Het startscherm van Frank Goedhart

Het startscherm van Frank Goedhart

Als vierde in de serie startschermen deelt Frank Goedhart (GTD -trainer voor Altran) zijn startscherm met ons. Hoe gebruikt hij zijn smartphone en welke apps zijn voor hem en zijn Getting Things Done-praktijk onmisbaar? We geven het woord aan Frank.

Zoals bijna iedereen gebruik ik mijn telefoon voor duizend-en-één dingen, maar samengevat eigenlijk maar voor drie:
- ontspanning
- informatie opzoeken
- stuff verzamelen

Voor zakelijke doeleinden gebruik ik mijn telefoon weinig. Vaak is de zakelijke mailbox die ik als gedetacheerde bij klanten krijg niet zomaar toegankelijk. Dat vind ik overigens prima, zo verwerk of zie ik buiten werkuren geen zakelijke e-mails.

Mijn startscherm voelt voor mij leeg en compleet. Ik heb al mijn applicaties op één pagina gezet waardoor ik niet meer op andere pagina’s hoef te zoeken. De applicaties staan gegroepeerd op hun gebruik en de meest gebruikte applicaties heb ik onderaan vast gezet.

De meeste berichtgeving staat uit. Rode bolletjes met nieuwe of ongelezen items verschijnen enkel voor berichten (via Berichten, WhatsApp of mail).

Als achtergrond heb ik voor mijzelf een herinnering aan een ‘mind like water’ gezet.

Voor mij staat voor mijn GTD-workflow de Evernote applicatie met stip op één. Door op het Evernote-icoon op mijn iPhone (7) hard te drukken krijg ik de mogelijkheid om direct een notitie aan te maken. Ik kan kiezen om iets te schrijven, in te spreken of een foto te maken. Later verwerk ik de verzamelde ideeën en herinneringen op een groter scherm.

Voor de meeste mail gebruik ik de Gmail-applicatie. De mail die mijn systeem in moet stuur ik door naar mijn Evernote-inbox. Ook komt er nog e-mail binnen op een paar overige e-mailinboxen die allemaal verzameld zijn in de mail-applicatie van iOS. Voor deze e-mail geldt ook dat ze doorgestuurd worden als ze mijn systeem in moeten.

In de Agenda-applicatie heb ik alle relevante agenda’s samengevoegd, zo heb ik een compleet overzicht in één applicatie.
In mijn vriendengroepen wordt Datumprikker vaak gebruikt, de applicatie werkt ideaal samen met de iOS-agenda. Je kunt bijvoorbeeld al je antwoorden op nog niet geprikte afspraken en alle geprikte afspraken zien in je agenda. Als je daarnaast je beschikbaarheid opgeeft via de Datumprikker applicatie zie naast de lopende datumprikkers al je afspraken in al jouw agenda’s!

Als laatste een applicatie waarvan ik nog maar net de kracht begin te ontdekken, namelijk If This Than That. Met deze applicatie kun je applicaties en systemen koppelen voor middel van regels.

Bijvoorbeeld: “Download een foto op Facebook waarin ik genoemd word naar een map in mijn Dropbox”.

Acties die je normaal wellicht handmatig zou doen kunnen nu geautomatiseerd worden en de mogelijkheden lijken eindeloos met de lange lijst van aangesloten systemen. Ik word er in ieder geval enthousiast van!

Een van mijn eisen aan mijn GTD-workflow was dat ik van zo min mogelijk verschillende applicaties gebruik wilde maken. En zeker van zo min mogelijk ‘third-party’ applicaties. Hierom staan er misschien weinig verassende applicaties in mijn top 5. Wat het gebruik van mijn telefoon overigens niet minder krachtig maakt. Ik kan genieten van dat minimalisme. Zo min mogelijk, maar niet te weinig.

Naar boven