Een wekelijkse pitstop: Wekelijks Onderhoud (deel 2)

dreamstime_xs_28840108[1]Je staat op het punt je laatste dagdeel van deze week te starten, maar uiteraard doe je dat pas na je Wekelijks Onderhoud. Je zit er klaar voor en hebt een uur geblokkeerd, maar wat doe je dan precies? Mooi als je er ruimte voor gemaakt hebt in je agenda, maar nu is het handig als je een checklist kunt volgen of een agenda hebt.

Een op maat gemaakte checklist

Stel je voor dat je voor je Wekelijks Onderhoud een mooie leidraad hebt, die helder en duidelijk is en precies voor jou op maat samengesteld is. Alle belangrijke onderdelen van jouw leven en werk staan er in en keurig op een rij.

Daar zit je dan…

  • Wekelijks Onderhoud is een ingeburgerd begrip voor iedereen die van Getting Things Done gehoord heeft. De vraag is hoe je precies op zoek gaat naar wat je wel en niet goed gedaan hebt die week? Waar begin je? Wat is stap 1 en wat is de laatste stap?
  • Een risico van Wekelijks Onderhoud is dat je zaken tegenkomt, waar nog wat mee moet en het liefst zo snel mogelijk. Het is een hele kunst om dan toch eerst je Wekelijks Onderhoud af te maken en niet snel die actie op te lossen. Hoe meer je een leidraad voor je Wekelijks Onderhoud hebt, hoe duidelijker je ziet wanneer je klaar bent en wanneer nog niet.
  • Als je elke week opnieuw een manier bedenkt om je Wekelijks Onderhoud te doen, dan is dat niet echt GTD. Immers, je hebt wel een Gewenste Uitkomst, maar de Eerstvolgende Actie is eigenlijk niet duidelijk. Ook voor het Wekelijks Onderhoud geldt dat een concrete, goede Eerstvolgende Actie nodig is om direct aan de slag te kunnen als je die ene actie gaat doen.
  • Het kan ook lastig zijn om te weten wat je precies doet als je Wekelijks Onderhoud doet. De term wordt door beoefenaren van GTD makkelijk gebruikt, maar wat zijn de stappen en acties die je achtereenvolgens zet?

De drieslag voor Wekelijks Onderhoud

Het Wekelijks Onderhoud kent 3 stappen die je achtereenvolgens afwerkt. Er zit ook een volgorde in, die belangrijk is om aan te houden.Die volgorde gaat er vanuit dat creatief nadenken, stap 3, niet zo lekker gaat als je nog allerlei stuff los hebt liggen, stap 1.

Stap 1: Get clear

Zorg dat je alle nog niet verwerkte stuff verwerkt.

Maak je inboxen leeg.

Verwerk telefoonnotities en post-its op je bureau.

Luister je nog niet geluisterde voicemails af.

Haal acties uit nog niet verwerkte aantekeningen.

Verwerk alle stuff waar je nog geen besluit over genomen hebt.

Stap 2: Get current

Nu je stuff verwerkt hebt, is het tijd je lijsten te bekijken.

Kijk 1 à 2 weken terug en vooruit in je agenda. Zijn er nog afspraken waar acties uitkomen? Wat staat er de komende weken allemaal voor je gepland?

Loop je Eerstvolgende Acties lijst na en kijk wat er af is en wat nog niet. Wat betekent dat voor de komende week?

Zo bekijk je ook je Wachten Op lijst en je Projectenlijst.

Zorg dat je al je verplichtingen van deze lijsten nagelopen hebt en je weer op de hoogte bent van de actuele stand van zaken.

Stap 3: Get creative

Nu alle stuff verwerkt is en je de stand van zaken van je lijsten weer kent, kun je vrij denken.

Wat zijn items van je Later/Misschien lijst die je wilt omzetten naar een project?

Welke wilde plannen heb je die je wilt gaan verwezenlijken?

Wat kun je verbeteren of veranderen dat je gaat helpen?

Individuele toevoegingen zijn nodig om nog eens vanuit een ander perspectief terug te kijken. Wat zijn criteria waar jij je week op wilt evalueren en die je je voor de komende week voorneemt? Bijvoorbeeld inspirerende quotes die je deze week je handelen wilt laten bepalen, goede voornemens die je nog eens terugleest of de eenvoudige vraag “Was dit een mooie/leuke/inspirerende week?”.

Maak van bovenstaande een checklist die je na de eerste rondes Wekelijks Onderhoud aanpast. Deze lijst is na enkele weken jouw individuele leidraad voor het Wekelijks Onderhoud.

Doe je Wekelijks Onderhoud met bovenstaande op de agenda en maak er jouw eigen, persoonlijke checklist van, zodat Wekelijks Onderhoud jou helpt nog productiever te zijn.

 

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2020 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven