APK voor je GTD-systeem

dreamstime_xs_50949297Vakbekwaam vergaderaar?

Voor veel vakken heb je opleidingen en certificaten. Je mag je niet zomaar verpleegkundige noemen en een kwaliteitskeurmerk krijgen, vraagt om te voldoen aan vastgestelde regels. Voor vergaderen, e-mails versturen of een dag indelen heb je geen certificaat. Er zijn geen eindtermen die gelden of een meting die je kunt doen om te zien of een e-mail ‘goed’ is.

Als je Getting Things Done gewoonten gebruikt, heb je wel best practices die je helpen van kenniswerk een vak te maken. Dan is de vraag hoe je weet of je deze gewoonten kunt verbeteren. Wat kun je doen om Wekelijks Onderhoud beter te doen? Waar vind je hoe je goed zorgt voor je Later/Misschien lijst.

Stel je voor dat je vakbekwaam kenniswerker kan zijn en je dagelijkse gewoonten kan laten checken. Zoals je periodiek een auto APK laat checken, laat je ook periodiek je GTD-systeem checken.

Kenniswerk is een vak

  • In veel kantoren en kenniswerk-omgevingen werkt iedereen met zijn eigen systeem. De één heeft uitgedachte gewoonten en de ander werkt vrij intuïtief aan taken en projecten. Niet vaak is hoe je je werk doet onderwerp van gesprek.
  • Wie zijn gewoonten professionaliseert, bijvoorbeeld door Getting Things Done toe te passen, gaat daarna met die nieuwe gewoonten aan de slag. Niet iedereen gaat vervolgens consequent nadenken over het verbeteren van de al verbeterde gewoonten. Het is ook redelijk belastend om iedere week in je Wekelijks Onderhoud óók na te denken over productiviteit en waar je verbeteringen kunt doen.
  • Als je gewoonten wilt verbeteren, kan het zoeken zijn naar hét APK-systeem voor kenniswerk. Er zijn blogs, boeken, podcasts over productiviteit, maar waar vind je een hele check-up? Zelfs hét boek Getting Things Done. De kunst van stressvrije productiviteit van David Allen bevat niet een eindtest of checklist waar alles bij elkaar staat wat je aan GTD kunt doen.

De APK-lijst erbij nemen 

  • De eerste verbetering is er één die aansluit bij wat jij aan frictie ervaart: wat kan en/of moet beter of anders? Tijdens het Wekelijks Onderhoud kun je een week terugblikken en je afvragen hoe je volgende week iets sneller, beter of slimmer je werk kunt doen. Ook zonder APK wil je aan je auto of rijstijl verbeteringen aanbrengen.
  • Vraag vakgenoten hoe zij productief zijn, e-mails verwerken, projecten in beweging houden, hun dag indelen. Mensen die vergelijkbaar werk doen, hebben vast adviezen die voor jou kunnen werken. In een teambespreking of een projectbespreking kun je een snelle ronde doen en om één tip vragen of rond één aspect vragen hoe mensen ermee omgaan, bijvoorbeeld niet-urgente, maar wel belangrijke taken.
  • Abonneer je op podcasts of blogs die je helpen productief te zijn en zorg dat je concrete acties uit die bronnen aan je takenlijst toevoegt. Maak een project om je GTD-systeem op excellent niveau te krijgen en verzamel bij dat project de Eerstvolgende Acties die je uit de artikelen haalt.
  • De David Allen Company en meereffect kennen de zogenaamde Getting Things Done Practitioner. Dat is iemand die alle GTD gewoonten op excellent niveau kent en toepast. Er is een vragenlijst voor Practitioner en een coach die de vragenlijst afneemt en checks doet in je GTD-systeem. In enkele rondes kun je zo je systeem piekfijn op orde hebben én heb je acties hoe je in de toekomst je systeem nog beter kunt maken.

Neem contact op met meereffect om te zien hoe jij jouw systeem kunt laten testen en weer nieuwe energie in jouw systeem kunt steken.

Naam

Telefoonnummer

Vraag/opmerking

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2020 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven