Skip Navigation Links

gratis praktische artikelen over slimmer werken

Gratis abonnement

Profiteer vanaf vandaag elke twee weken van gratis artikel met praktische tips en zinnige ideeën over slimmer werken.

En krijg nu meteen bij je aanmelding het gratis bonusartikel:
"5 Redenen waarom een helder hoofd beter werkt"

bonus artikel

Je e-mail adres:
Wij sturen geen spam en weer afmelden hebben we zo simpel mogelijk gemaakt.
Een klik op de link die onderaan elk artikel staat is genoeg.Gratis Artikelen

Circa elke 14 dagen schrijft het team van meereffect een artikel met praktische tips en ideeën over werken met minder stress en meer effect. De laatste 20 artikelen staan onderaan deze pagina.

Vul hierboven je e-mail adres in, dan krijg jij ze voortaan ook automatisch in je inbox.

Hieronder staan de laatste artikelen die we hebben geschreven (als je onze meereffect training doet krijg je toegang tot het hele archief met alle artikelen van de laatste vijf jaar). De data in de artikelen kunnen daarom gedateerd zijn. Klik hier voor een overzicht van de recente data van onze trainingen.

de laatste artikelen

Een grootse visie in het dagelijks werk

Het is een beetje on-Nederlands: grote dromen en meeslepende visies hardop uiten. Doelen stellen gebeurt uiteraard wel, maar een 200-jarenplan of de grote uitdagende doelen. Vaker is het: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. En grote doelen hardop formuleren betekent ook dat je niet meer terug kunt. Nu weet iedereen wat je eigenlijk wilt.
dinsdag 24 maart 2015

Lees meer >

Wie wat bewaart, heeft wat: de Later/Misschien lijst

Veel kenniswerkers worden omringd met relevante kennis, ideeën, inzichten, boeken, et cetera. Er is ook zo veel interessants! Waar laat je nu dat materiaal, zodat je het terugziet en er nog eens echt over nadenkt? Voor je het weet, heb je er weer een leesstapel bij die alleen maar toeneemt of een map met artikelen die voller wordt, maar die je eigenlijk nooit gebruikt. Of een vergeten folder in de Verkenner.
vrijdag 6 maart 2015

Lees meer >

Vergader gerichter

In veel organisaties is er veel op vergaderingen aan te merken. Deelnemers ploffen onvoorbereid in hun stoelen. De voorzitter komt gehaast uit een andere vergadering en is in gedachte nog met die vergadering bezig. De agenda is een mix van allerlei zinnen, problemen en thema's, waar bij sommige thema's niet meer duidelijk is wie dat en waarom op de agenda heeft gezet.
maandag 23 februari 2015

Lees meer >

Een mentale mise en place

Veel werkdagen beginnen in vliegende vaart: met de jas nog aan de e-mail starten en met een volle tas op tafel aan de gang om net voor de lunch te ontdekken dat er nog een mapje in de tas zit, waar je meteen 's ochtends eigenlijk iets mee had gemoeten...
maandag 9 februari 2015

Lees meer >

Eén voor allen en allen voor één

Daar zit je dan in de vergadering. Het lijkt wel of je als enige voorbereid bent. Oh, nee! Nu gaat Janssen een e-mail zoeken in een inbox (721 e-mails) met gelezen en ongelezen e-mails, allerlei soorten vlaggetjes en categorieën. En je ziet Janssen verschieten bij de e-mails die hij nu per ongeluk ziet en waar allang iets mee had gemoeten... Nieuw agendapunt. Jij vraagt collega De Vries een update te e-mailen. Keurig noteer jij dat op jouw Wachten Op lijst, terwijl je De Vries niets ziet opschrijven. "Onthou ik wel", zegt hij desgevraagd. Rustig ademhalen en nog maar eens in de rondvraag vragen of het niet een idee is als team tijd te investeren in een training productiviteit.
maandag 26 januari 2015

Lees meer >

18 minuten investeren

Wie kent niet dat gevoel aan het einde van je werkdag dat je van alles gedaan hebt, maar eigenlijk niet wat je je had voorgenomen? Taken die je gisteren voor vandaag gepland had, moeten maar een dagje opschuiven. En allerlei ad-hocvragen van collega's zorgden ervoor dat je 's ochtends vooral bezig was met reageren. Voor de middag stond er maar één bila, maar op de één of andere manier lukte het toch niet om een wat grotere klus op te pakken. Allerlei taakjes en e-mails en telefoontjes vulden ongemerkt de middag...
dinsdag 13 januari 2015

Lees meer >

Hoe maak je betere goede voornemens

Wie kent het niet: het nieuwe jaar is aanstaande en er moet van alles anders. Minder eten, meer sporten, vroeger opstaan, meer lezen, attenter reageren. De voornemens die zoal bij het begin van het jaar gemaakt worden, vatten allerlei wensen samen. Maar helaas blijven het vaak wensen. Iedereen weet hoe lastig het is je gewoonten te veranderen. Die zijn hardnekkig! Als je opeens niet meer mag snoepen of je moet meer gaan hardlopen, maar het regent zo vaak in januari... Een nieuwe lente.
vrijdag 19 december 2014

Lees meer >

2014 uit de hoogte bekeken

Opzij, opzij, opzij… Het Wekelijks Onderhoud komt er bij veel kenniswerkers niet van. Te weinig rust voor. Komt niet uit. Zit ik er net voor, word ik gestoord. En soms komt het er niet van, omdat je eigenlijk wel weet wat de uitkomst is: veel is anders gelopen dan gepland en de stapels stapelen zich op. Naast het Wekelijks Onderhoud, waar we op blijven hameren dat het je echt helpt, kun je ook over meer tijd onderhoud doen. Terugkijken op een kwartaal of jaar.
maandag 15 december 2014

Lees meer >

Start met stoppen

Je hebt al een stevige vergadering erop zitten met behoorlijk wat "uitdagingen". Pfff, dat was duwen en trekken. Wie plant zoiets ook om vier uur?! Nou, ook nog die analyse van je collega checken. Je klikt een enorme spreadsheet open. Rijen en kolommen zo ver je kunt zien. Tabbladen tot ver buiten het scherm. Nou, dat wordt een hele klus... Het nieuws van 19:00 uur begint op de radio.
maandag 1 december 2014

Lees meer >

Werk in drievoud

Op een felgele Post-it staan met viltstift vier stevige taken die je vandaag af wilt maken. Moet kunnen gezien je agenda. Vol goede moed aan de slag. Telefoon! Een klant die belt, dus die laat je niet naar de voicemail gaan. Als je even later het gesprek aan het afronden bent, draalt er een collega rond je bureau die kennelijk iets van jou wil. Terwijl jij de aantekeningen van het net beëindigde gesprek bijwerkt, brandt de collega al los. En zo loopt de ochtend van het ene incident naar de andere storing. Inmiddels staan er wat koffiekringen op je Post-it, maar er is nog geen taak doorgestreept. En floep, daar komt opeens een afspraak in je agenda voor later vanmiddag van maar liefst anderhalf uur...
maandag 17 november 2014

Lees meer >

Werk en privé, samen of toch apart?

Werk en privé lopen makkelijker dan ooit door elkaar. Of het nu gaat om die losse eindjes in je hoofd, die op de gekste momenten te boven komen (heb ik die afspraak nu verzet) of wanneer je de timer op je telefoon gebruikt om spaghetti te koken en je al je ongelezen e-mails ziet.
dinsdag 4 november 2014

Lees meer >

Wat kan ik hier nu doen?

Je stapt de trein in en neemt plaats in de stilte-coupé. Het is niet druk, dus je hebt alle ruimte om een plekje te kiezen. Eenmaal geïnstalleerd heb je een uurtje treinen voor de boeg. Je opent je scherp geformuleerde Eerstvolgende Acties lijst en begint bovenaan. Helaas, de eerste taken zijn beltaken en dat kan niet in een stilte-coupé. De volgende taak... die kun je eigenlijk veel beter doen als je twee beeldschermen hebt. En zo zoek je door je takenlijst tot je iets tegenkomt wat je wél kunt doen met alle frustratie van dien.
maandag 20 oktober 2014

Lees meer >

Idee? Hebbes!

Als kenniswerker komt er veel stuff op je af: taken, invallen, projecten waar je iets mee wilt. Of je nu het laatste pak melk uit de koelkast pakt en je dus melk moet kopen, of aan je whiteboard allerlei acties bedenkt: het is allemaal stuff. Waar laat je dat allemaal? Wat zeker niet werkt, is het proberen te onthouden of het zoveelste lijstje starten.
maandag 6 oktober 2014

Lees meer >

De grootste stuff veroorzaker dat ben je zelf

Zit je eindelijk tussen alle besprekingen door aan de tekst die je vandaag nog de deur uit wil doen naar alle klanten... Nog voor je de eerste alinea gelezen hebt, heb je al 3 keer aan een taak gedacht die ook nog vandaag moet! "Doorlezen", zeg je tegen jezelf. Maar elke keer dat je je leeswerk hervat, denk je weer aan nieuwe taken, vragen, ideeën...
maandag 22 september 2014

Lees meer >

To do or not to do

"Takenlijsten werken toch niet!" Zo'n briefje met van alles wat je moet doen dat je maakt en dan pas weer terugziet als je op het punt staat naar huis te gaan. Moet dat ook nog allemaal... En dan hebben sommige kenniswerkers naast die takenlijst nog een inbox vol mail met taken, een briefje naast de laptop met een paar te binnen geschoten taken én digitale geeltjes op het bureaublad van de computer met taakjes.
dinsdag 9 september 2014

Lees meer >

Net terug van vakantie en ik ben alweer toe aan vakantie!

