Een bomvolle agenda, een inbox die overstroomt en een to-do-lijst die alsmaar langer wordt. Oh ja, en dan moet je ook nog een verjaardagscadeau halen voor je zwager… Het voelt alsof je continu achter de feiten loopt. Aan het einde van de dag ben je moe, maar je hebt het idee dat je niets écht hebt afgemaakt.
Herkenbaar? Je bent niet de enige. Veel mensen ervaren dagelijks een gevoel van onrust, gebrek aan overzicht en stress door een continue stroom aan verplichtingen, prikkels en informatie. Gelukkig is er een bewezen methode die je helpt om weer grip te krijgen op je werk en je hoofd: Getting Things Done, oftewel GTD.
GTD is een praktische methode voor persoonlijke productiviteit, ontwikkeld door David Allen. Het helpt je om alles wat je aandacht vraagt uit je hoofd te halen, te structureren in een betrouwbaar systeem, en met helderheid en focus actie te ondernemen. Het resultaat? Meer rust in je hoofd, meer overzicht in je leven – en meer ruimte om écht dingen gedaan te krijgen.
Hoewel Getting Things Done ontwikkeld is door een Amerikaan – die trouwens in Nederland woont – is er een vertaling van het Engelse boek én kun je een Nederlandse training volgen om meer grip te krijgen op je leven. Gewoon bij meereffect!
Hoe werkt de Getting Things Done methode?
GTD verlegt alle taken en verantwoordelijkheden van je hoofd naar een extern systeem. Hierdoor kun je je focussen op één taak tegelijk. De methode brengt overzicht en rust, vermindert stress en helpt je deadlines halen en realistische doelen kiezen.
De vijf bekende stappen zijn:
- Verzamel: noteer alles wat je aandacht vraagt.
- Beslis: bepaal of iets actie vereist en wat de volgende actie is.
- Organiseer: zet acties in juiste categorieën en prioriteiten.
- Reflecteer: bekijk regelmatig je lijsten.
- Doe: voer de acties daadwerkelijk uit.
Kan ik GTD zowel op werk als thuis gebruiken?
Ja, GTD is toepasbaar in alle aspecten van je leven. Of je nu manager bent of je privéleven beter wilt organiseren, GTD helpt je tijd en energie effectief te beheren.
Wat is een valkuil bij het toepassen van GTD?
Een veelvoorkomende valkuil is het verlies van consistentie. Je begint enthousiast, maar na een tijdje is het lastig om je systeem goed bij te houden. Daarom is het doen van een Wekelijks Onderhoud belangrijk om je lijsten actueel te krijgen en zo overzicht te houden.
Wat zijn de voordelen van de Getting Things Done methode?
GTD zorgt voor:
- Minder mentale rommel (geen stress over onafgemaakte taken)
- Meer focus en productiviteit
- Betere controle over werk en leven
- Helder zicht op prioriteiten waardoor je realistische doelen stelt
Hoe start ik met Getting Things Done als beginner?
Begin met een minddump: schrijf alles op wat in je hoofd rondzwerft. Zet al je gedachten, taken en zaken waar je nog iets mee moet op papier. Geen filter. Geen oordeel. Gewoon schrijven.
Kies daarna een rustig moment om alles te bekijken: wat is urgent en wat kan wachten? Daarna ga je groeperen, wat hoort bij elkaar? Dit zet je ten slotte op een aantal lijsten. Vervolgens volg je steeds de vijf stappen van GTD: verzamel je ‘stuff’, beslis wat je ermee wil, organiseer het op de juiste lijst, reflecteer elke week en ga aan de slag!
Wat is het verschil tussen GTD en andere timemanagementmethodes?
GTD richt zich op actiemanagement in plaats van timemanagement. Het is niet bedoeld om je tijd in te delen, maar om je acties te structureren via een extern systeem. Zo kun je met minder afleiding gefocust werken aan wat echt telt. Want je tijd kun je niet managen, je acties wel!
Zijn er in Nederland cursussen of trainingen over Getting Things Done?
Het originele GTD-boek van David Allen is vertaald in het Nederlands. Je kunt dit boek hier bestellen. Daarnaast organiseert meereffect de training Getting Things Done in de Praktijk, waarbij je geholpen wordt om GTD écht te implementeren.
Goed om te weten: bij deelname aan deze training ontvang je het GTD-boek gratis. Zo heb je meteen alle theorie én praktijk in handen om aan de slag te gaan.
Vaak is een combinatie van het boek lezen en een praktische training de snelste weg naar een effectieve implementatie in je leven. Je kunt een individuele cursus volgen en aansluiten bij een groep. Maar het is ook mogelijk om een incompany-training af te nemen. Bekijk hier alle mogelijkheden.