Waar doe jij het voor?

Weer een werkdag voorbij! Je hebt je uren nuttig besteed. Taak na taak heb je af kunnen tikken. Je bent een tevreden m/v. Maar als je nog een snelle blik op je to-do-lijst werpt, zie je dat je nog steeds niet dat eindverslag hebt geschreven voor een project wat niet helemaal lekker liep. En je bent ook nog niet binnengelopen bij je manager om haar te spreken over je workload. Die taken staan al een paar weken op je lijst. Maar je hikt er tegenaan… En opeens kun je je dan een stuk minder tevreden voelen over je werkdag.

Happy naar huis

Als je jezelf ertoe kunt brengen om óók een begin te maken met de taken waar je geen zin in hebt, haal je nog een stuk meer voldoening uit je werk. Stel je eens voor dat je die ene rottige taak kunt afvinken? Dan rijd je pas echt met een happy gevoel naar huis.

Geen zin

Het lastige is dat in de taken die je uitstelt ‘iets’ zit wat niet leuk is. Het project liep niet lekker, dus eigenlijk wil je er niet meer over nadenken. Je manager confronteren is ook niet echt je hobby. Je weet niet precies hoe je dat computerprobleem moet oplossen, dus blijf je er maar omheen werken. Als je jezelf dan niet bewust motiveert, is het logisch dat je vooral de taken doet waar je wél snel een goed gevoel van krijgt.

Een snufje emotie is het halve werk

Hoe kun je ervoor zorgen dat je stopt met het uitstellen van klussen die je niet zo leuk vindt? Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Formuleer voor elke actie op je takenlijst een ‘Gewenste Uitkomst’. Stel jezelf de vraag: hoe ziet het eruit als het af is? Als je het einddoel voor ogen hebt, motiveert dat om te beginnen.
  • Je komt nóg sneller in actie als dat einddoel iets is waar je blij van wordt. Wat levert het jou op om deze taak te doen? Misschien heb je geen zin om een offerte te maken, maar vind je het wel leuk om nieuwe klanten binnen te halen. Formuleer dan als Gewenste Uitkomst ‘nieuwe klant binnengehaald’.
  • Voeg wat emotie toe aan je Gewenste Uitkomst. Formuleer de Gewenste Uitkomst zo dat je er enthousiast van wordt. ‘Bruisend personeelsfeest georganiseerd’ of ‘Motiverende presentatie gegeven’. Misschien krijg je er dan zelfs zin in ;-).
  • Schrijf de Gewenste Uitkomst ook op je takenlijst. Dat kun je bijvoorbeeld aan het begin van de zin doen. Daarachter schrijf je dan de eerste actie waarmee je wilt beginnen. Bijvoorbeeld zo:
  1. Strakke vergadering / agendapunten op een rijtje zetten
  2. Garage opgeruimd / oud papier wegbrengen

Wil je verder komen met een taak waar je tegenaan hikt? Neem dan 1 minuut de tijd en bedenk een Gewenste Uitkomst (mét wat emotie). Zet die Gewenste Uitkomst op je takenlijst.

Meereffect - Getting Things Done

Ontvang nuttige tips en praktische artikelen

Over slimmer leven en werken
Wij houden ook niet van spam en we respecteren je privacy.

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

Waar doe jij het voor?

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.