Ben je net een paar dagen terug van vakantie en alweer toe aan vakantie? Allemaal de schuld van die volle inbox? Die enorme berg mail die zich, toen jij lekker ontspande in Frankrijk, vulde in je inbox. Vooral jouw collega’s die voor hun vakantie nog even schoon schip hebben gemaakt, leveren jou weer extra mail. Hoe haal je tussen al die mails de belangrijke eruit? En liefst zonder dat het je drie werkdagen kost? De out-of-office mails kunnen er in elk geval uit. Dat scheelt weer 20 stuks mail… Hoe verder?
maandag 25 augustus 2014

Lees meer >

Hoe je een einde maakt aan die steeds maar groeiende leesstapels

Op je bureau ligt een stapeltje vaktijdschriften en een paar boeken over spectaculaire ontwikkelingen in jouw vakgebied. In Evernote heb je nog lijstjes met favoriete websites en weblogs. Zomaar een greep uit al het leesvoer dat op je wacht. Wat een heerlijk vooruitzicht! Maar lukt het je serieus om je vakliteratuur bij te houden? Of knaagt het aan je als je weer iemand hoort vertellen over dat waanzinnig interessante boek, een echte mustread, of die geweldige blogster. Waar halen ze de tijd vandaan, denk je… Jij komt er gewoon niet aan toe. En ook dat knaagt aan je: want als professional hoor je natuurlijk wel bij te blijven – en liefst zelfs een beetje voorop te lopen.
maandag 11 augustus 2014

Lees meer >

Klaar voor je vakantie?

We vragen het vaak in onze training: “Wat kenmerkt de laatste werkdagen voor de vakantie?” Vaak krijgen we antwoorden als: van alles afronden en overdragen, allerlei taken en projecten die al te lang stillagen uitzoeken. Maar ook: collega’s ronden hun werk af en bezorgen mij weer werk. Kortom: een drukke tijd. En een vakantie brengt ook weer allerlei acties met zich mee: paspoorten, inpakken, boodschappen doen, tent checken… Gek genoeg horen we niet vaak dat de laatste dagen voor de vakantie voornamelijk voorpret zijn. Hoe zou je het vinden als je de week voor de vakantie begint met een volledig overzicht over je afspraken, taken, projecten? Alles wat je wilt doen, heb je in kaart en je hebt nog voldoende tijd om daaraan te werken. Sterker nog, dat gevoel heb je niet alleen die laatste week voor de vakantie maar elke week!
dinsdag 29 juli 2014

Lees meer >

Hack je gewoontes

Je opent de mailbox en hupsakee de eerste mail is meteen prijs**: een spoedorder die je doorgestuurd had, is door je collega's helemaal verkeerd opgepakt. "Nee, hè!"Je begint meteen een stevige mail te tikken. Ergens diep van binnen zegt een stemmetje dat dit niet verstandig is, maar je ramt door op je toetsenbord.
vrijdag 11 juli 2014

Lees meer >

Hoe je meer voldoening haalt uit je werk door een simpele Projectenlijst

Krijg jij veel gedaan op een dag, maar voel je je toch onrustig? Je bent druk, druk, druk. Je belt, je mailt, je geeft antwoord op vragen. Even koffie en dan weer verder. Oh ja, die klant had gebeld. Meteen even terugbellen. Als je hebt opgehangen, staan er weer nieuwe mails in je inbox. Ook maar snel weer even wegwerken. En zo werk je stug door. Maar als het vijf uur is, heb je toch ergens een ‘unheimisch’ gevoel. Ben je nou wel met de juiste dingen bezig geweest? Is dit echt wat er vandaag moest gebeuren of had je je tijd beter kunnen gebruiken?
dinsdag 1 juli 2014

Lees meer >telefoonnummer meereffect: nul drie vier drie - vier twee één drie acht één

 

slimmer leven en werken
"De training geeft mij het duwtje in de rug om ook echt met GTD te gaan werken. Het helpt mij om te focussen en te gaan doen en niet in het boek te blijven hangen."

Charlotte van der Gun
Waterschap Groot Salland


"Snel veel praktische, direct toepasbare info."

Jan-Willem van Wieren
Multizorg


"Ik ga mijn onrust omzetten in slimmer werken."

Wilmie Kosters
St. KOE


"De training voorziet in goede begeleiding en een solide methodiek om verder mee aan de slag te gaan"

Jeffry Marlissa


"Voor mij een goede mix tussen theorie en concrete praktijk."

Robbert Gaalman
Product Manager, Innolan BV


"Heldere opbouw en concrete tips die je meteen kunt toepassen."

Peter Kentgens
KCM


"Duidelijk, goede afwisseling vertellen, visueel beeldmateriaal en zelf aan de slag gaan."

Mariëlle van Heemst
De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

      follow us on Linkedin
1 2 3 4 5