Skip Navigation Links

gratis praktische artikelen over slimmer werken

Gratis abonnement

Profiteer vanaf vandaag elke twee weken van gratis artikel met praktische tips en zinnige ideeën over slimmer werken.

En krijg nu meteen bij je aanmelding het gratis bonusartikel:
"5 Redenen waarom een helder hoofd beter werkt"

bonus artikel

Je e-mail adres:
Wij sturen geen spam en weer afmelden hebben we zo simpel mogelijk gemaakt.
Een klik op de link die onderaan elk artikel staat is genoeg.Gratis Artikelen

Circa elke 14 dagen schrijft het team van meereffect een artikel met praktische tips en ideeën over werken met minder stress en meer effect. De laatste 20 artikelen staan onderaan deze pagina.

Vul hierboven je e-mail adres in, dan krijg jij ze voortaan ook automatisch in je inbox.

Hieronder staan de laatste artikelen die we hebben geschreven (als je onze meereffect training doet krijg je toegang tot het hele archief met alle artikelen van de laatste vijf jaar). De data in de artikelen kunnen daarom gedateerd zijn. Klik hier voor een overzicht van de recente data van onze trainingen.

de laatste artikelen

Klaar voor de vakantie?

Opzij, opzij, opzij... Als je kenniswerkers vraagt hoe de laatste dagen voor de vakantie eruit zien, dan hoor je vaak: “Vol stress!” Voorpret? Nee, hoor.. Je wilt met een leeg bureau en een opgeruimde inbox met vakantie en dat betekent vaak achterstand inlopen. Is jouw werkweek er vooral een van veel doen en doorwerken? Heb je geen structureel moment in je week ingeruimd om overzicht te krijgen over al je acties en projecten? Dan is een lange onderbreking, zoals de vakantie, een spannende periode, want je moet enkele weken misbaar zijn.
maandag 29 juni 2015

Lees meer >

Jubileum: 10 jaar GTD artikelen in Nederland

Met minder inspanning méér effect! Voor de trouwe lezers van de meereffect artikelen geen nieuwe boodschap. Sterker nog, de lezers van het eerste uur hebben 10 jaar artikelen over GTD kunnen lezen via ons. Het eerste artikel Met minder inspanning méér effect, geschreven door Taco Oosterkamp, verscheen op 23 juli 2005. Vanaf dat moment kregen jullie tweewekelijks advies over de praktische, dagelijkse toepassing van GTD. Al snel bleek dat de lezers van de artikelen meer wilden met GTD en dus kwamen er vanaf februari 2006 trainingen over GTD. Kenniswerkers leren al jaren in deze trainingen waarom GTD echt helpt om beter kenniswerk te doen en hoe dat dagelijks praktisch vorm te geven.
maandag 22 juni 2015

Lees meer >

GTD voor duo's en teams

Besluiten uit een teambespreking, gedelegeerde acties, taken die je samen met iemand anders oppakt, projectplannen en relevante data voor een project: het zijn allemaal waardevolle materialen voor kenniswerkers. Doorgaans heeft iedereen zijn eigen systeem om dit soort zaken te organiseren. Maar wat doe je als je samenwerkt?
maandag 15 juni 2015

Lees meer >

Werk niet uit je inbox

De meeste kenniswerkers die met hun e-mail aan de slag gaan, doen dat vanuit de inbox. Daar staat de e-mail waar nog iets mee moet. Of waarbij je op een antwoord van een ander wacht. Soms wordt die e-mail voorzien van een vlag of een kleurtje om iets meer overzicht in die vele e-mails te hebben. En zo wordt voor veel kenniswerkers die inbox een mix van taken, Wachten Op, te archiveren e-mail en e-mail waar nog niet helemaal duidelijk van is wat er precies mee moet.
maandag 1 juni 2015

Lees meer >

Heb elke gedachte maar één keer

Het is een hele opgave: niets denken. Gedachten staan doorgaans niet stil. Of je nu naar het weer kijkt, passerend vervoer, passanten in de straat, een website die allerlei associaties oproept: je hersenen produceren gedachten. Het zijn er ergens tussen de 40.000 en 60.000 gedachten per dag, hoewel de geleerden het er niet over eens zijn wat het precieze aantal is. Dat zijn er een dikke dertig per minuut.
dinsdag 19 mei 2015

Lees meer >

Een wekelijkse pitstop: Wekelijks Onderhoud (deel 2)

Je staat op het punt je laatste dagdeel van deze week te starten, maar uiteraard doe je dat pas na je Wekelijks Onderhoud. Je zit er klaar voor en hebt een uur geblokkeerd, maar wat doe je dan precies? Mooi als je er ruimte voor gemaakt hebt in je agenda, maar nu is het handig als je een checklist kunt volgen of een agenda hebt.
maandag 4 mei 2015

