Waarom Getting Things Done?

Wat is Getting Things Done ®?

GTD BUG - Color_400x400

Getting Things Done ® (verder: GTD) is de productiviteitsmethode die je helpt je te concentreren op wat op dit moment het belangrijkste voor je is. Om te weten wat het belangrijkste is om te doen, heb je overzicht nodig over wat je kùnt doen. Daarnaast werk je pas geconcentreerd als je niet afgeleid wordt door alles wat aandacht vraagt, zoals e-mails, taken die je nog moet doen en ideeën die je hebt.

GTD geeft je controle over je werk en leven en helpt je met volle aandacht dat te doen waar je op dit moment voor kiest. Of het nu een strategische brainstorm is of een wandelingetje in het park, heb je volle aandacht bij dat wat je op dat moment doet.

GTD is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Allen. Het is al 15 jaar lang een wereldwijde bestseller met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren. In 2015 is er een geheel vernieuwde editie van het boek verschenen.

GTD is actiegerichter dan klassiek timemanagement. Of, in de woorden van David Allen:

"Je kunt tijd niet managen. Er komen niet 25 uur uit een dag, hoe je ook managet. Je kunt alleen acties managen."

Enkele gewoonten uit GTD

GTD doe je. Als illustratie hieronder drie GTD-gewoonten:

GTD De kunst van stressvrije productiviteitNoteer alles wat op je afkomt of wat jezelf bedenkt aan ideeën. Zolang je al die losse eindjes aan je hoofd hebt, kun je niet geconcentreerd werken. Leg ze vast op een plek en bekijk later wat je precies met die zaken wil doen.

Als je een taak op je takenlijst zet, maak die taak dan heel concreet. Gebruik daarvoor actie-werkwoorden, zoals lezen, kopen, printen. Maak het denken over je taak af op het moment dat je de taak formuleert. Daarmee wordt je takenlijst erg makkelijk af te werken.

Doe regelmatig aan reflectie. Een moment reflectie maakt dat je daarna weer scherper weet wat je wel en niet wil doen en hoe je ervoor staat. Reflectie betekent ook de lijsten die je gemaakt hebt actueel houden. Dat is een vorm van onderhoud aan je GTD-systeem die er voor zorgt dat alles bij de tijd blijft.

Waarom zou jij voor GTD kiezen?

GTD is praktisch en direct toepasbaar. GTD kent vijf stappen die elkaar versterken, maar ook los is een stap al waardevol.

GTD heeft als startpunt waar jij nu bent en niet waar je zou moeten zijn. De eerste stap bij GTD is controle krijgen over je workflow. Heb je dat al in hoge mate, dan helpt GTD je om perspectief aan te brengen: past wat je nu doet bij jouw rollen, langetermijndoelen en visie?

GTD werkt voor alle kenniswerkers. De essentie van kenniswerk is dat je continu beslissingen moet nemen over je werk. Je werk is niet voorgedefinieerd. GTD is de manier om beter te worden in het vak kenniswerker.

GTD helpt om afspraken te maken over samenwerking. Bespreek met elkaar hoe jij en anderen taken verzamelen, projecten doen, de agenda invullen maar ook reflecteren op voortgang en doelen. Daardoor wordt samenwerken professioneler. En leuker.

GTD toepassen verbetert de productiviteit en betrouwbaarheid van de hele organisatie. Als alle individuen en teams hun samenwerking productiever maken, worden deadlines en mijlpalen concreter, realistischer en vaker gehaald. Al vele organisaties willen dat hun medewerkers volgens GTD werken en bieden bij in dienst treden de GTD Level 1 Training aan.

GTD is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten uit de cognitieve psychologie. Het GTD-uitgangspunt dat je ideeën en acties niet in je hoofd onthoudt, maar in een extern, vertrouwd systeem wordt keer op keer bevestigd door onderzoekers.

Wil je graag meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Dat kan via onderstaande gegevens.

   +31 (0)88 0016 200   info@meereffect.nl

Wil je liever dat wij contact met jou opnemen? Laat dan je gegevens bij ons achter en we bellen je zo snel mogelijk terug.

Naam

Telefoonnummer

Vraag/opmerking

Naar boven