Waarom Getting Things Done juist nu belangrijk is

De coronamaatregelen zorgen ervoor dat de situatie voor vele kenniswerkers flink is veranderd. Dat vraagt natuurlijk om een heleboel aanpassingen. Herken jij dit ook?

  • Je hebt veel extra energie nodig om nu je werk te doen omdat er vragen zijn, er op korte termijn nieuwe oplossingen bedacht moeten worden en een hele hoop andere zaken geregeld of aangevraagd moeten worden.
  • Managers hebben het gevoel nu nog minder contact en afstemming te hebben met de werknemers, of moeten dat in ieder geval op een andere manier doen dan fysiek in de buurt. Het vraagt dus om andere afspraken, overzichten, weten wat je werk is en aansturing.
  • Je krijgt nu opeens andere taken dan je gewend bent en je weet vaak onvoldoende om deze in te richten, op te zetten of uit te voeren. Ineens zijn je actielijsten helemaal omgegooid, worden er allerlei dingen uitgesteld of afgeblazen of juist naar voren gehaald.
  • Op afstand werken is technisch geen probleem maar niet iedereen gebruikte deze technieken al, en om er nu werkendeweg wijs uit te worden is vrij lastig.

Geest als water

David Allen, bedenker van Getting Things Done, gebruikt graag de uitdrukking ‘geest als water’. Water is iets bijzonders. Als je naar een rustig kabbelend beekje kijkt of een spiegelglad meer in een windstil bos ziet, dan zie je water in zijn verschillende vormen. De ene keer door stroming in beweging en de andere keer vlak in stilte. Als je in het vlakke water een steentje laat vallen, dan plonst dat. In het stromende water is de reactie groter omdat er al deining is. Het water doet daar zelf niks aan, dat is gewoon een logische reactie. Zoals dat water zich ook niet schrap zet als er een steentje dreigt te vallen. Als de laatste rimpeling van het steentje is weggetrokken, is het water weer zoals het ervoor was.

The official Getting Things Done ®logo without the tagline underneath

“Geest als water: een mentale en emotionele toestand waarin je hoofd helder is, in staat om vrij te creëren en te reageren, niet belast met afleiding of verdeelde focus.”

—David Allen

Niet dat je geest altijd zo kalm is, want dat is water ook niet. Als je dat doortrekt, zou je soms spanning voelen, bijvoorbeeld als je een ongemakkelijk of uitdagend gesprek gaat voeren. Die spanning helpt je om scherp in het gesprek te zitten. Maar spanning die niet logisch is voor het moment, helpt je niet.

Wat dit betekent is dat je niets aan je hoofd hebt, tenzij daar een concrete aanleiding voor is. Geen vage spanning of stressniveau dat je eigenlijk gewoon bent gaan vinden. En dat is voor veel kenniswerkers helaas de realiteit.

Wij helpen je graag om het beste uit de nieuwe situatie te halen!

Tijdens de training helpen we je een systeem op te zetten waarin al jouw taken, verantwoordelijkheden en projecten overzichtelijk een plek hebben. Dit doen we aan de hand van vijf concrete stappen die je heel praktisch kunt toepassen. Op deze manier heb jij altijd een compleet overzicht van alles dat je moet doen, alles dat je wil doen en waar je deze acties het beste kunt doen. Ook heb je goed overzicht over waar je op wacht en kun je snel schakelen als de prioriteiten veranderen. De vaardigheden die je leert tijdens deze training blijven daarom ook na de coronacrisis relevant.

Wil je ook leren hoe je een geest als water kunt hebben midden in de drukte? Meld je dan aan voor onze GTD Level 1 Online Training of bel ons voor meer informatie!

Wil je graag meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Dat kan via onderstaande gegevens.

Wil je liever dat wij contact met jou opnemen?

Laat je gegevens bij ons achter en we bellen je zo snel mogelijk terug!

Naam

Telefoonnummer

Vraag/opmerking

Naar boven