Maak in 2016 een vliegende start

dreamstime_xs_519262242016 is nog maar net begonnen, dus een mooi moment om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar met allerlei nieuwe kansen en uitdagingen.

Deze keer lees je geen artikel rond één GTD-kwestie, maar compacte adviezen die de GTD-trainers en het meereffect team je graag meegeven om 2016 een vliegende start te geven.

Lees de GTD-nieuwsjaarwensen en voeg er vooral jouw tips voor een vliegende start in 2016 aan toe!

Tips en adviezen voor een gloedvol 2016

 • Maak een nadenklijstje voor onderweg. Pak die lijst erbij als je langer de tijd hebt om over een item van die lijst na te denken, bijvoorbeeld tijdens een autorit, wandeling of treinreis. Kies vooraf 1 onderwerp waar je onderweg over na wilt denken.
 • Lees elke dag 10 minuten in een artikel, boek, blog, website om je vak bij te houden of zelf te leren.
 • Doe af en toe oordoppen in. Ook al heb je geen muziek aan staan, je wordt dan een stuk minder gestoord (tip van een trainingsdeelnemer).

Marleen Kwast (GTD trainer meereffect)

 • Niet zo gek op lijstjes? Te creatief daarvoor? Gebruik een oude (schoenen-)doos als Later/Misschien lijst. Of verwen jezelf en koop een prachtige mooie nieuwe doos. Schrijf de dingen die je ooit eens wilt gaan doen (maar nu niet) op een kaartje en leg deze in de doos. Regelmatig grabbel je in de doos (tijdens je Wekelijks Onderhoud) en laat je verrassen!
 • Blijven er teveel klusjes in huis liggen? Maak in Evernote een 'klus'-notitie aan waarin je al je huis-, tuin- en keukenklusjes noteert, elke klus voorafgegaan door een checkbox. In je Wekelijks Onderhoud neem je een actie op 'Kies klus van de week' en plan deze in je agenda om te doen. Heb je de klus geklaard, vink deze dan af in je Evernote klus-lijst. Je partner zal blij met je zijn!

Ralf Waljaard (GTD trainer QNH Consultancy)

 • Plan een minddump aan het begin van 2016.
 • Evalueer je efficiëntie op gezette tijden. Plan een evaluatiemoment over 4 weken en verras jezelf met leerpunten van dat moment.

Joris Voest (GTD trainer Damen Shipyards)

 • Onlangs sprak ik iemand die erg worstelde met zijn e-mail. Hij kreeg het niet op orde en had er zorgen van. Ik stelde hem de vraag: “Stel dat je morgen wakker wordt en je e-mail is afgesloten, je kan er nooit meer bij. Welke dingen zou je dan anders moeten regelen en hoe ziet dat eruit?” Naast een verschrikt gezicht, leverde deze korte brainstorm van 10 minuten een top 10 aan ideeën die hij meteen in de praktijk is gaan brengen.

Paul Leistra (GTD trainer Koppert)

 • Zorg dat je vaste afspraken / overleggen en dergelijke voor het hele jaar in je agenda hebt staan!

Corine van der Voort (GTD trainer ASVZ)

 • Met goede voornemens moet je zoveel, met deze voornemens moet je zaken dus niet doen. Een grappige en verhelderende lijst: jouw 16 beste slechtste voornemens. Wat neem jij je voor dit jaar niet meer te doen?
 • Hang het GTD-beslisschema op of gebruik het als bureaublad afbeelding!

Judith Adams (asisstente sales & marketing meereffect)

 • Zet alle alerts van je e-mailinbox uit: ze leiden alleen maar af en halen je uit je concentratie.
 • De kunst is om niet-routinezaken te koppelen aan routinezaken. Zo vergeet je nooit iets.

Ruben Verzijl (GTD trainer Bequaam.com)

 • Kies er vaker voor om één ding tegelijk te doen. Hang een reminder op, maak er een tiny habit van. (In Nederland vertegenwoordigd door gewoontetrainer.nl.) Meer aandacht voor wat je aan het doen bent, en je doet het ook nog beter.
 • Leg nu alvast een aantal relaxmomenten voor het komende jaar vast. Plan vast een weekendje, en regelmatig een avond door de week. Nu is je agenda (hopelijk nog redelijk) leeg. Een goede ontspanning helpt je ook weer om daarna weer fris aan de slag te gaan.

Eva de Vries (manager operations meereffect)

 • Houd de 1e week van januari (voor jezelf of je directeur) in de agenda vrij, zodat er tijd en ruimte is voor overleg, (her)aanpassing, enzovoort. Houd daarbij rekening met nieuwjaarsborrels, beste wensen, enzovoort voor externe relaties.

Sanne den Hartog (office manager meereffect)

 • Ga van reminders naar reflectie. Voorkom allerlei belletjes, piepjes, pop-ups, notificaties uit angst iets te vergeten. Vertrouw op je lijsten (je Wachten Op lijst, je agenda, je Eerstvolgende Acties lijst) en bekijk ze in korte reflectiemomenten, bijvoorbeeld aan het begin en het eind van de dag. Door je lijsten af en toe na te lopen, weet je wat je wilt en kunt doen en werk je veel rustiger dan wanneer je over vlaggetjes en belletjes aan hangt.

Arjan Broere (GTD trainer meereffect)

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2020 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven