Versnellen? Eerst vertragen!

Je wilt wel, maar wanneer dan?

Nieuwe vaardigheden ontwikkelen, goed leren werken met een nieuw systeem, bijblijven op je vakgebied. Als kenniswerker zou je zeggen dat dat geen luxe is, maar noodzaak. De kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je opleiding zijn een basis om verder op te bouwen. Ook als je je leven lang hetzelfde werk doet, zijn er nog steeds ontwikkelingen in je vakgebied om bij te houden of is het handig je gereedschap steeds beter te leren gebruiken.

Dingen leren en ontwikkelen kost tijd en concentratie. Tijd die je vaak niet zomaar hebt in je werkweek. Op welke code kan je die uren schrijven? Wanneer kan je ermee oefenen, iets nieuws inzetten in je werk? Het voelt als iets wat je er niet zomaar even bij doet.

Hoe zou het zijn als je bijblijft op je vakgebied en werkt aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden? Wat zou het je opleveren als je tijd hebt voor andere zaken, omdat je nu je werk sneller of handiger kan doen? Of als je meer lol hebt in je werk, omdat je iets beter kan of blijft verbeteren? Of stel je voor dat je meer inspiratie hebt voor nieuwe producten of werkwijzen!

Het komt er allemaal bij

Kennis en vaardigheden verbeteren heeft meestal geen deadline en is geen kerntaak. En dus verliezen de acties om die vaardigheid eigen te maken het altijd van acties die wel een deadline hebben.

Als je iets wilt veranderen, kost het soms eerst meer tijd. De tijd die je nodig hebt om mogelijkheden te ontdekken, iets eigen te maken, de juiste functies te vinden, uit te zoeken of en hoe iets moet. Je wilt liever nu snel doorwerken, dan eerst die vertraging. Bovendien gaat je werk ondertussen gewoon door. Zo wordt het nog lastiger en loop je steeds verder achter.

Vertraag om daarna te kunnen versnellen

Investeer in nieuwe kennis en vaardigheden, zodat je productief kunt blijven. Soms vertraag je even een pas om meteen weer door te gaan, soms sta je wat langer stil.

  • Neem even tijd (!) om na te denken over kosten en opbrengsten. Wat is het risico om niets te doen aan ontwikkeling en wat zou het je opleveren als je het wel doet?
  • Gebruik Gewenste Uitkomsten en Eerstvolgende Acties ook voor dit onderdeel van je werk. Welke kennis of vaardigheden zijn voor jou van belang en op welk niveau wil je ze hebben? Het is net zo goed je werk om te leren en ontwikkelen, dus laat dat ook terugkomen op je lijsten. Dan zie je het regelmatig terug en kan je ook deze acties kiezen om te doen.
  • Gebruik je Later / Misschien lijst als bron van vernieuwing. Op die lijst kan je alles parkeren waar je aan wilt werken, maar niet nu. Als je dan wel wat wilt en kunt oppakken, kan je van die lijst kiezen wat op dat moment geschikt is om te gaan doen. 
  • Bedenk op wat voor manier je dit onderdeel van je dag of week kan maken. Door hier regelmatig aandacht voor te hebben, maak je het makkelijker om te doen en ontwikkel je stiekem best veel. Kan je elke dag 10 minuten lezen? Elke week een nieuwe functie in veelgebruikte software proberen? Kan het onderdeel worden van een bila of teamoverleg, zodat je het samen met collega’s oppakt?

Op welk gebied ga jij vertragen om te kunnen versnellen?

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2019 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven