de slag te gaan: het plan moet af, het is belangrijk, collega’s wachten op je. En nog los daarvan; je hebt er last van dat het nog niet op papier staat. Het zorgt voor onrust en je voelt je schuldig. Het zou heerlijk zijn als het af was. Maar toch…

Echt beginnen is de eerste stap

Vaak zou het al een flinke stap vooruit zijn als je in elk geval maar vast begonnen bent. Dat je aan het eind van de dag in de spiegel kijkt en tegen jezelf kunt zeggen: ‘Ik heb een goed begin gemaakt’. En dat je je collega’s weer recht in de ogen kunt kijken.

Creatieve mensen hebben over het algemeen sneller last van vluchtgedrag.

Zij zien niet alleen honderden mogelijkheden, maar ook meteen alle problemen die op kunnen doemen. En dat maakt de taak ‘groter’; iets simpels kan al snel voelen als een compleet project, in plaats van als een simpele klus. Dat is vaak niet handig voor je productiviteit.

Want er is genoeg afleiding te vinden.

Het is zo easy om jezelf van je werk te houden. Twitteren, Googlen en YouTuben bijvoorbeeld. Elke tien minuten je e-mail checken. Uberenthousiast je collega’s helpen met iets waar zij tegenaan lopen. Nog maar eens koffie halen. En natuurlijk al die andere klusjes doen die al heel lang liggen, zoals het opruimen van je bureau of opschonen van je archief.

Grote en vage taken maken het ook nog eens moeilijk om te beginnen. Dingen die je moet doen vaag houden is op zich al een vorm van vluchtgedrag. Je hebt nog niet eens nagedacht over hoe je het aan gaat pakken. Logisch dat je niet begint met taken als ‘lokatie Purmerend reorganiseren’, ‘nieuwe aanpak implementeren’ of ‘uitrollen projectplan opvolging’.

Wat kun je doen tegen vluchtgedrag?

Nu wil je natuurlijk weten wat je kunt doen tegen vluchtgedrag. Hier hebben we 8 tips voor je op een rijtje gezet waarmee je de strijd tegen je vluchtgedrag aan kunt gaan!:

1. Bekijk je vluchtgedrag eens positief.

Het is vervelend dat de belangrijkste taak op je lijst nog niet af is. Maar wees eerlijk: heb je op andere momenten wèl zin om de boekhouding te doen of je archief op te ruimen? Nu heb je dat soort klusjes toch maar lekker wel weer gedaan!

2. Formuleer je Gewenste Uitkomst.

Vaak helpt het om te beseffen wat je uiteindelijk wilt bereiken met het project. ‘Een leuk personeelsfeest’, ‘Tevreden medewerkers’, ‘Geen crashende computers meer’. Zoek naar een Gewenste Uitkomst waar je gemotiveerd van raakt. Als je je einddoel helder voor ogen hebt, kom je sneller in actie.

3. Of bedenk juist je Niet-Gewenste Uitkomst.

Als het bedenken van je Gewenste Uitkomst niet helpt, probeer dan eens het tegenovergestelde. Wat gebeurt er als je de taak niet doet? Wat zijn de gevolgen voor jou? Misschien geeft dat het nodige schrikeffect om aan de slag te gaan.

4. Formuleer de Eerstvolgende Actie.

Bedenk wat het eerste is dat je gaat doen als je begint. En maak dat zo praktisch mogelijk: ‘kwartiertje brainstormen’, ‘Jacco mailen’, ‘voor- en nadelen op papier zetten’. Hoe kleiner die eerste actie, hoe groter de kans dat je het gaat doen.

5. Neem om te beginnen 12 minuten om aan het beleidsplan, de website of het volgende hoofdstuk van je nieuwe boek te werken.

Zet een kookwekker. Dan heb je in elk geval vast een begin gemaakt. 12 minuten is te overzien. Maar het kan je wel net even over de eerste hobbel heen helpen.

6. Werk samen met iemand. Jij aan jouw klus, zij aan haar klus.

Een afspraak maken met iemand kan een goeie stok achter de deur zijn. Spreek niet op je werkplek af, maar in een vergaderruimte of ergens buiten de deur. En neem alleen de spullen mee die je voor die ene taak nodig hebt. Zo help je elkaar om geconcentreerd door te werken.

7. Neem een pauze als je niet verder komt.

Maar dan wel een echte pauze. Dus niet je e-mail checken, maar even uit het raam staren, een ommetje lopen of 20 push-ups doen. Vaak zal je merken dat je opeens weer weet hoe je verder moet.

8. Zorg dat je je hersenen te slim af bent.

Dit is een tip uit ‘Do it tomorrow’ van Mark Forster: als je echt ergens tegenop ziet kun je je hersenen om de tuin leiden door tegen jezelf te zeggen dat je het niet gaat doen. Je pakt alleen even het dossier uit de kast. Dikke kans dat je dan toch een begin gaat maken…

Ben jij nu voor iets aan het vluchten? Neem dan eens één minuut de tijd om voor die klus de Eerstvolgende praktische Actie te bedenken.

Meereffect - Getting Things Done

Ontvang nuttige tips en praktische artikelen

Over slimmer leven en werken
Wij houden ook niet van spam en we respecteren je privacy.

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

Ga de strijd aan met je 'vluchtgedrag'

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.