Digitale leeromgeving

Review Bambook en Esqouia

Als je van schrijven houdt, ken je dan ook het gevoel van het nieuwe schrift?

Heerlijk om weer blanco pagina’s te hebben, mooie kaft, alle ruimte. Maar ook onhandig, want je moet steeds een nieuw schriftje kopen. En wat doe je met al je oude schriften?

En toen was daar, tadaaa, het herbruikbare schrift!

Wat zijn herbruikbare schriften?

Ik testte de Bambook en de Esquoia. Het zijn schriften met ‘whiteboardpapier’. Je schrijft erin met een speciaal stiftje, en kunt je tekst vervolgens weer uitvegen met het vilten gummetje achterop de stift of met een vochtige doek. De bedoeling is dat je je teksten en tekeningen redelijk snel weer uitveegt.

Je kunt kiezen uit verschillende formaten, al dan niet gelinieerd.

Gebruik ze voor specifieke doelen

Ik vind ze handig voor het maken van aantekeningen, brainstorms, minddumps, shortlists, om stuff te verzamelen. Ik ga niet meer terug naar een papieren schrift. Voor dingen die je langere tijd wilt laten staan – bijvoorbeeld je GTD-lijsten – zou ik ze niet aanraden.

Hoe werkt dat?

De schriften zijn redelijk dun, dus nemen niet veel ruimte in je tas. Lekker schrijven, tekenen, doodlen, corrigeren als het nodig is. Fijn! Als je aantekeningen (na verwerking) weg mogen, dan veeg je ze weer uit. Als je je aantekeningen wilt bewaren, digitaliseer je ze door een foto te maken en op te slaan in je digitale archief of in een app. Met de standaard meegeleverde zwarte pen kan je prima schrijven. Als je meer wilt kan je ook nog kleurenstiften bijbestellen, ook iets dikker schrijvende stiften.

Voordelen?

 • Geen nieuw schrift meer nodig
 • Je schrift bevat alleen alle actuele aantekeningen, de rest heb je uitgeveegd (al dan niet na digitaliseren).
 • Best handig dat je ook kunt corrigeren of uitvegen in tekst die je geschreven of getekend hebt. Je kunt dus ook een deel laten staan terwijl je andere dingen al uitveegt.
 • Als je een A4-formaat schrift hebt, kan je het ook gebruiken als mini-whiteboard in overleggen met kleine aantallen mensen.

 

Nadelen?

 • Je hebt geen nieuw schrift meer nodig ;-). Het kan heerlijk zijn om in een nieuw schrift te beginnen, of met zorg een schrift uit te kiezen voor een bepaald doel.
 • Je hebt er aparte stiften voor nodig, en niet iedereen vindt t lekker schrijven. ’t Schrijft wat gladder dan op papier.
 • De kleurenstiften (apart bij te bestellen) laten een lichte waas achter bij het uitvegen.
 • Ze zijn echt bedoeld voor aantekeningen die je maar even laat staan. Als je ze langer dan 1 a 2 weken wilt laten staan, wordt de tekst er niet leesbaarder van en het is dan echt poetsen om de pagina weer schoon te krijgen.
 • Ik gebruik mijn Bambook best intensief, het schrift gaat vaak mijn tas in en uit. De voor- en achterpagina zijn gelamineerd, en dat plastic laagje laat los. Mijn schrift wordt er dus niet mooier op, en het idee was nou juist dat ik geen nieuwe meer hoef te kopen….De Esquoia gaat minder vaak mijn tas in en uit, maar heeft ook een ander materiaal gebruikt voor de kaft. Het lijkt slijtvaster.

 

Welke te kiezen?

Zowel Bambook als Esquoia werken prima. Redenen die je zou kunnen hebben om voor de een of de ander te kiezen:

 • Bambook is van een Nederlandse start-up en wordt geproduceerd in Nederland. Esquoia houdt kantoor in Groot Brittannië, de schriften worden gemaakt in Litouwen.
 • Esquoia heeft een ander bindmechanisme, zogenaamde discbindingen, waardoor de pagina’s ook nog eens te verplaatsen zijn. Ultieme flexibiliteit.
 • Esquoia heeft meer keuzeopties: verschillende formaten, keuze in de kleur van de omslag en meer keuze voor pagina-achtergrond (Blank, Lined, Grid, Dot-Grid or Music, met notenbalken).
 • Esquoia heeft een slijtvastere kaft.

 

www.bambook.nl

www.esquoia.com

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

Review Bambook en Esqouia

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.