Wat was 2019 voor jaar?

Wat was 2019 voor jaar?

We sluiten 2019 langzaam af

Het einde van het jaar nadert. Een seizoen met voor de meesten van ons wat vrije dagen. En in het nieuwe jaar weer verder.

De kans is groot dat je in het nieuwe jaar op dezelfde voet verder gaat. Immers, gewoonten zijn hardnekkig. En goede voornemens beklijven doorgaans niet zo makkelijk.

Terugkijken is vaak een onderdeel van het eindjaar.

Nieuwsoverzichten, lijstjes met de grootste hits. Als je terugkijkt, schiet je wellicht een lastig gesprek van vorige week te binnen. Of die kritische e-mail van een klant. Terugkijken roept beelden op die ergens in je geheugen zitten en nu tevoorschijn komen. Vaak zie je dan scherper de zaken die niet helemaal goed gingen, dan dat wat lekker loopt.

Stel je eens voor dat je aan de hand van een aantal vragen systematisch terugkijkt en de belangrijkste lessen uit 2019 op een rij zet. En het beste uit dat alles ‘meeneemt’ naar 2020?

Stilstaan is een kunst

Het wordt weleens gezegd over mediteren: doe het elke dag een kwartier, behalve als je het druk hebt. Doe het dan 30 minuten.

Het is niet lastig te reflecteren als je alle tijd hebt. Maar het levert je dan ook minder op, want je hebt alle tijd. Juist als je een dynamisch bestaan leidt, is het wezenlijk je hoofd erbij te houden wat je doet, wat je niet doet en waarom. Reflecteren en terugkijken zijn lastig in tijden van drukte, maar juist dan wezenlijk.

De kans is groot als je ongestructureerd terugkijkt dat de laatste weken en lastige situaties je beeld meer bepalen, dan dat wat al maanden geleden gebeurd is of wat lekker loopt.

Het recente verleden en gebeurtenissen die spannend zijn, staan nu eenmaal beter voor de geest dan dat waarvoor je je geheugen even af moet zoeken.

Voor reflectie op langere termijn is het nuttig als je langetermijndoelen of een visie geformuleerd hebt. Niet elke kenniswerker heeft expliciete ideeën op lange termijn.

Stel jezelf vragen

 • Beter worden in je werk is onderdeel van je werk. Neem bijvoorbeeld twee uur tijdens je een-na-laatste werkweek voor reflectie. Het is een proces dat aandacht en tijd vraagt en dat lastig is om tussen de bedrijven door of in delen te doen. Als je weet dat het lastig wordt om die tijd ook echt voor jezelf te hebben, kies dan een locatie buiten je werkomgeving.
 • Gebruik bronnen om het jaar te reconstrueren. Blader je agenda door. Herlees aantekeningen en notities. Hiermee zie je allerlei concrete momenten uit het afgelopen jaar terug en kun je zoeken naar de verbanden. Noteer deze.
 • Heb je een journal bijgehouden, dan heb je allerlei bruikbaar materiaal voor een terugblik. Journaling is een vorm van reflectie, waarbij je op vaste momenten notities maakt over de dag. Sommige kenniswerkers gebruiken daarbij een aantal vaste vragen, zoals een rapportcijfer voor deze dag, één opvallende ontdekking vandaag, één item dat je anders zou willen. Noteer je belangrijkste conclusies.
 • Gebruik onderstaande vragen om het afgelopen jaar in kaart te brengen.
  1. Wat leert je Projectenlijst je over het afgelopen jaar? Neem je Projectenlijst erbij en ga na welke projecten je afgerond hebt en welke projecten nog lopen. Wat maakt dat projecten lopen? Wat maakt dat ze niet lopen?
  2. Wat was 2019 verder voor een jaar? Wat was opmerkelijk?
  3. Wat was je grootste succes in 2019?
  4. Wat was de slimste beslissing die je genomen hebt in 2019?
  5. Wat is gelukt te concretiseren in 2019 van de langetermijndoelen en visie als je die had?
  6. Wat was het beste advies dat je kreeg in 2019?
  7. Wat is onafgemaakt gebleven in 2019?
  8. Wie was de persoon met de meeste invloed op jou in 2019?
  9. Wat was het grootste risico dat je nam in 2019?
  10. Wat was het mooiste compliment dat je hebt gekregen in 2019?
  11. Wat zijn drie woorden die het afgelopen jaar samenvatten?
  12. Wat wil je van alles van hierboven meenemen naar het nieuwe jaar? Welke concrete Eerstvolgende Acties, liever geen voornemens, horen daarbij?
  13. Wat wil je van alles van hierboven veranderen in het nieuwe jaar? Welke Eerstvolgende Acties horen daarbij?
 • Lees het inspirerende interview met Bas van Holten (CEO van Merin) die een driedaagse reflectie doet als afsluiting van het oude jaar en als opmaat voor het nieuwe jaar. Een stevige basis voor het nieuwe jaar.

Neem de tijd om 2019 op een rijtje te zetten en het beste mee te nemen naar 2020.

Meereffect - Getting Things Done

Ontvang nuttige tips en praktische artikelen

Over slimmer leven en werken
Wij houden ook niet van spam en we respecteren je privacy.

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

Wat was 2019 voor jaar?

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.