De shelfie van Maarten Tigchelaar

De shelfie van Maarten Tigchelaar

De site Lifehacking bedacht ooit de term shelfie: een selfie voor je boekenplank oftewel bookshelf. In deze serie laten we een aantal GTD'ers aan het woord en horen we welke boeken zij mooi, treffend, inspirerend, nuttig, et cetera vonden.

Nu in deze reeks: Maarten Tigchelaar, gecertificeerd GTD-trainer van GHMT. Lees welke boeken Maarten geïnspireerd hebben. Het is een diverse stapel boeken, maar met deze leesbagage kun je in diverse velden naar de top.

 

Atomic Habits. An Easy and Proven Way to Build Good Habits and Break Bad Ones, James Clear

‘Forget about goals, focus on systems’

Fantastisch boek over hoe gewoontes werken en hoe je ze voor jou kunt laten werken. Meer sporten? Maak een gewoonte helder, attractief, makkelijk en bevredigend. Wat denkwerk aan de voorkant, helpt je naar je doel.

Digitaal minimalisme. Doelbewust omgaan met digitale overvloed, Cal Newport

Technologie neemt een steeds grotere rol in ons leven in. Omdat die rol geleidelijk groter is geworden, staan we er niet bij stil. Newport stelt voor om de relatie met technologie anders vorm te geven en terug te gaan naar de essentie. Levert die ene app echt toegevoegde waarde? Compleet met een 30-daags digital declutter plan.

This is marketing. You Can't Be Seen Until You Learn To See, Seth Godin

Marketinggoeroe Seth Godin helpt je om de goede vragen te stellen. Welke beweringen zijn waar over jouw klanten?

(...) begin with dreams and fears, with emotional states, and with the change your customers seek.

Heb je hierop een antwoord, dan kun je de juiste snaar raken bij je klant. Go make a ruckus!

Principles. Life and Work, Ray Dalio

Een dikke pil van Ray Dalio, CEO van het Amerikaanse Bridgewater (investeringsmaatschappij). Bridgewater werkt volgens een idea meritocracy waarin betekenisvol werk en betekenisvolle relaties door radicale waarheid en transparantie worden nagestreefd. Het boek is opgehakt in 2 delen; life principles en work principles. Soms wat Amerikaans:

There is almost always a good path that you just haven’t figured out yet.

Voor als je aan het nadenken bent over de inrichting van je organisatie.

Het checklist-manifest. Over de juiste manier van werken, Atul Gawande

Checklists kunnen levens reden! Checklists zijn al jarenlang gemeengoed in de luchtvaart. In de medische wereld werd er vaak sceptisch tegenaan gekeken, maar de resultaten zijn overweldigend. Niet levensreddend, maar wel handig: bij het bijwerken van mijn administratie, hanteer ik nu een checklist.

Boek uit, dan door...

Mijn honger naar boeken is groot, maar mijn boekenkast nooit heel vol. Als ik een boek uit heb, dan geef ik het graag door aan anderen: vrienden, familie, klanten of buren. Interesse in één van de hierboven genoemde boeken? Vul dan het contactformulier op mijn website in: www.ghmt.nl.

Naar boven