Wat levert het mij op?

dreamstime_xs_61646892Zoveel te doen

Er zijn taken met deadlines die gewoon keurig gedaan worden. Als je dringende taken niet doet, gaat er iets mis, dus deur dicht, telefoon uit en geen gezeur van wie ook. Andere taken kunnen eigenlijk wel schuiven. Die laatste groep is lastiger te managen, want ze móeten niet.

Totdat het je gaat storen dat je die taken nog niet gedaan hebt. Ook al kunnen ze ook eeuwig morgen, op een gegeven moment wil je ervan af. Vreemd genoeg is dat voornemen vaak te weinig om die taak ook écht te gaan doen.

Stel je eens voor dat je bij die lastige taken jezelf heel concreet voor de geest haalt hoe het is als je die taak afvinkt. Hoe dat voelt, wat het je oplevert, wat je dan denkt en vindt...

'Maar ik vind dat het moet'

Taken die je kunt uitstellen, gaan doorgaans het eerste van de planning als er wat onverwachts of wat urgents opduikt. En wie heeft er niet elke dag onverwachte zaken? Zeker als het vervelende klusjes zijn, is doorschuiven erg aantrekkelijk. Wie zal een urgente mail onbeantwoord laten als je anders tandartsen moet Googelen?

Als je een taak kunt doorschuiven maar je wilde die taak doen, ontstaat er spanning. Je komt een afspraak met jezelf niet na. Doe je daar niks aan, dan blijft er een knagend gevoel hangen. Als je eigenlijk vindt dat doorschuiven niet kan en je doet het toch, is dat een tegenstelling.

What's in it for me?

Voor een aantal taken die lang blijven liggen, geldt dat de actie die jij te doen hebt, in GTD-termen de Eerstvolgende Actie, niet concreet genoeg is. Door de taak concreter te maken kun je dat oplossen. Het vervelend klinkende klusje 'BTW Q4' wordt teruggebracht naar 'bonnetjes scannen naar Evernote', wat best een lekker routineklusje is.

Zijn er misschien taken die iemand anders goed kan of leuk vindt? Delegeer die taak dan. Het is mogelijk dat iemand anders met zijn of haar kwaliteiten en voorkeuren het makkelijk oppakt.

Een andere optie om duidelijker te zijn in afspraken met jezelf, is het prima vinden dat je het niet doet. Waarom en van wie moet die taak? Zijn er goede redenen voor, dan doe je de taak. Zo niet, dan niet. Morgen weer een dag. Of overmorgen. Totdat er urgentie ontstaat en dan zal je die taak heus wel doen.

Een manier om taken die concreet zijn maar je afstoten toch te doen, is ze aantrekkelijker maken. Bijvoorbeeld door een aantrekkelijke uitkomst van die taak te formuleren. Wat levert die taak je op als het gedaan is? Hoe ziet je wereld eruit als je klaar bent? Stel je voor dat je die schoenendoos met bonnetjes leeg hebt!

Je kunt ook systematischer te werk gaan en voor taken die jij nogal eens uitstelt na te gaan wat dat soort taken je oplevert. Gebruik dat gevoel als context bij die soort taken. Zo heeft Robyn Scott een aantal contexten gemaakt voor vervelende klusjes. Hieronder enkele varianten daarop:

  • Op orde: inboxen leeg, administratie gedaan, schooldata uit papieren briefjes in de agenda verwerkt. Kortom, admin-klusjes die eenmaal gedaan jou het gevoel geven weer helemaal bij en op orde te zijn.
  • Grote opluchting: een lastig telefoongesprek gevoerd, door allerlei vervelende helpschermen genavigeerd, enorme uitzoekklus met meerdere agenda’s geregeld.
  • Gewoon netjes: beloftes en sociale verplichtingen nagekomen, zoals afspraken maken, briefjes beantwoorden, kaartje sturen.
  • Klaar voor de strijd: fysiek onderhoud, zoals sport en beweging, mindfulness, voornemens rond voeding.

Ga na wat je kunt doen om uitstelklusjes eens op te pakken, bijvoorbeeld door je voor te stellen hoe het voelt als je ermee klaar bent.

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2020 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven