Een mentale mise en place

dreamstime_m_31822733[2]Veel werkdagen beginnen in vliegende vaart: met de jas nog aan de e-mail starten en met een volle tas op tafel aan de gang om net voor de lunch te ontdekken dat er nog een mapje in de tas zit, waar je meteen 's ochtends eigenlijk iets mee had gemoeten...

Hoe zou dat zijn voor jouw werkdag, eerst een mise en place maken en je kookboek en timer klaarleggen en dan pas vergaderen of schrijven of nadenken? Als je werkplek past bij wat je gaat doen.

Actie!

Wie het druk heeft, die wil aan de slag. Alles wat daar tussenin staat, lijkt een storing. Dus opruimen of juist voorbereiden lijkt niet productief.

Binnen productieomgevingen is het al jaren gebruikelijk dat werkplekken en materialen klaarzetten en opruimen een wezenlijk onderdeel is van **kwalitatief goed werk leveren.** Voor kenniswerk is diezelfde aanpak ook veel waard, maar veel minder gebruikelijk.

Tafeltje dekje

  • In het artikel '18 minuten investeren' kon je lezen dat enkele korte momenten van reflectie veel opleveren. Je maakt een dag veel bewuster mee en kiest veel nadrukkelijker om iets wel of niet te doen. De eerste vijf minuten van de 18 helpen je aan een "mentale mise en place".
  • Een van de belangrijkste lessen in GTD is je hoofd niet te vullen met allerlei dingen die je moet doen. Schrijf ze op of typ ze in. Heb een manier die voor jou werkt om te verzamelen klaarliggen, bijvoorbeeld Evernote open op je iPad of je Word-bestand met input op je bureaublad.
  • Zorg dat je snel bij je actuele agenda, Eerstvolgende Acties lijst en Projectenlijst kunt. Dat zijn de lijsten die je helpen te navigeren. Of je ze nu in Evernote of Outlook bijhoudt, maakt niet uit. Toegankelijkheid wel.
  • Bij een storing of ad-hocwerk wil je makkelijk dat waar je mee bezig bent, kunnen pauzeren. Dus moet je ergens noteren of intikken waar je gebleven was. Stel iemand vraagt je even mee te denken met een spontane brainstorm en dat lijkt je goed om te doen, dan moet je ergens kunnen noteren dat je bezig was een plan te schrijven. Dump dat bijvoorbeeld in je Evernote inbox of op een notitie die je in je inbox gooit.
  • Je stoort jezelf ook nogal eens met goede ideeën, acties die je te binnen schieten, afwegingen die waardevol zijn. Zorg dat je ook die makkelijk kwijt kunt. Vaak is even noteren genoeg om die gedachten voor dat moment te parkeren en er later mee aan de slag te gaan.

Kijk eens rond op je werkplek voor je start met je werkdag en bedenk wat je kunt doen om voor een goed werkende mise en place te zorgen.

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2020 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven