Digitale leeromgeving

Instructie online training Adobe Connect

De GTD-training met Adobe Connect

Je gaat de GTD-training online volgen via Adobe Connect. Op deze pagina lees je de stappen die we je aanraden om te doen om optimaal voorbereid deel te nemen aan de training.

Stap 1: Adobe Connect installeren

Adobe Connect werkt het beste als je de Adobe Connect-toepassing op je desktop of laptop installeert. Doe dat ruim voor de training, zodat je kunt testen of alles werkt. 

Klik op de juiste link hieronder. Dan zal de Adobe Connect-toepassing direct gedownload worden.

Kies hierna voor ‘uitvoeren’ of klik op het downloadbestand en doorloop het installatieproces.

Stap 2: Adobe Connect testen

Nu je de toepassing hebt geïnstalleerd, willen we testen of je speakers en microfoon goed werken. 

 1. Ga hiervoor naar onze test-training:  https://meereffect.adobeconnect.com/onlinetestac/
 2. Vul je voornaam in bij het tabblad ‘Gast’. Nu opent de Adobe Connect-applicatie.
 3. Klik op de knop in de menubalk ‘Online test voor Adobe Connect’, klik op ‘Speaker- en microfoonset-up’ en doorloop de stappen om de luidspreker en de microfoon te testen.
 4. Werkt de microfoon niet? Klik dan op het pulldown-menu naast het microfoon-icoon en kies een andere microfoon.
 5. Werkt de luidspreker niet? Klik dan op het pulldown-menu naast het luidspreker-icoon en kies een andere luidspreker.
 6. Klik op het pulldown-menu naast het webcam-icoon en ga na of je webcam werkt of dat je een andere webcam moet kiezen en kies voor ‘delen starten’. Als dit werkt, zie je jezelf in beeld rechtsboven.
 7. Klik op het verbindingsstatus-icoon (streepjes) rechtsboven in beeld en kijk of je verbindingsstatus ‘Uitstekend’ is. Zo niet, ga na of je andere programma’s of computers hebt die veel van je internetverbinding vragen. Sluit deze af, indien mogelijk.

Als alles goed werkt en ingesteld staat, kun je Adobe Connect weer afsluiten. 

We beginnen de training op de afgesproken tijd en dan hebben we helaas geen tijd meer om technische zaken uit te zoeken. De andere deelnemers zijn dan klaar om te beginnen. Dus test tijdig en stel alles goed in.

Stap 3: Deelnemen aan de Adobe Connect-sessie

Let op: Je kunt deze acties pas doen in het kwartier voordat de training begint. Maar we raden je toch aan om de instructies vast door te lezen, zodat je voorbereid bent.

1. Open de Adobe Connect toepassing

Je hebt het programma geïnstalleerd, dus open vanaf je laptop of desktop het programma. Een klein scherm opent.

2. Ga naar je e-mail en zoek de e-mail van meereffect met de uitnodigingslink voor de online training erin.

3. Kopieer de uitnodigingslink en plak deze in de Adobe Connect toepassing.

Plak deze link dus in plaats van de voorbeeldlink in de toepassing.

4. Klik op doorgaan.

5. Klik op het tabblad ‘Gast’.

6. Vul hier je naam in, die zichtbaar is tijdens de training.

7. Klik op ‘Ruimte betreden’.

8. Afhankelijk van de manier waarop toegang geregeld is, kom je nu in de training of geeft de trainer je zo snel mogelijk toegang. 

Doorgaans kiezen wij ervoor om deze extra stap in te bouwen om zeker te weten dat alleen beoogde deelnemers deelnemen.

9. Eenmaal in de training zie je misschien nog niet de optie om je microfoon en camera aan te zetten. De trainer geeft je daar toegang voor.

Instructie online training Adobe Connect
Adobe Connect zonder microfoon en camera-toestemming.
Instructie online training Adobe Connect
Nu kun je microfoon en camera aanzetten.

Mocht je de camera- en microfoon-iconen niet zien, zet dan een bericht in de chat.

10. Ga als volgt te werk om de microfoon- en camera aan te zetten.

 • Klik op het microfoon-icoontje, zodat deze groen wordt.
 • Klik op het camera-icoontje, zodat deze groen wordt.
 • Klik in het scherm waar je je webcam ziet op ‘Delen starten’.

 

Je kunt nu Adobe Connect gebruiken.

Stap 4: Adobe Connect gebruiken en tips

 • Gebruik oortjes. Dat is voor jou makkelijker luisteren. De audio kan daarnaast via jouw speaker via jouw microfoon rond gaan zingen of een onhandige echo geven.
 • Zorg voor een rustige werkplek. We hebben blokken van drie uur met een enkele korte en een langere pauze en gaan in totaal zes uur aan de slag. Dat is lastig te combineren met onderbrekingen. Omdat we ook audio en video gebruiken, kunnen de onderbrekingen bij één iemand de rest ook afleiden.
 • Zorg voor een stabiele internetverbinding, bij voorkeur via de kabel. Denk ook aan huisgenoten die tegelijkertijd het internet gebruiken.
 • Sluit elke videoapplicatie af die je hebt draaien op je laptop (zoals Teams).
 • Creëer voldoende ruimte om naast je toetsenbord ook de trainingsmaterialen te kunnen gebruiken. Je noteert een aantal zaken in je werkboek en ook de kernkaarten uit de envelop en GTD-overzichtskaart (A3-formaat) gebruiken we op enkele momenten.
 • Log 15 minuten voor het begin van de training in door op de gemailde link te klikken. De link die je via de mail krijgt opent een webpagina. Kies de Adobe Connect-toepassing. Je komt in de wachtkamer. Uiterlijk 15 minuten voor de sessie begint, krijg je toegang. Dat geeft je de mogelijkheid alles te testen voor de training echt begint. Als alles werkt, zie je een afteltimer, dan heb je nog even tijd voor iets anders. Werkt iets niet of heb je vragen, laat het ons gerust wete!
 • De sessie wordt niet opgenomen en de chats en andere input zijn na de training niet meer beschikbaar. Het is dus raadzaam tijdens de trainingen je werkboek voor notities te gebruiken voor latere naslag.
 • De trainer ziet hetzelfde op het scherm als jij. Dus als er geen camera-beelden te zien zijn, zijn die voor de trainer ook niet te zien. Het enige dat de trainer in beeld heeft dat deelnemers niet zien is een aantal bedieningsopties om door slides te lopen of om naar een andere trainingsomgeving te gaan.
 • Hieronder zie je de schermen zoals die in de Adobe Connect-toepassing voor laptop en desktop werken.
 • Kenmerkend voor Adobe Connect is dat er een aantal trainingsomgevingen zijn die je gedurende de dag ziet. Elke omgeving heeft zijn eigen variatie aan modules. Hieronder zie je het openingsscherm, de zogenaamde lobby. In een andere omgeving zie je ruimte voor de webcams van alle deelnemers, zodat we elkaar kunnen zien tijdens bepaalde momenten van de training.
 • De trainingsomgeving is zodanig gekozen dat ze de interactie ondersteunen die het best past bij een bepaald deel van de training. De ene keer is er een chat en zie je de andere deelnemers en de andere keer speelt een video en gebeurt er verder weinig op het scherm.
 • Ons advies is je camera aan te laten staan, aangezien we een aantal keren met elkaar in gesprek gaan. Er zijn ook trainingsomgevingen zonder camerabeeld en dan ben je niet zichtbaar, ook al staat je camera aan.

 

We wensen je een productieve training toe, tot dan!

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

Instructie online training Adobe Connect

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.