Waarom Getting Things Done?

Wat is Getting Things Done?

Getting Things Done (verder: GTD) is de productiviteitsmethode die je helpt je te concentreren op wat op dit moment het belangrijkste voor je is. Om te weten wat het belangrijkste is om te doen, heb je overzicht nodig over wat je kùnt doen. Daarnaast werk je pas geconcentreerd als je niet afgeleid wordt door alles wat aandacht vraagt, zoals e-mails, taken die je nog moet doen en ideeën die je hebt.

  • GTD geeft je controle over je werk en leven en helpt je met volle aandacht dat te doen waar je op dit moment voor kiest. Of het nu een strategische brainstorm is of een wandelingetje in het park, heb je volle aandacht bij dat wat je op dat moment doet.
  • GTD is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Allen. Het is al 20 jaar lang een wereldwijde bestseller met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren. In 2015 is er een geheel vernieuwde editie van het boek verschenen.
  • GTD is actiegerichter dan klassiek timemanagement. Of, in de woorden van David Allen:

"Je kunt tijd niet managen. Er komen niet 25 uur uit een dag, hoe je ook managet. Je kunt alleen acties managen."

Enkele gewoonten uit GTD

GTD doe je. Als illustratie hieronder drie GTD-gewoonten:

  1. Noteer alles wat op je afkomt of wat jezelf bedenkt aan ideeën. Zolang je al die losse eindjes aan je hoofd hebt, kun je niet geconcentreerd werken. Leg ze vast op een plek en bekijk later wat je precies met die zaken wil doen.
  2. Als je een taak op je takenlijst zet, maak die taak dan heel concreet. Gebruik daarvoor actie-werkwoorden, zoals lezen, kopen, printen. Maak het denken over je taak af op het moment dat je de taak formuleert. Daarmee wordt je takenlijst erg makkelijk af te werken.
  3. Doe elke dag een dagstart. Kijk in je agenda wat je aan verplichtingen hebt en ga na wat je die dag verder wil doen, voor zover er ruimte is. Door zo naar je dag te kijken en een plannetje te maken, heb je meer controle over je dag. Dat wil niet zeggen dat je niet iets spontaans kunt doen of kunt reageren op iets dat zich aandient. Dat oppakken is meer een keuze dan wanneer je geen idee voor je dag hebt.

Waarom zou jij voor GTD kiezen?

  • GTD is praktisch en direct toepasbaar. GTD kent vijf stappen die elkaar versterken, maar ook los is een stap al waardevol.
  • Het startpunt waar je bij GTD van uit gaat is waar jij nu bent en niet waar je zou moeten zijn. De eerste stap bij GTD is controle krijgen over je workflow. Heb je dat al in hoge mate, dan helpt GTD je om perspectief aan te brengen: past wat je nu doet bij jouw rollen, langetermijndoelen en visie?
  • GTD werkt voor alle kenniswerkers. De essentie van kenniswerk is dat je continu beslissingen moet nemen over je werk. Je werk is niet voorgedefinieerd. GTD is de manier om beter te worden in het vak kenniswerker.
  • GTD helpt om afspraken te maken over samenwerking. Bespreek met elkaar hoe jij en anderen taken verzamelen, projecten doen, de agenda invullen maar ook reflecteren op voortgang en doelen. Daardoor wordt samenwerken professioneler. En leuker.
  • Het toepassen van GTD verbetert de productiviteit en betrouwbaarheid van de hele organisatie. Als alle individuen en teams hun samenwerking productiever maken, worden deadlines en mijlpalen concreter, realistischer en vaker gehaald. Al vele organisaties willen dat hun medewerkers volgens GTD werken en bieden bij in dienst treden de GTD Training aan.
  • GTD gewoonten worden ondersteund door wetenschappelijke inzichten uit de cognitieve psychologie. Het GTD-uitgangspunt dat je ideeën en acties niet in je hoofd onthoudt, maar in een extern, vertrouwd systeem wordt keer op keer bevestigd door onderzoekers.

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

Waarom Getting Things Done?

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.