Een grootse visie in het dagelijks werk

dreamstime_xs_47677029[1]Het is een beetje on-Nederlands: grote dromen en meeslepende visies hardop uiten. Doelen stellen gebeurt uiteraard wel, maar een 20-jarenplan of de grote uitdagende doelen. Vaker is het: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. En grote doelen hardop formuleren betekent ook dat je niet meer terug kunt. Nu weet iedereen wat je eigenlijk wilt.

"We maken niks af!"

Op veel plekken in Nederland kun je bij de koffieautomaat horen dat er veel veranderingen zijn, maar zo weinig die ook echt afgemaakt worden. Veel programma's, verbetertrajecten, werk- en stuurgroepen die allemaal hun best doen de organisatie beter te maken, maar die ook weleens verdwaald raken in het concreet maken van die veranderingen. Het is ook een hele kunst: een visie of set waarden in een draaiende organisatie door laten dringen in het dagelijks handelen van iedereen.

Werkende visie

Hoe zou het zijn als jij voor jouw organisatie een kleurrijke, uitdagende visie hebt die je sterk motiveert, maar die je ook nog eens zo in een programma weet te vertalen dat er elk kwartaal grote stukken van die visie gerealiseerd worden? Dat dat wat je bedenkt deel uit gaat maken van het dagelijks handelen?

De waan van de dag

Doelen stellen die uitdagend zijn, vraagt visie en durf. Je moet niet alleen voor je zien wat de toekomst je kan brengen en wat unieke kansen voor jouw organisatie zijn, maar dat ook durven te verwoorden. De GTD’ers raadplegen hiervoor de Aandachtshorizonnen.

Een visie hebben betekent nog niet dat je de visie ook realiseert. Dat vraagt elk kwartaal, elke maand, week en dag aandacht voor die doelen. De waan van de dag met vergaderingen, e-mails, telefoontjes, storingen en ad hoc-werk zijn makkelijke handenbinders die je afhouden van werken aan verbeteringen. Je begint even met je e-mail te legen en voor je het weet is de dag half om. Wil je aan grootse plannen werken, dan vraagt dat planning en vooruitkijken.

Stap-voor-stap bouw je een grote verandering

  • Een grootse visie ontwikkelen, is iets dat je in stappen kunt doen en waar je je bij kunt laten begeleiden. Inspirerende personen en voorbeelden kunnen je helpen. Klanten en belangrijke partijen in en rond je organisatie kunnen input leveren.
  • Een belangrijke stap naar het realiseren van een uitdagende visie is het verdelen van die visie in veranderingen die je in een kwartaal kunt realiseren. Werk die kwartaaldoelen weer verder uit, totdat je concrete verbeteracties hebt. Een kwartaal dwingt je om concrete punten uit je visie te halen, zonder dat het meteen in het dagelijkse werk moet passen. Breek je visie af in blokken die je in een kwartaal kunt realiseren en breng daar volgorde in aan.
  • Kies van alle blokken die tezamen je visie vormen, er drie tot vijf om te voorkomen dat je te veel in één keer wil doen. Minder is ook niet handig, want dan is de voortdurende aandacht voor wat je anders wilt weg. Kortom, elk kwartaal aandacht, maar wel in behapbare brokken.
  • Zorg dat je bedreven bent in het vertalen van die kwartaalblokken naar acties en blokkeer daarvoor tijd in je agenda. In GTD-termen betekent dat het vermogen voor Gewenste Uitkomsten en Eerstvolgende Acties te formuleren.
  • Bouw reflectiemomenten in. Verdiep je in methoden die jou kunnen helpen om productief te zijn en geconcentreerd aan de slag te gaan, ook als het rumoerig om je heen is. Door periodiek na te denken over hoe het proces loopt, kun je bijstellen en verbeteren. In GTD-termen: zorg voor Wekelijks Onderhoud.

Neem tijd om jouw grootse visie te formuleren en doe dat met gloed en verve. Vertaal die visie naar kwartaaldoelstellingen en werk die maand-voor-maand en week-voor-week uit. Zo bouw je aan een visie die ook echt gerealiseerd wordt.

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2020 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven