Getting Things Done

Wat is Getting Things Done?

GTD BUG - Color_400x400

Getting Things Done (GTD) is de productiviteitsmethode die je helpt je te concentreren op wat op dit moment het belangrijkste voor je is. Om te weten wat het belangrijkste is om te doen, heb je overzicht nodig over wat je kùnt doen. Daarnaast werk je pas geconcentreerd als je niet afgeleid wordt door alles wat aandacht vraagt, zoals e-mails, taken die je nog moet doen en ideeën die je hebt.

GTD geeft je controle over je werk en leven en helpt je met volle aandacht dat te doen waar je op dit moment voor kiest. Of het nu een strategische brainstorm is of een wandelingetje in het park, heb je volle aandacht bij dat wat je op dat moment doet.

Getting Things Done is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Allen. Het is al tien jaar lang een wereldwijde bestseller met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren. In 2015 is er een geheel vernieuwde editie van het boek verschenen.

GTD is actiegerichter dan klassiek timemanagement. Of, in de woorden van David Allen:

"Je kunt tijd niet managen. Er komen niet 25 uur uit een dag, hoe je ook managet. Je kunt alleen acties managen."

Enkele gewoonten uit GTD

GTD doe je. Als illustratie hieronder drie GTD-gewoonten:

GTD De kunst van stressvrije productiviteitNoteer alles wat op je af komt of typ het in. Want alles wat op je af komt en wat je aan je hoofd hebt, houdt je af van werken met volle aandacht. Als je het in een extern systeem buiten je hoofd hebt staan, kun je gefocust werken.

Als je iets op je takenlijst wil zetten, maak dan eerst je denken af. Wat is er uiteindelijk af als je klaar bent met deze taak of dit project? Oftewel, wat is je Gewenste Uitkomst? Pas als je die scherp voor ogen hebt, heb je voldoende beeld waar je naar toe werkt. Heb je de Gewenste Uitkomst, bepaal dan de eerste stap daarnaar toe. Oftewel, wat is de Eerstvolgende Actie? Die noteer je. Door zo concreet te denken, neem je beslissingen over je commitments en werk je met concrete acties. Daardoor krijg je taken echt gedaan.

Doe regelmatig onderhoud. Er is geen systeem dat zonder onderhoud kan. Of het nu je auto is of je laptop of zelfs lijf en leden. Alles wordt beter als je van tijd tot tijd aandacht besteedt aan dat systeem. In GTD heb je korte en langere momenten van reflectie, zodat alles wat je verzameld hebt aan commitments actueel en op orde blijft. Daardoor weet je dat je bij de tijd bent en houd je alles onder controle.

Waarom zou jij voor GTD kiezen?

GTD is praktisch en direct toepasbaar. GTD kent vijf stappen die elkaar versterken, maar ook los is een stap al waardevol. Twee mooie voorbeelden: Een actie die je in 2 minuten kunt doen, doe je meteen. Dit zorgt voor een opgeruimd gevoel. Scan eerst alle e-mails voor je aan de slag gaat. Dit zorgt voor overzicht.

GTD heeft als startpunt waar jij nu bent en niet waar je zou moeten zijn. De eerste stap bij GTD is controle krijgen over je workflow. Heb je dat al in hoge mate, dan helpt GTD je om perspectief aan te brengen: past wat je nu doet bij jouw rollen, langetermijndoelen en visie?

GTD werkt voor alle kenniswerkers. De essentie van kenniswerk is dat je continu beslissingen moet nemen over je werk. Je werk is niet voorgedefinieerd en ligt niet in hapklare brokken voor je klaar. GTD is de manier om het ambacht kenniswerker vorm te geven en je werk te organiseren. GTD past bij elke vorm van kenniswerk.

GTD helpt om afspraken te maken over hoe je samenwerkt. Kenniswerk is vaak samenwerken. Door na te gaan hoe jij en anderen taken verzamelen, projecten doen, de agenda invullen maar ook reflecteren op voortgang en doelen wordt samenwerken leuker en professioneler.

GTD toepassen verbetert de productiviteit en betrouwbaarheid van de hele organisatie. Als alle individuen en teams hun samenwerking productiever maken, worden deadlines en mijlpalen concreter, realistischer en vaker gehaald. Al vele organisaties willen dat hun medewerkers volgens GTD werken en bieden bij in dienst treden de GTD Level 1 Training aan.

GTD is een compleet en samenhangend systeem. GTD kent vijf stappen met best practices voor elke stap. De losse technieken helpen je productiever te zijn. De vijf stappen samen werken als een hefboom op de impact die jij als kenniswerker hebt. Door concreet te maken wat je wanneer af wil hebben, je eerste actie te bepalen en regelmatig een reflectiemoment te houden, word je alsmaar productiever.

GTD is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten uit de cognitieve psychologie. Het GTD-uitgangspunt dat je ideeën en acties niet in je hoofd onthoudt, maar in een extern, vertrouwd systeem zet, wordt keer op keer bevestigd door onderzoekers.

Wil je graag meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Dat kan via onderstaande gegevens.

   +31 (0) 343 421 381   info@meereffect.nl

Wil je liever dat wij contact met jou opnemen? Laat dan je gegevens bij ons achter en we bellen je zo snel mogelijk terug.

Naam

Telefoonnummer

Vraag/opmerking

Naar boven