De zomer is dé tijd voor reflectie

Wie heeft er nog ruimte voor reflectie?

De zomervakantie staat voor de deur en daarmee is het jaar ‘ineens’ halverwege. Je werkt hard en bereikt veel, maar met alles wat je te doen hebt en wat er nog ad hoc bijkomt, schiet reflectie op de langere termijn er makkelijk bij in. Daarmee wordt het lastig te zeggen wat je dan precies bereikt hebt met al dat harde werken.

Wat ga je melden bij je jaarlijkse beoordelingsgesprek? En bij ‘heidagen’ waarop de plannen voor volgend jaar vorm moeten krijgen? Hoe staat het met de realisatie van de plannen voor 2018? Wat doe je met de nieuwe strategie? Deze zaken vragen om beoordeling en denkwerk op een ander niveau en dat vraagt weer om tijd en om ruimte in je hoofd. 

Hoe zou het zijn als je regelmatig een ander perspectief kiest en nadenkt over resultaten en plannen op de langere termijn? Wat zou die focus jou brengen? Wat zou er dan makkelijker of beter gaan?

Over een maand heb ik hier wel tijd voor

Het is een vicieuze cirkel. Door de grote hoeveelheid werk neem je onvoldoende tijd om te reflecteren. Daardoor heb je onvoldoende overzicht over al het werk dat je te doen hebt en onvoldoende zicht op de lange termijn. Dat maakt het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen verzoeken van anderen. ‘Ja’ zeggen, levert tenminste snel resultaat op. Je agenda vult zich en weer is er geen tijd om te reflecteren. Als jij niet bepaalt dat er ander werk te doen is, dan word je geleefd door wat anderen van je vragen.

Als je vooruit bladert in je agenda, lijkt het alsof het over een paar weken beter wordt. Over vier of zes weken is er meer lucht in je agenda. Dan heb je dus ook gelegenheid om eens over de langere termijn na te denken. Alleen dacht je dat misschien zes weken geleden ook over deze week…

Beweeg soepeler

The longer your horizon, the smoother your moves, zegt David Allen.

Help jezelf om soepeler te bewegen richting je eigen doelen door ze helderder voor ogen te hebben en te vertalen naar projecten en acties. Dan kan je tegen vragen van anderen ‘ja’ zeggen als het kan en ‘nee’ zeggen als het moet.

  • Gebruik de zomer voor reflectie op de lange termijn. De zomerperiode heeft een ander ritme en kan daardoor letterlijk en figuurlijk ruimte voor reflectie geven. Grijp heidagen, teamdagen of beoordelingsgesprekken aan om voorafgaand daaraan een langere termijnreflectie voor jezelf te plannen. Of organiseer zelf met je team of afdeling een moment voor terug- en vooruitblikken.
  • Zoek je plannen voor de langere termijn op. Welke doelen had je voor de komende jaren? Heb je nog andere documenten of inspiratiebronnen voor de langere termijn? Welke voornemens had je dit jaar? Wat heb je al gerealiseerd?
  • Stel jezelf vragen en pas je plannen aan. Laat alles op je inwerken. Inspireert het je? Word je er blij van? Wat wil je anders? Pas aan en verfijn waar nodig. Als je meer handvatten nodig hebt voor deze reflectie (en je wilt ook nog eens relaxed op vakantie en relaxed weer aan het werk), gebruik dan de meereffect Vakantiebooster.
  • Maak je langetermijndoelen concreet. Om de lange termijn tot leven te laten komen, vertaal je je denken naar Projecten en Eerstvolgende Acties. Maak concreet waar je aan gaat werken en wat je dan precies gaat doen. Zo krijgt je visie ‘handen en voeten’. Op je actielijst staan nu stappen die bijdragen aan het realiseren van je langetermijnplannen.
  • Plan alvast de volgende lange termijn reflectie in je agenda. Een half jaar is een logische termijn om weer eens naar je visie en doelen te kijken, ze eventueel aan te passen en te zorgen dat je voldoende acties hebt om ze te realiseren. Dus rond de jaarwisseling weer zo’n moment?

 Ga jij in de zomer ook je focus verleggen?

 

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2019 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven