Skip Navigation Links

gratis praktische artikelen over slimmer werken

Gratis abonnement

Profiteer vanaf vandaag elke twee weken van gratis artikel met praktische tips en zinnige ideeën over slimmer werken.

En krijg nu meteen bij je aanmelding het gratis bonusartikel:
"5 Redenen waarom een helder hoofd beter werkt"

bonus artikel

Je e-mail adres:
Wij sturen geen spam en weer afmelden hebben we zo simpel mogelijk gemaakt.
Een klik op de link die onderaan elk artikel staat is genoeg.Gratis Artikelen

Circa elke 14 dagen schrijft het team van meereffect een artikel met praktische tips en ideeën over werken met minder stress en meer effect. De laatste 20 artikelen staan onderaan deze pagina.

Vul hierboven je e-mail adres in, dan krijg jij ze voortaan ook automatisch in je inbox.

Hieronder staan de laatste artikelen die we hebben geschreven (als je onze meereffect training doet krijg je toegang tot het hele archief met alle artikelen van de laatste vijf jaar). De data in de artikelen kunnen daarom gedateerd zijn. Klik hier voor een overzicht van de recente data van onze trainingen.

de laatste artikelen

Wat je in 2 minuten allemaal kunt (laten) doen?!

Heb je weleens het gevoel dat er op een werkdag zo weinig echt af is? Dat er weinig acties ook echt gedaan en afgevinkt kunnen worden? Dat je meer Eerstvolgende Acties toevoegt, dan je kunt afvinken en je lijst alleen maar groeit?
maandag 24 augustus 2015

Lees meer >

Je belangrijke werk doen

Wat doe jij eigenlijk? Tijdens ons webinar over minder rompslomp in je werk gaven veel deelnemers aan nauwelijks tijd te vinden om eigen projecten te doen of taken die langere tijd ononderbroken aandacht vragen. Door lange vergaderingen, de vele telefoontjes, collega's met vragen aan het bureau en de druk van een ongeordende e-mailinbox lijkt de dag om te vliegen.
dinsdag 11 augustus 2015

Lees meer >

Hoe lang duurt een taak?

De dag ligt voor je. Geen afspraken en echt de tijd om eens flink aan taken te werken. Je lijstje ligt klaar. Acht uur later is de dag omgevlogen en je hebt veel gedaan. Maar helaas kun je van de acht geplande taken er maar drie afstrepen. Dat is balen! Ook al heb je hard gewerkt en was je erg productief, het is nooit fijn als je je doelen niet haalt. Dat voelt toch alsof je tekort schiet.
maandag 27 juli 2015

Lees meer >

Je werk vanuit de hoogte bezien

Veel kenniswerkers gunnen zich niet de tijd om te reflecteren op lange termijndoelen. Soms is er een aanleiding voor, zoals een loopbaangesprek of een belangrijke verandering in je leven en werk die tot nadenken dwingt. Zaken als een visie, je levensdoel en waarden zijn soms lastig om precies onder woorden te brengen. Als je daar iets over op papier wilt zetten, is het een goede gewoonte daar meerdere versies van te maken. Rollen en verantwoordelijkheidsgebieden en projecten zijn concreter in beeld te brengen.
dinsdag 14 juli 2015

Lees meer >

Klaar voor de vakantie?

Opzij, opzij, opzij... Als je kenniswerkers vraagt hoe de laatste dagen voor de vakantie eruit zien, dan hoor je vaak: “Vol stress!” Voorpret? Nee, hoor.. Je wilt met een leeg bureau en een opgeruimde inbox met vakantie en dat betekent vaak achterstand inlopen. Is jouw werkweek er vooral een van veel doen en doorwerken? Heb je geen structureel moment in je week ingeruimd om overzicht te krijgen over al je acties en projecten? Dan is een lange onderbreking, zoals de vakantie, een spannende periode, want je moet enkele weken misbaar zijn.
maandag 29 juni 2015

Lees meer >

Jubileum: 10 jaar GTD artikelen in Nederland

Met minder inspanning méér effect! Voor de trouwe lezers van de meereffect artikelen geen nieuwe boodschap. Sterker nog, de lezers van het eerste uur hebben 10 jaar artikelen over GTD kunnen lezen via ons. Het eerste artikel Met minder inspanning méér effect, geschreven door Taco Oosterkamp, verscheen op 23 juli 2005. Vanaf dat moment kregen jullie tweewekelijks advies over de praktische, dagelijkse toepassing van GTD. Al snel bleek dat de lezers van de artikelen meer wilden met GTD en dus kwamen er vanaf februari 2006 trainingen over GTD. Kenniswerkers leren al jaren in deze trainingen waarom GTD echt helpt om beter kenniswerk te doen en hoe dat dagelijks praktisch vorm te geven.
maandag 22 juni 2015

Lees meer >

GTD voor duo's en teams

Besluiten uit een teambespreking, gedelegeerde acties, taken die je samen met iemand anders oppakt, projectplannen en relevante data voor een project: het zijn allemaal waardevolle materialen voor kenniswerkers. Doorgaans heeft iedereen zijn eigen systeem om dit soort zaken te organiseren. Maar wat doe je als je samenwerkt?
maandag 15 juni 2015

Lees meer >

Werk niet uit je inbox

De meeste kenniswerkers die met hun e-mail aan de slag gaan, doen dat vanuit de inbox. Daar staat de e-mail waar nog iets mee moet. Of waarbij je op een antwoord van een ander wacht. Soms wordt die e-mail voorzien van een vlag of een kleurtje om iets meer overzicht in die vele e-mails te hebben. En zo wordt voor veel kenniswerkers die inbox een mix van taken, Wachten Op, te archiveren e-mail en e-mail waar nog niet helemaal duidelijk van is wat er precies mee moet.
maandag 1 juni 2015

Lees meer >

Heb elke gedachte maar één keer

Het is een hele opgave: niets denken. Gedachten staan doorgaans niet stil. Of je nu naar het weer kijkt, passerend vervoer, passanten in de straat, een website die allerlei associaties oproept: je hersenen produceren gedachten. Het zijn er ergens tussen de 40.000 en 60.000 gedachten per dag, hoewel de geleerden het er niet over eens zijn wat het precieze aantal is. Dat zijn er een dikke dertig per minuut.
dinsdag 19 mei 2015

Lees meer >

Een wekelijkse pitstop: Wekelijks Onderhoud (deel 2)

Je staat op het punt je laatste dagdeel van deze week te starten, maar uiteraard doe je dat pas na je Wekelijks Onderhoud. Je zit er klaar voor en hebt een uur geblokkeerd, maar wat doe je dan precies? Mooi als je er ruimte voor gemaakt hebt in je agenda, maar nu is het handig als je een checklist kunt volgen of een agenda hebt.
maandag 4 mei 2015

Lees meer >

Een wekelijkse pitstop: Wekelijks Onderhoud

Wie met GTD werkt, gebruikt een aantal lijsten. Sommige lijsten gebruik je dagelijks, zoals je Agenda en je Eerstvolgende Acties lijst, en andere minder vaak, zoals de Projectenlijst of de Later/Misschien lijst. Het risico van deze niet-dagelijkse lijsten is dat ze verouderen en je ze te weinig ziet om ze echt te vertrouwen. Reflectie en onderhoud zijn nodig om alle lijsten regelmatig te zien en ze op orde te houden, zodat je ze 100% vertrouwt. En als je ze vertrouwt, ervaar je dat items op zo'n lijst 'parkeren' rust geeft.
vrijdag 17 april 2015

Lees meer >

Multitasken bestaat niet

Je zit volop in een schrijfklus met je volle aandacht en er schiet je te binnen dat je nog iemand een uitnodiging moet e-mailen. Terwijl je je e-mail opent, zie je op je telefoon een voicemail. Even afluisteren, terwijl je de e-mail begint te typen. Oh, een collega aan je bureau die meteen zijn vraag stelt. Van alles loopt tegelijk en door elkaar heen. Dat vraagt om multitasken! Toch?
dinsdag 7 april 2015

Lees meer >

Een grootse visie in het dagelijks werk

Het is een beetje on-Nederlands: grote dromen en meeslepende visies hardop uiten. Doelen stellen gebeurt uiteraard wel, maar een 20-jarenplan of de grote uitdagende doelen. Vaker is het: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. En grote doelen hardop formuleren betekent ook dat je niet meer terug kunt. Nu weet iedereen wat je eigenlijk wilt.
dinsdag 24 maart 2015

Lees meer >

Wie wat bewaart, heeft wat: de Later/Misschien lijst

Veel kenniswerkers worden omringd met relevante kennis, ideeën, inzichten, boeken, et cetera. Er is ook zo veel interessants! Waar laat je nu dat materiaal, zodat je het terugziet en er nog eens echt over nadenkt? Voor je het weet, heb je er weer een leesstapel bij die alleen maar toeneemt of een map met artikelen die voller wordt, maar die je eigenlijk nooit gebruikt. Of een vergeten folder in de Verkenner.
vrijdag 6 maart 2015

Lees meer >

Vergader gerichter

In veel organisaties is er veel op vergaderingen aan te merken. Deelnemers ploffen onvoorbereid in hun stoelen. De voorzitter komt gehaast uit een andere vergadering en is in gedachte nog met die vergadering bezig. De agenda is een mix van allerlei zinnen, problemen en thema's, waar bij sommige thema's niet meer duidelijk is wie dat en waarom op de agenda heeft gezet.
maandag 23 februari 2015

Lees meer >

Een mentale mise en place

Veel werkdagen beginnen in vliegende vaart: met de jas nog aan de e-mail starten en met een volle tas op tafel aan de gang om net voor de lunch te ontdekken dat er nog een mapje in de tas zit, waar je meteen 's ochtends eigenlijk iets mee had gemoeten...
maandag 9 februari 2015

Lees meer >

Eén voor allen en allen voor één

Daar zit je dan in de vergadering. Het lijkt wel of je als enige voorbereid bent. Oh, nee! Nu gaat Janssen een e-mail zoeken in een inbox (721 e-mails) met gelezen en ongelezen e-mails, allerlei soorten vlaggetjes en categorieën. En je ziet Janssen verschieten bij de e-mails die hij nu per ongeluk ziet en waar allang iets mee had gemoeten... Nieuw agendapunt. Jij vraagt collega De Vries een update te e-mailen. Keurig noteer jij dat op jouw Wachten Op lijst, terwijl je De Vries niets ziet opschrijven. "Onthou ik wel", zegt hij desgevraagd. Rustig ademhalen en nog maar eens in de rondvraag vragen of het niet een idee is als team tijd te investeren in een training productiviteit.
maandag 26 januari 2015

Lees meer >

18 minuten investeren

Wie kent niet dat gevoel aan het einde van je werkdag dat je van alles gedaan hebt, maar eigenlijk niet wat je je had voorgenomen? Taken die je gisteren voor vandaag gepland had, moeten maar een dagje opschuiven. En allerlei ad-hocvragen van collega's zorgden ervoor dat je 's ochtends vooral bezig was met reageren. Voor de middag stond er maar één bila, maar op de één of andere manier lukte het toch niet om een wat grotere klus op te pakken. Allerlei taakjes en e-mails en telefoontjes vulden ongemerkt de middag...
dinsdag 13 januari 2015

Lees meer >

Hoe maak je betere goede voornemens

Wie kent het niet: het nieuwe jaar is aanstaande en er moet van alles anders. Minder eten, meer sporten, vroeger opstaan, meer lezen, attenter reageren. De voornemens die zoal bij het begin van het jaar gemaakt worden, vatten allerlei wensen samen. Maar helaas blijven het vaak wensen. Iedereen weet hoe lastig het is je gewoonten te veranderen. Die zijn hardnekkig! Als je opeens niet meer mag snoepen of je moet meer gaan hardlopen, maar het regent zo vaak in januari... Een nieuwe lente.
vrijdag 19 december 2014

Lees meer >

2014 uit de hoogte bekeken

Opzij, opzij, opzij… Het Wekelijks Onderhoud komt er bij veel kenniswerkers niet van. Te weinig rust voor. Komt niet uit. Zit ik er net voor, word ik gestoord. En soms komt het er niet van, omdat je eigenlijk wel weet wat de uitkomst is: veel is anders gelopen dan gepland en de stapels stapelen zich op. Naast het Wekelijks Onderhoud, waar we op blijven hameren dat het je echt helpt, kun je ook over meer tijd onderhoud doen. Terugkijken op een kwartaal of jaar.
maandag 15 december 2014

Lees meer >telefoonnummer meereffect: nul drie vier drie - vier twee één drie acht één

 

slimmer leven en werken
"Veel nuttige handvaten mogen ontvangen, zeer nuttige middag gehad."

P. Adams
Manager Support, RES Software


"Ik ga er morgen echt mee beginnen en niet alleen op m'n werk, ook voor thuis zie ik een grote uitdaging."

Annie Claassen-Verschure
Avans Hogeschool


"Ik ben heel tevreden. Praktische dag met leuke voorbeelden en zeer nuttige tips. Enthousiast om ermee te beginnen en het lezen van de boeken van GTD op de eerstvolgende actielijst te zetten."

Els de Groot
OR-secretaresse


"Ik bevond mij op een doodlopende weg, echter nu ben ik weer terug op de doorgaande route!"

Sander Vink
BT


"Zeer duidelijke, luchtige uitleg met humor. Gemotiveerd om met Getting Things Done aan de slag te gaan."

Marcella de Vette
Canon Nederland BV


"Helder verhaal, heb zowaar zin om te archiveren nu. Dank!"

Nicole Fijnaut
Stadsschouwburg Amsterdam


"Het sterkste punt van de training vond ik het maken van overzicht van alle klussen en hoe je dit af kunt werken!"

H. Krans Kors
Provincie Groningen

      follow us on Linkedin
1 2 3 4 5