Boek: Overleef je inbox in 60 minuten

kaft em60Vers van de pers, verschenen op 1 maart: Overleef je inbox in 60 minuten van meereffect-trainer Arjan Broere. In 60 minuten lees je hoe Getting Things Done je helpt je inbox leeg te maken en hoe je betere e-mails schrijft. Er zijn handige tools en apps die je e-mail automatiseren en je leest ook wanneer je beter geen e-mail kunt gebruiken.

E-mailergernissen

Zet kenniswerkers bij elkaar, vraag ze naar de e-mailgewoonten van collega's en meestal is de onvrede groot: teveel e-mails, spoedverzoeken via de mail, onnodig ge-cc, onderwerpregels die onduidelijk zijn of niet meer kloppen naarmate de correspondentie vordert. En aan de ontvanger de opgave om die mails te verwerken. Dat geeft veel kenniswerkers druk. En simpelweg e-mail negeren kan niet, want naast de niet zo relevante e-mail is er genoeg e-mail die juist wel bijzonder relevant is.

Beslis en organiseer

Het zal voor de GTD'ers niets nieuws zijn: je inbox is niet de plek waaruit je werkt maar een verzamelplek. E-mail in je inbox verwerk je periodiek en vervolgens neem je per e-mail een besluit en zet je de e-mail op de plek waar die hoort, bijvoorbeeld in de prullenbak, in je agenda, op je Eerstvolgende Acties lijst of in je archief. Naast e-mails staan er ook andere acties op je Eerstvolgende Acties lijst en dus is de Eerstvolgende Acties lijst een prima manier om uit alles wat je kunt doen, voortdurend het meest nuttige te kiezen.

Handig!

Naast aandacht voor GTD-geïnspireerd beslissen, lees je in het boek ook allerlei handigheden: sneltoetsen, mailregels en filters, alternatieve tools voor e-mail, bedoeld om je makkelijker met e-mail te laten werken. Met name voor Outlook en Gmail zijn er veel concrete stappen opgenomen in het boek. Als je met e-mail werkt, is het handig om je e-mailprogramma ten volle te benutten.

E-mail, hoe heurt het eigenlijk

Tenslotte is er veel aandacht voor e-mailetiquette en manieren om van e-mail weer een nuttig en bruikbaar communicatiemiddel te maken. Wat zijn goede onderwerpregels, wanneer staat iemand terecht in de cc, naar wie reageer je en hoe direct mag je zijn in e-mail? Ook handig om in je team, projectgroep of organisatie eens te bespreken. Alleen al enkele letters voor een onderwerpregel (J/N, Info, Actie, Vraag) kan e-mailverwerking makkelijker maken.

Overleef je inbox in 60 minuten, Arjan Broere (uitgeverij Haystack ism Frankwatching) € 12,50

 

Naar boven