Lees meer >

Een wekelijkse pitstop: Wekelijks Onderhoud

Wie met GTD werkt, gebruikt een aantal lijsten. Sommige lijsten gebruik je dagelijks, zoals je Agenda en je Eerstvolgende Acties lijst, en andere minder vaak, zoals de Projectenlijst of de Later/Misschien lijst. Het risico van deze niet-dagelijkse lijsten is dat ze verouderen en je ze te weinig ziet om ze echt te vertrouwen. Reflectie en onderhoud zijn nodig om alle lijsten regelmatig te zien en ze op orde te houden, zodat je ze 100% vertrouwt. En als je ze vertrouwt, ervaar je dat items op zo'n lijst 'parkeren' rust geeft.
vrijdag 17 april 2015

Lees meer >

Multitasken bestaat niet

Je zit volop in een schrijfklus met je volle aandacht en er schiet je te binnen dat je nog iemand een uitnodiging moet e-mailen. Terwijl je je e-mail opent, zie je op je telefoon een voicemail. Even afluisteren, terwijl je de e-mail begint te typen. Oh, een collega aan je bureau die meteen zijn vraag stelt. Van alles loopt tegelijk en door elkaar heen. Dat vraagt om multitasken! Toch?
dinsdag 7 april 2015

Lees meer >

Een grootse visie in het dagelijks werk

Het is een beetje on-Nederlands: grote dromen en meeslepende visies hardop uiten. Doelen stellen gebeurt uiteraard wel, maar een 20-jarenplan of de grote uitdagende doelen. Vaker is het: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. En grote doelen hardop formuleren betekent ook dat je niet meer terug kunt. Nu weet iedereen wat je eigenlijk wilt.
dinsdag 24 maart 2015

Lees meer >

Wie wat bewaart, heeft wat: de Later/Misschien lijst

Veel kenniswerkers worden omringd met relevante kennis, ideeën, inzichten, boeken, et cetera. Er is ook zo veel interessants! Waar laat je nu dat materiaal, zodat je het terugziet en er nog eens echt over nadenkt? Voor je het weet, heb je er weer een leesstapel bij die alleen maar toeneemt of een map met artikelen die voller wordt, maar die je eigenlijk nooit gebruikt. Of een vergeten folder in de Verkenner.
vrijdag 6 maart 2015

Lees meer >

Vergader gerichter

In veel organisaties is er veel op vergaderingen aan te merken. Deelnemers ploffen onvoorbereid in hun stoelen. De voorzitter komt gehaast uit een andere vergadering en is in gedachte nog met die vergadering bezig. De agenda is een mix van allerlei zinnen, problemen en thema's, waar bij sommige thema's niet meer duidelijk is wie dat en waarom op de agenda heeft gezet.
maandag 23 februari 2015

Lees meer >

Een mentale mise en place

Veel werkdagen beginnen in vliegende vaart: met de jas nog aan de e-mail starten en met een volle tas op tafel aan de gang om net voor de lunch te ontdekken dat er nog een mapje in de tas zit, waar je meteen 's ochtends eigenlijk iets mee had gemoeten...
maandag 9 februari 2015

Lees meer >

Eén voor allen en allen voor één

Daar zit je dan in de vergadering. Het lijkt wel of je als enige voorbereid bent. Oh, nee! Nu gaat Janssen een e-mail zoeken in een inbox (721 e-mails) met gelezen en ongelezen e-mails, allerlei soorten vlaggetjes en categorieën. En je ziet Janssen verschieten bij de e-mails die hij nu per ongeluk ziet en waar allang iets mee had gemoeten... Nieuw agendapunt. Jij vraagt collega De Vries een update te e-mailen. Keurig noteer jij dat op jouw Wachten Op lijst, terwijl je De Vries niets ziet opschrijven. "Onthou ik wel", zegt hij desgevraagd. Rustig ademhalen en nog maar eens in de rondvraag vragen of het niet een idee is als team tijd te investeren in een training productiviteit.
maandag 26 januari 2015

Lees meer >

18 minuten investeren

Wie kent niet dat gevoel aan het einde van je werkdag dat je van alles gedaan hebt, maar eigenlijk niet wat je je had voorgenomen? Taken die je gisteren voor vandaag gepland had, moeten maar een dagje opschuiven. En allerlei ad-hocvragen van collega's zorgden ervoor dat je 's ochtends vooral bezig was met reageren. Voor de middag stond er maar één bila, maar op de één of andere manier lukte het toch niet om een wat grotere klus op te pakken. Allerlei taakjes en e-mails en telefoontjes vulden ongemerkt de middag...
dinsdag 13 januari 2015

