Krijg je taken af met de pomodorotechniek!

Krijg je taken af met de pomodorotechniek!

Thuis gebeurt het net zo hard als op kantoor: van die taken die je voor je uitschuift. Niet helemaal lekker in de flow zitten en je laten afleiden. Of juist te weinig bewegen en pauzeren. Hoe zorg je dat je voortgang boekt én voldoende pauze houdt?

Beter en langer geconcentreerd werken? Gebruik een timer!

Hoe kun je jezelf helpen om beter en langer geconcentreerd te werken? Met de  Pomodorotechniek, vernoemd naar de tomaatvormige eierwekker van de bedenker Francesco Cirillo. Ga met jezelf het commitment aan om een bepaalde tijdsduur geconcentreerd te werken. Dit is wat je doet:

1. Kies een taak die concentratie vraagt. 

Zorg ervoor dat je precies weet wat je moet doen om die taak af te krijgen.

2. Zorg voor een plek waar je ongestoord kunt werken of zorg dat je 25 minuten niet gestoord wordt.

Vertel anderen dat je rustig wilt werken of hang een rood stoplicht op.

3. Zet alle notificaties uit 

Van je telefoon, mail en tablets. Trouwens een goed idee om dat altijd te doen. Bepaal zelf waar jij je tijd aan besteedt en wanneer!

4. Draai een eierwekker op tot 25 minuten 

Of zet de timer op je telefoon. Heb je die niet? Check dan deze supersimpele online timer. Sommige mensen vinden het fijn om het monotone getik van het kookwekkertje te horen. Daardoor kunnen zij zich beter concentreren. Kijk gewoon wat voor jou goed werkt.

5. Werk 25 minuten aan je taak.

Laat je door niets en niemand afleiden, maar werk gestaag door. Wees een beetje streng voor jezelf en geef niet toe aan prikkels van buiten. Schiet je iets te binnen dat niets met je taak te maken heeft, maar wat je toch niet wilt vergeten? Noteer een paar steekwoorden en ga stug door waar je gebleven was.

6. Ontspan dan 5 minuten.

Na die 25 minuten neem je even de tijd om te ontspannen. Ruim wat losse spulletjes op of ga wandelen. Kortom, verzet je zinnen en doe even iets heel anders. Na die 5 minuten ga je weer op je werkplek zitten en hervat je je taak.

7. Na 3 à 4 Pomodoro’s trakteer je jezelf op een langere pauze

Geniet van zo’n 20 tot 30 minuten pauze. Je hebt het verdiend! 

Waarom eigenlijk 25 minuten?

Omdat dat precies de tijd is die je nodig hebt om een wat grotere taak te doen, maar niet lang genoeg om in een complex project te duiken. Het helpt je dus om niet alleen maar kleine regeldingetjes óf grote projecten te doen. Maar juist ook die wat grotere taken die je vaak uitstelt.

 Heb jij nog een taak liggen die maar niet af komt? Probeer dan eens of de Pomodorotechniek je helpt om bij de les te blijven. 

Meereffect - Getting Things Done

Ontvang nuttige tips en praktische artikelen

Over slimmer leven en werken
Wij houden ook niet van spam en we respecteren je privacy.

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

Krijg je taken af met de pomodorotechniek!

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.