De shelfie van Dirk Vercruysse

De shelfie van Dirk Vercruysse

De site Lifehacking bedacht ooit de term shelfie: een selfie voor je boekenplank oftewel bookshelf. In deze serie laten we een aantal GTD'ers aan het woord en horen we welke boeken zij mooi, treffend, inspirerend, nuttig, et cetera vonden.

Nu in deze reeks: Dirk Vercruysse, gecertificeerd GTD-trainer van QuidNunc. Lees welke boeken Dirk geïnspireerd hebben. Het is een diverse stapel boeken maar met deze leesbagage kun je in diverse velden naar de top.

> The Power of Habit, Charles Duhigg

40% van onze dagelijkse handelingen zijn gewoontes, habits. Niks rationeels aan. ’s Morgens moedwillig met een ander been uit bed stappen, zal van jou geen beter mens maken. Anders wordt het wanneer je deze wetenschap gaat inzetten om een productiever leven te leiden. Want nieuwe gewoontes kan je creëren en slechte kan je omturnen. Duhigg illustreert dit met een hoop inspirerende verhalen.  Benieuwd hoe Michael Phelps Olympisch goud kon winnen met een lekke zwembril? Hoopvol boekje!

> The Beatles, biografie door Bob Spitz

Voor iedereen die denkt dat de Beatles slappe liefdesliedjes kwelen, think again!  Want wat de Beatles deden, is gerust revolutionair te noemen. Eigen songs (en niet op maat gesneden door de broodschrijvers van de platenfirma), stadionconcerten, studio-experimenten, arty platenhoezen…  Dit is dus een heel dik boek. Spitz keert terug naar de kinderjaren van de fab four en neemt je mee tot aan hun zwanenzang. Snik... Lees en je luistert nooit meer op dezelfde manier naar de "mop tops”.

Getting Things Done. The Art of stress free Productivity, David Allen

Hiermee begon voor mij alles. Allen zette me aan het denken en nog meer aan het doen. Ik besefte dat ik vooral geleefd werd en vond in de GTD methode een manier om beter te gaan sturen. Vijf eenvoudige stappen voor meer controle en 5 horizonnen voor perspectief. Eenvoudig maar krachtig, indien consequent toegepast. That’s all there is. And that is all…

> Zo haal je meer uit je brein/Brain Chains, Theo Compernolle

Het belangrijkste gereedschap van een kenniswerker is zijn hoofd. Wordt het niet stilaan tijd om dit gereedschap slimmer te leren gebruiken?  Compernolle geeft oplossingen om ons te ontdoen van onze breinketenen. Ben je een homo interruptus? Verslaafd aan e-mail? Een overtuigde multi-tasker?  Geen tijd om Brain Chains oftewel Ontketen je brein te lezen? Goed nieuws! Compernolle schreef speciaal voor jou een verkorte versie: Zo haal je meer uit je brein.

> Hyperfocus, Chris Bailey

Hoe geraak je uit autopilot mode? Hoe kan je met meer 'intentie' aan de slag gaan? Hoe ga je om met af- en verleidingen?  Word je bewust van je 'attentional space' en lever beter werk af. Chris Bailey komt niet onbeslagen ten ijs. Hij probeerde een jaar lang alle productiviteitstheorieën uit in zijn 'productivity project.' Tips & tricks uit eerste hand dus. En erg leuk geschreven!

Onderschrift

Ik ben een veelvraat. En zeker als het om boeken gaat. Dit lijstje van vijf is dus een soort van dieet voor mij. Wil je meer weten over wie en wat me inspireert? Volg me, like me, share me of leer GTD met me!
Dirk op Twitter, LinkedIn en zijn site QuidNunc.

Naar boven