Lees meer >

Hoe maak je betere goede voornemens

Wie kent het niet: het nieuwe jaar is aanstaande en er moet van alles anders. Minder eten, meer sporten, vroeger opstaan, meer lezen, attenter reageren. De voornemens die zoal bij het begin van het jaar gemaakt worden, vatten allerlei wensen samen. Maar helaas blijven het vaak wensen. Iedereen weet hoe lastig het is je gewoonten te veranderen. Die zijn hardnekkig! Als je opeens niet meer mag snoepen of je moet meer gaan hardlopen, maar het regent zo vaak in januari... Een nieuwe lente.
vrijdag 19 december 2014

Lees meer >

2014 uit de hoogte bekeken

Opzij, opzij, opzij… Het Wekelijks Onderhoud komt er bij veel kenniswerkers niet van. Te weinig rust voor. Komt niet uit. Zit ik er net voor, word ik gestoord. En soms komt het er niet van, omdat je eigenlijk wel weet wat de uitkomst is: veel is anders gelopen dan gepland en de stapels stapelen zich op. Naast het Wekelijks Onderhoud, waar we op blijven hameren dat het je echt helpt, kun je ook over meer tijd onderhoud doen. Terugkijken op een kwartaal of jaar.
maandag 15 december 2014

Lees meer >

Start met stoppen

Je hebt al een stevige vergadering erop zitten met behoorlijk wat "uitdagingen". Pfff, dat was duwen en trekken. Wie plant zoiets ook om vier uur?! Nou, ook nog die analyse van je collega checken. Je klikt een enorme spreadsheet open. Rijen en kolommen zo ver je kunt zien. Tabbladen tot ver buiten het scherm. Nou, dat wordt een hele klus... Het nieuws van 19:00 uur begint op de radio.
maandag 1 december 2014

Lees meer >

Werk in drievoud

Op een felgele Post-it staan met viltstift vier stevige taken die je vandaag af wilt maken. Moet kunnen gezien je agenda. Vol goede moed aan de slag. Telefoon! Een klant die belt, dus die laat je niet naar de voicemail gaan. Als je even later het gesprek aan het afronden bent, draalt er een collega rond je bureau die kennelijk iets van jou wil. Terwijl jij de aantekeningen van het net beëindigde gesprek bijwerkt, brandt de collega al los. En zo loopt de ochtend van het ene incident naar de andere storing. Inmiddels staan er wat koffiekringen op je Post-it, maar er is nog geen taak doorgestreept. En floep, daar komt opeens een afspraak in je agenda voor later vanmiddag van maar liefst anderhalf uur...
maandag 17 november 2014

Lees meer >

Werk en privé, samen of toch apart?

Werk en privé lopen makkelijker dan ooit door elkaar. Of het nu gaat om die losse eindjes in je hoofd, die op de gekste momenten te boven komen (heb ik die afspraak nu verzet) of wanneer je de timer op je telefoon gebruikt om spaghetti te koken en je al je ongelezen e-mails ziet.
dinsdag 4 november 2014

Lees meer >

Wat kan ik hier nu doen?

Je stapt de trein in en neemt plaats in de stilte-coupé. Het is niet druk, dus je hebt alle ruimte om een plekje te kiezen. Eenmaal geïnstalleerd heb je een uurtje treinen voor de boeg. Je opent je scherp geformuleerde Eerstvolgende Acties lijst en begint bovenaan. Helaas, de eerste taken zijn beltaken en dat kan niet in een stilte-coupé. De volgende taak... die kun je eigenlijk veel beter doen als je twee beeldschermen hebt. En zo zoek je door je takenlijst tot je iets tegenkomt wat je wél kunt doen met alle frustratie van dien.
maandag 20 oktober 2014

Lees meer >telefoonnummer meereffect: nul drie vier drie - vier twee één drie acht één

 

slimmer leven en werken
"De training is direct toepasbaar."

Tineke Holwerda
Zorggroep Almere


"Sterke presentatie met zeer nuttige tips waarmee ik met name de massamail ga temmen."

Peter Scholtes
ING


"Zeer herkenbaar en prachtig uitgelegd. De training bevat humor, is duidelijk en houdt je aandacht vast."

Betsy Schaaphok
Martini Ziekenhuis


"Een zeer duidelijke training! Ik heb meer geleerd dan ik had verwacht."

T. Bevers
Rijkswaterstaat


"Zeer praktisch. Aanstekelijk gebracht - je wilt meteen beginnen. "

Judith Goldschmeding
GGD Rotterdam-Rijnmond


"Een vlotte, logisch ingedeelde leuke training met veel voorbeelden die in de praktijk toepasbaar zijn."

Arno van Anrooij
Vicrea


"Illustrerende opdrachten, goeie trainers, zeer nuttig ook, als je het boek al gelezen hebt. Zeer inspirerend om mee aan de slag te gaan."

Marcel van den Berg
Icrisat

      follow us on Linkedin
1 2 3 4 5