Skip Navigation Links

gratis praktische artikelen over slimmer werken

Gratis abonnement

Profiteer vanaf vandaag elke twee weken van gratis artikel met praktische tips en zinnige ideeën over slimmer werken.

En krijg nu meteen bij je aanmelding het gratis bonusartikel:
"5 Redenen waarom een helder hoofd beter werkt"

bonus artikel

Je e-mail adres:
Wij sturen geen spam en weer afmelden hebben we zo simpel mogelijk gemaakt.
Een klik op de link die onderaan elk artikel staat is genoeg.Gratis Artikelen

Circa elke 14 dagen schrijft het team van meereffect een artikel met praktische tips en ideeën over werken met minder stress en meer effect. De laatste 20 artikelen staan onderaan deze pagina.

Vul hierboven je e-mail adres in, dan krijg jij ze voortaan ook automatisch in je inbox.

Hieronder staan de laatste artikelen die we hebben geschreven (als je onze meereffect training doet krijg je toegang tot het hele archief met alle artikelen van de laatste vijf jaar). De data in de artikelen kunnen daarom gedateerd zijn. Klik hier voor een overzicht van de recente data van onze trainingen.

de laatste artikelen

Hoe maak je betere goede voornemens

Wie kent het niet: het nieuwe jaar is aanstaande en er moet van alles anders. Minder eten, meer sporten, vroeger opstaan, meer lezen, attenter reageren. De voornemens die zoal bij het begin van het jaar gemaakt worden, vatten allerlei wensen samen. Maar helaas blijven het vaak wensen. Iedereen weet hoe lastig het is je gewoonten te veranderen. Die zijn hardnekkig! Als je opeens niet meer mag snoepen of je moet meer gaan hardlopen, maar het regent zo vaak in januari... Een nieuwe lente.
vrijdag 19 december 2014

Lees meer >

2014 uit de hoogte bekeken

Opzij, opzij, opzij… Het Wekelijks Onderhoud komt er bij veel kenniswerkers niet van. Te weinig rust voor. Komt niet uit. Zit ik er net voor, word ik gestoord. En soms komt het er niet van, omdat je eigenlijk wel weet wat de uitkomst is: veel is anders gelopen dan gepland en de stapels stapelen zich op. Naast het Wekelijks Onderhoud, waar we op blijven hameren dat het je echt helpt, kun je ook over meer tijd onderhoud doen. Terugkijken op een kwartaal of jaar.
maandag 15 december 2014

Lees meer >

Start met stoppen

Je hebt al een stevige vergadering erop zitten met behoorlijk wat "uitdagingen". Pfff, dat was duwen en trekken. Wie plant zoiets ook om vier uur?! Nou, ook nog die analyse van je collega checken. Je klikt een enorme spreadsheet open. Rijen en kolommen zo ver je kunt zien. Tabbladen tot ver buiten het scherm. Nou, dat wordt een hele klus... Het nieuws van 19:00 uur begint op de radio.
maandag 1 december 2014

Lees meer >

Werk in drievoud

Op een felgele Post-it staan met viltstift vier stevige taken die je vandaag af wilt maken. Moet kunnen gezien je agenda. Vol goede moed aan de slag. Telefoon! Een klant die belt, dus die laat je niet naar de voicemail gaan. Als je even later het gesprek aan het afronden bent, draalt er een collega rond je bureau die kennelijk iets van jou wil. Terwijl jij de aantekeningen van het net beëindigde gesprek bijwerkt, brandt de collega al los. En zo loopt de ochtend van het ene incident naar de andere storing. Inmiddels staan er wat koffiekringen op je Post-it, maar er is nog geen taak doorgestreept. En floep, daar komt opeens een afspraak in je agenda voor later vanmiddag van maar liefst anderhalf uur...
maandag 17 november 2014

Lees meer >

Werk en privé, samen of toch apart?

Werk en privé lopen makkelijker dan ooit door elkaar. Of het nu gaat om die losse eindjes in je hoofd, die op de gekste momenten te boven komen (heb ik die afspraak nu verzet) of wanneer je de timer op je telefoon gebruikt om spaghetti te koken en je al je ongelezen e-mails ziet.
dinsdag 4 november 2014

Lees meer >

Wat kan ik hier nu doen?

Je stapt de trein in en neemt plaats in de stilte-coupé. Het is niet druk, dus je hebt alle ruimte om een plekje te kiezen. Eenmaal geïnstalleerd heb je een uurtje treinen voor de boeg. Je opent je scherp geformuleerde Eerstvolgende Acties lijst en begint bovenaan. Helaas, de eerste taken zijn beltaken en dat kan niet in een stilte-coupé. De volgende taak... die kun je eigenlijk veel beter doen als je twee beeldschermen hebt. En zo zoek je door je takenlijst tot je iets tegenkomt wat je wél kunt doen met alle frustratie van dien.
maandag 20 oktober 2014

Lees meer >

Idee? Hebbes!

Als kenniswerker komt er veel stuff op je af: taken, invallen, projecten waar je iets mee wilt. Of je nu het laatste pak melk uit de koelkast pakt en je dus melk moet kopen, of aan je whiteboard allerlei acties bedenkt: het is allemaal stuff. Waar laat je dat allemaal? Wat zeker niet werkt, is het proberen te onthouden of het zoveelste lijstje starten.
maandag 6 oktober 2014

Lees meer >

De grootste stuff veroorzaker dat ben je zelf

Zit je eindelijk tussen alle besprekingen door aan de tekst die je vandaag nog de deur uit wil doen naar alle klanten... Nog voor je de eerste alinea gelezen hebt, heb je al 3 keer aan een taak gedacht die ook nog vandaag moet! "Doorlezen", zeg je tegen jezelf. Maar elke keer dat je je leeswerk hervat, denk je weer aan nieuwe taken, vragen, ideeën...
maandag 22 september 2014

Lees meer >

To do or not to do

"Takenlijsten werken toch niet!" Zo'n briefje met van alles wat je moet doen dat je maakt en dan pas weer terugziet als je op het punt staat naar huis te gaan. Moet dat ook nog allemaal... En dan hebben sommige kenniswerkers naast die takenlijst nog een inbox vol mail met taken, een briefje naast de laptop met een paar te binnen geschoten taken én digitale geeltjes op het bureaublad van de computer met taakjes.
dinsdag 9 september 2014

Lees meer >

Net terug van vakantie en ik ben alweer toe aan vakantie!

Ben je net een paar dagen terug van vakantie en alweer toe aan vakantie? Allemaal de schuld van die volle inbox? Die enorme berg mail die zich, toen jij lekker ontspande in Frankrijk, vulde in je inbox. Vooral jouw collega’s die voor hun vakantie nog even schoon schip hebben gemaakt, leveren jou weer extra mail. Hoe haal je tussen al die mails de belangrijke eruit? En liefst zonder dat het je drie werkdagen kost? De out-of-office mails kunnen er in elk geval uit. Dat scheelt weer 20 stuks mail… Hoe verder?
maandag 25 augustus 2014

Lees meer >

Hoe je een einde maakt aan die steeds maar groeiende leesstapels

Op je bureau ligt een stapeltje vaktijdschriften en een paar boeken over spectaculaire ontwikkelingen in jouw vakgebied. In Evernote heb je nog lijstjes met favoriete websites en weblogs. Zomaar een greep uit al het leesvoer dat op je wacht. Wat een heerlijk vooruitzicht! Maar lukt het je serieus om je vakliteratuur bij te houden? Of knaagt het aan je als je weer iemand hoort vertellen over dat waanzinnig interessante boek, een echte mustread, of die geweldige blogster. Waar halen ze de tijd vandaan, denk je… Jij komt er gewoon niet aan toe. En ook dat knaagt aan je: want als professional hoor je natuurlijk wel bij te blijven – en liefst zelfs een beetje voorop te lopen.
maandag 11 augustus 2014

Lees meer >

Klaar voor je vakantie?

We vragen het vaak in onze training: “Wat kenmerkt de laatste werkdagen voor de vakantie?” Vaak krijgen we antwoorden als: van alles afronden en overdragen, allerlei taken en projecten die al te lang stillagen uitzoeken. Maar ook: collega’s ronden hun werk af en bezorgen mij weer werk. Kortom: een drukke tijd. En een vakantie brengt ook weer allerlei acties met zich mee: paspoorten, inpakken, boodschappen doen, tent checken… Gek genoeg horen we niet vaak dat de laatste dagen voor de vakantie voornamelijk voorpret zijn. Hoe zou je het vinden als je de week voor de vakantie begint met een volledig overzicht over je afspraken, taken, projecten? Alles wat je wilt doen, heb je in kaart en je hebt nog voldoende tijd om daaraan te werken. Sterker nog, dat gevoel heb je niet alleen die laatste week voor de vakantie maar elke week!
dinsdag 29 juli 2014

Lees meer >

Hack je gewoontes

Je opent de mailbox en hupsakee de eerste mail is meteen prijs**: een spoedorder die je doorgestuurd had, is door je collega's helemaal verkeerd opgepakt. "Nee, hè!"Je begint meteen een stevige mail te tikken. Ergens diep van binnen zegt een stemmetje dat dit niet verstandig is, maar je ramt door op je toetsenbord.
vrijdag 11 juli 2014

Lees meer >

Hoe je meer voldoening haalt uit je werk door een simpele Projectenlijst

Krijg jij veel gedaan op een dag, maar voel je je toch onrustig? Je bent druk, druk, druk. Je belt, je mailt, je geeft antwoord op vragen. Even koffie en dan weer verder. Oh ja, die klant had gebeld. Meteen even terugbellen. Als je hebt opgehangen, staan er weer nieuwe mails in je inbox. Ook maar snel weer even wegwerken. En zo werk je stug door. Maar als het vijf uur is, heb je toch ergens een ‘unheimisch’ gevoel. Ben je nou wel met de juiste dingen bezig geweest? Is dit echt wat er vandaag moest gebeuren of had je je tijd beter kunnen gebruiken?
dinsdag 1 juli 2014

Lees meer >

Wil je meer of minder plezier in je werk? Meer, meer, meer!

Weer zo’n dag at the office. Moe en chagrijnig kom je thuis. De kat moet het ontgelden of misschien de hond. Je hebt geen zin om te koken, dus kieper je een snelle hap in de magnetron. De sportschool kan ook wel een weekje wachten. Uitgeput hang je ‘s avonds op de bank voor de treurbuis aka tv. Je werkt te hard, zeggen je vrienden. Maar zelf weet je beter. Je hebt vandaag gewoon weer teveel niet-leuk werk gedaan. En als je het licht uitdoet denk je zelfs: waarom heb ik in hemelsnaam ooit voor deze baan gekozen? What was I thinking?
maandag 16 juni 2014

Lees meer >

Eindelijk die taak af? Actie tomaat!

Als ik heel eerlijk ben, overkomt het mij nog wel een enkele keer. Net als jij waarschijnlijk. Dan ben ik de hele dag keihard aan het werk – zo goed en kwaad als het gaat met alle afleiding om me heen. En als ik om een uur of vijf stop, heb ik die ene belangrijke taak (die al een tijdje met stip bovenaan m’n actielijst staat) toch niet af. Die schuift door naar de volgende dag. Soms neem ik dat werk mee naar huis, dan kan ik het tenminste afmaken. Want ik heb een hekel aan taken die zich maar blijven voortslepen.
dinsdag 3 juni 2014

Lees meer >

To do? Wanneer dan?!

