Instructie online live training in Teams

De GTD level 1 Basistraining online

Hieronder lees je hoe je deelneemt aan de GTD Level 1 Basistraining via Teams.

Stap 1. Aan de meeting deelnemen

Via de mail ontvang je een uitnodiging in de vorm van een vergaderverzoek.

 

Open de uitnodiging en accepteer het verzoek door op ‘Ja’ te klikken.

 

Open Teams op je desktop of laptop. Je kunt zowel deelnemen door Teams in je webbrowser te starten als door het programma Teams vanaf je laptop of desktop te starten. Je kunt Teams ook vanaf je smartphone of tablet gebruiken maar aangezien de training meerdere uren duurt en je ook de chat zult gebruiken, werkt een groter scherm en toetsenbord prettiger.

Als je (in Teams) je agenda opent, zie je nu de training als afspraak toegevoegd.

 

 

 

Als de training begonnen is, zie je linksboven in de afspraak de knop ‘Deelnemen'.

Als de training nog niet begonnen is en je wilt alvast deelnemen, open de afspraak en klik op de link in het agenda-item (‘Deelnemen aan Microsoft Teams-vergadering’).

 

Teams opent nu een scherm, waarin je de opties kiest waarmee je deelneemt.

 • Klik op het schuifje naast het camera-icoontje om de camera aan te zetten en controleer of het beeld goed is. We raden je aan met video deel te nemen
 • Laat het schuifje naast het microfoon-icoontje op uit staan. We raden je aan je microfoon standaard uit te zetten. Dat voorkomt rondzingen van audio of dat geluiden om jouw heen anderen afleiden
 • Klik op ‘Nu deelnemen’

 

Als je de optie achtergrond vervagen een keer gebruikt hebt in Teams, dan zal het openingsscherm die optie ook bevatten en heb je een derde optie erbij in je scherm:

 

Stap 2. Het bedieningspaneel in de Teams Meeting

Het Teams Meeting-scherm opent. Onderin beeld heb je de bedieningen.

Je ziet achtereenvolgens:

Duur van de sessie.

Camera aan/uit

Microfoon aan/uit

Scherm delen, waarna onderin beeld een aantal schermopties opent. Voor de training niet nodig.

Meer opties, waaronder de optie om je achtergrond te vervagen. Klik op de drie puntjes en kies de optie ‘Achtergrondeffecten weergeven’.

Nu opent links in beeld een aantal achtergronden waar je een keuze uit kunt maken.

De tweede optie vervaagt je achtergrondbeeld. De erop volgende opties plaatsen een illustratie als achtergrond. (Deze opties ontbreken wellicht in de webbrowser versie van Teams.)

Meer opties, waaronder ‘Notulen weergeven’. Dit kunnen we gebruiken als notitieblok gedurende de training. Als er een website of app of boektitel genoemd wordt, kunnen we die hier vastleggen. Vanuit de agenda-uitnodiging zijn de notities later te bekijken.

Open/sluit het chat-venster. Het venster opent links in beeld en laat de chats tot dan toe zien. Onderin beeld vind je de mogelijkheid een bericht te sturen of een bestand te delen.

Het uitroepteken maakt het bericht urgent en waarschuwt anderen.

De chat-berichten zijn na de training terug te lezen door de agenda-uitnodiging te openen en op ‘Chat’ te klikken.

Open/sluit het venster ‘Deelnemers weergeven’ Hier zie je de namen van de andere deelnemers.

Beëindig je deelname aan de sessie. Mocht je dit per ongeluk aanklikken, dan kun je gewoon opnieuw deelnemen zoals hierboven beschreven.

 

Als je het agenda-item van de training opent, zie je bovenin beeld knoppen om naar de notulen of de chat te gaan. Dat kun je na de training ook nog doen om iets op te zoeken.

Als je tijdens de training op een venster buiten het Teams Meeting venster klikt, dan verkleint het meeting-venster. Door op het kleine Meeting-venster te klikken, wordt dat weer beeldvullend.

 

Als de sessie begint, zie je de andere deelnemers in beeld. Je eigen weergave wordt klein rechts onderin getoond.

Als er een presentatie gedeeld wordt, zal de presentatie het grootste deel van het scherm beslaan en zie je vier deelnemers onder in beeld.

 

Stap 3 Tips voor de online training

 • Het gebruik van oortjes is aanbevolen. Dat is voor jou makkelijker luisteren. De audio kan daarnaast via jouw speaker via jouw microfoon rond gaan zingen of een onhandige echo geven.

 

 • Zorg voor een rustige werkplek. We hebben blokken van een aantal uur met een pauze en gaan in totaal zes uur aan de slag. Dat is lastig te combineren met onderbrekingen. Omdat we ook audio en video gebruiken, kunnen de onderbrekingen bij één iemand de rest ook afleiden.

 

 • Creëer voldoende ruimte om naast je toetsenbord ook de trainingsmaterialen te kunnen gebruiken. Je noteert een aantal zaken in je werkboek en ook de kernkaarten uit de envelop en GTD-overzichtskaart (A3-formaat) gebruiken we op enkele momenten.

 

 • Log ruim 15 minuten voor het begin van de training in door op de gemailde link te klikken. De browser start de Teams Meeting.
 • Geef toestemming voor het gebruik van video en audio
 • Zet je audio standaard op mute. Unmute wanneer je iets wil zeggen
 • Klik op ‘Nu deelnemen’
 • Als alles werkt, waarschijnlijk zie je een afteltimer, dan heb je tijd voor iets anders. Werkt iets niet of heb je vragen, mail dan naar info@meereffect.nl of bel 088-0016200.

Naar boven