Winactie Streamline Certified-boeken; uitdagingen vergader- of e-mailcultuur

Gefeliciteerd!
We hebben winnaars! Nogmaals gefeliciteerd Tamara, Ada en Marc met de Streamline Certified-boeken. Boeken vol inspiratie en tips over gestroomlijnd communiceren met als motto ‘minder is meer’.

Uitdagingen vergader- of e-mailcultuur werkend Nederland en België
Uit de ingestuurde vragen blijkt dat er in veel organisaties in Nederland en België winst te halen is. Door veel en ongericht overleg dat dagen vult, zit een heel aantal kenniswerkers ’s avonds e-mails weg te werken, die dan vaak te lang en onduidelijk zijn. Slechte vergaderingen genereren e-mails en slechte e-mails genereren vergaderingen. Zo blijf je in onduidelijke communicatie verstrikt.

Vijf stappen van Gerichte Communicatie
Door communicatie te stroomlijnen, zoek je bij elk communicatiemiddel dat je gebruikt doordacht in te zetten. In de Streamline Certified-training gebruiken we daarvoor de vijf stappen van Gerichte Communicatie. Daarnaast betekent stroomlijnen dat je de best practices van communicatiemiddelen vastlegt in richtlijnen om als team of organisatie te voorkomen dat je een communicatiemiddel onzorgvuldig inzet, wat leidt tot frictie en weerstand (precies het tegenovergestelde van stroomlijnen). Een voorbeeld van e-mailrichtlijnen vind je in de meereffect ‘Stroomlijn je e-mailgebruik’ uitgangspunten. In de Streamline Certified training komt er naast de communicatie via e-mail en vergaderingen, ook de onderwerpen gesprekken, documenten en presentaties aan bod.

Ergernissen op de werkvloer
Opvallend was ook dat een heel aantal van jullie al pogingen ondernomen had om communicatie te stroomlijnen, maar dat oude gewoonten op veel plekken moeilijk te veranderen bleken. Collega’s sturen toch weer een lange, ondoordachte e-mail met veel collega’s in de Aan- en CC-regel zonder dat daar enige logica in lijkt te zitten. Er worden vergaderingen ‘ingeschoten’ op korte termijn op momenten dat de ontvangers van de uitnodiging al van alles in de agenda hebben staan. De organisator kijkt er niet naar en stuurt gewoon wat rond. Je kunt je sowieso al afvragen wat je kunt verwachten van de voorbereiding als je op zo’n korte termijn een groep mensen om tafel zet.

Ons advies?
Begin klein, bijvoorbeeld met e-mailrichtlijnen of vergaderafspraken voor een nieuw project of binnen een afdeling. Evalueer regelmatig, want gewoonten zijn hardnekkig, dus houd vol. Geef daarnaast het goede voorbeeld door weloverwogen te communiceren, het juiste communicatiemiddel op het juiste moment in te zetten.

Interesse voor de basistraining (communicatie via e-mail, vergaderingen, gesprekken, documenten en presentaties)?
Nogmaals veel leesplezier voor de winnaars van de boeken en hopelijk leidt het tot gestroomlijnde communicatie, waardoor je met zo min mogelijk energie zo veel mogelijk bereikt. Voor degenen die niet tot de gelukkige horen, is de Streamline Certified-training op 19 september in Utrecht het overwegen waard!

Naar boven