Naast je gewone werk heb je ook nog van alles te doen. Ken je dat? Soms kom je gewoon niet toe aan al het ‘extra’ werk. Naast je gewone werk, zorgen voor patiënten of lesgeven, heb je ook nog overleggen, administratie, allerlei ad hoc werk van vragen die tussendoor gesteld worden, nieuwe ontwikkelingen op je vakgebied die je wilt volgen, enzovoort. Wanneer moet je dat allemaal doen? Het is niet je primaire taak, maar je wordt wel verondersteld het te doen.
maandag 19 mei 2014

Lees meer >

E-mailen zoals het heurt...

Je bent kenniswerker en je dag begint vaak zo: je opent je inbox en er explodeert een soort e-mailbrij op je scherm. Een onafzienbare rij e-mails van collega’s met vage onderwerpregels. E-mails zonder onderwerpregel (en je weet precies welke collega’s dat soort e-mails altijd sturen). Allerlei cc-tjes. Bijlagen, soms in bestandtypen die je niet eens kunt openen. Ontbrékende bijlagen. Om nog maar te zwijgen van e-mails die weliswaar een goede onderwerpregel hebben, maar als mosterd na de maaltijd komen – want de beslissing over het project is allang genomen. Zo’n e-mailbrij dus die direct de moed in je schoenen doet zinken. En dan is je werkdag nog maar net begonnen. Wat kun je daar nou aan doen?
maandag 5 mei 2014

Lees meer >

Hoe je van een goed voornemen een mooi project maakt

Het kan altijd beter. Leuker. Gezonder. Vind jij dat ook? Dan heb je vast (zoals veel anderen) een lijstje met allerlei dingen die je ooit nog eens wilt doen. Of nee, het is meer dan dat. Je hebt een lijstje met dingen die je gáát doen. Want er komt een dag, dan gá jij parasailen. Dan gá jij Spaans leren. Dan gá jij 3x per week naar de sportschool. En dan gá jij consequent elke week al je stuff verzamelen, precies volgens de GTD methode… Toch? Of weet je nu al dat het er (weer) niet van komt?
dinsdag 22 april 2014

Lees meer >

Hoe je ook onderweg je werk goed organiseert

De tijd dat een gemiddelde kenniswerker haar (of zijn) dagen sleet achter een fraai eikenhouten bureau, ligt ver achter ons. Waarschijnlijk ben jij – net als ik – een groot deel van je werktijd on the road. Op bezoek bij klanten, collega’s van andere vestigingen of om even rustig te werken op een flexplek voor ZZP’ers. Je hebt geen vaste werkplek meer, maar een mobiele werkplek die met je meebeweegt, waar je ook bent. Maar als je van afspraak naar afspraak gaat, doet dat wel een groot beroep op je organisatietalent. Want voor je het weet, wordt het een chaos: hier een velletje papier, daar een opschrijfboekje en je hebt ook nog die handige app waarin je af en toe een to-do-lijstje maakt. Soms denk je, dat onthoud ik wel even. Maar voor je één been in het kantoor van je klant hebt gezet, ben je dat wat net zo belangrijk was alweer vergeten…
maandag 7 april 2014

Lees meer >telefoonnummer meereffect: nul drie vier drie - vier twee één drie acht één

 

slimmer leven en werken
"Veel goede, concrete en snel toepasbare aanpassingen van Outlook."

Ton Sünner
ING


"Veel herkenning van zaken die net anders lopen, maar wel effectiever kunnen. "

Geert Lamber
Teammanager Ambulance Zorg Limburg Noord


"De training is lekker strak, doelgericht en tevens plezierig."

Frank Schaap
Chemelot Campus B.V.


"Baanbrekend!"

Sjoerd Tromp
MeelUnie


"Praktisch, stimulerend, goede spanningsbogen, realistisch en uitdagend! Alleen maar lof!"

Wim Post
Knowblesse Consult


"Actief, eenvoudig en stimulerend."

Joel Braun
Caterpillar Work Tools BV


"De training geeft een helder beeld van een duidelijke structuur en geeft handvatten voor het inzetten van systemen."

Klaas Jonathan Bals
Junior Assetmanager Green Real Estate B.V.

      follow us on Linkedin
1 2 3 4 5