Beslis
Dat wat je verzameld hebt, had om de één of andere reden je aandacht. Door te gaan beslissen, bepaal je of je er iets mee gaat doen. Misschien zag je een leuke cursus Spaans en heb je de website genoteerd. Nu je er nog eens over nadenkt, heb je genoeg aan je hoofd met je huidige werk en beslis je de cursus een jaartje te parkeren. Je kunt dus ook beslissen met iets dat je verzameld hebt niks te doen.
Praktische tips bij Beslissen
- Als je beslist iets te gaan doen met een item, zeker als het een project is, is een belangrijke vraag wat dat doen uiteindelijk oplevert. Oftewel: wat is je Gewenste Uitkomst? Stel dat je een andere bank wil of een innovatie-idee wil onderzoeken, hoe ziet de wereld er uit als je dat af hebt? Met een scherp beeld daarvan voorkom je dat je met een vaag project start.
- Als je de Gewenste Uitkomst scherp hebt, kun je nagaan hoe je daar gaat komen. De volgende vraag is dan ook: wat is de eerste stap die je kunt zetten om te werken aan die Gewenste Uitkomst? We noemen die stap ook wel de Eerstvolgende Actie. Heb je een concrete, scherp afgebakende actie genoteerd, dan is de kans veel groter dat je die gaat doen, dan wanneer er ‘Bank’ op je actielijst staat.
- Je beslist over alles wat je verzameld hebt en dat levert een reeks beslissingen op: actie ervan maken, archiveren, in de agenda zetten. Maar waar laat je die beslissingen? Je moet ze ergens noteren of intypen, zodat je ze op het goede moment terug ziet. Dat noemen we organiseren en daarover lees je in de e-mail van morgen.
Tot morgen,
Het team van meereffect