De balans van de dag

Vijf uur, nu al?

Overkomt het je ook weleens, dat het ‘ineens’ tijd is om naar huis te gaan? Die ene actie die je vandaag wilde afmaken is nog niet af, maar de trein gaat zo of als je nu niet weggaat sta je lang in de file. De avond staat voor de deur met alles wat daarbij hoort: er moeten nog boodschappen gedaan worden, gekookt, kinderen gehaald voordat je kunt sporten/naar de ouderavond/huishouden kunt doen/nog een paar afleveringen op Netflix kunt kijken. Laptop dicht, tas inpakken, wegwezen.

Stel je eens voor dat het einde van je werkdag ook echt het einde van je werkdag is. Dat je met een goed gevoel rustig je werkdag kan afsluiten en kunt genieten van je avond en wat je dan kiest te doen. Hoe fijn zou dat zijn?

Er komt altijd wat bij, er gaat nooit wat af

Het is niet heel gek dat er aan het einde van de dag nog wat dingen onaf zijn. Gedurende de dag komt er werk bij. Collega’s hebben vragen, de e-mail stapelt op, een overleg loopt uit, het schrijven van een tekst duurt langer dan je dacht. Dan glipt de tijd door je vingers als zacht zand.

Stoppen middenin een actie die je aan het doen bent of stoppen terwijl je nog iets had willen afmaken, is frustrerend. Het is geen fijne afronding van je dag, waardoor je dus ook net wat minder aandacht en energie hebt voor de avond. Ga je dan nog even door? Of besteed je morgen weer extra tijd aan het opnieuw starten hiermee?

Sluit je werkdag af met aandacht

Als je je eigen productiviteit regelmatig onder de loep neemt, stel je jezelf in staat continu te verbeteren. Zo kan je voorkomen dat je elke keer in dezelfde valkuil stapt.

  • Besteed de laatste vijf minuten van je dag aan een dagsluiting. Net zoals de kassa aan het eind van de dag opgemaakt wordt in een winkel, maak je de balans van je dag op. Zo kan je je avond (en de volgende werkdag!) weer goed beginnen.
  • Reflecteer op de dag door jezelf een aantal vragen te stellen. Bijvoorbeeld: Wat heb ik afgerond? Hoera! Welke actie ben ik begonnen, maar heb ik niet afgemaakt? Waarom? Wat moet ik nog noteren voor het vervolg? Wie heb ik verder geholpen en blij gemaakt? Wat ging goed, wat niet? Hoe is de balans in eigen werk en ad hoc werk voor anderen?
  • Blik vooruit op morgen: Wat wil je dat morgen je gaat brengen? Wat zijn je belangrijkste acties voor morgen? Hoe zorg je dat je die gaat doen?
  • Doe het iets eerder als dat voor jou handig is. Als het om wat voor reden dan ook onhandig is om de laatste vijf minuten van je dag hiervoor te gebruiken, doe het dan een half uur eerder. Dan heb je ook nog heel even de tijd om je dag nog goed te maken.

Wat is de belangrijkste reflectievraag voor jou?

 

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2019 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven