Schrijven? Gewoon doen!

Writer's Block

Veel kenniswerkers moeten hun gedachten nogal eens aan het papier (nou ja, scherm) toevertrouwen. Dat gaat niet iedereen even makkelijk af. Of het nu een wat wezenlijker e-mail is, een beoordeling, memo of rapport voor velen, schrijven hoort bij het werk.

Zeker als je een wat grotere schrijfklus te doen hebt, kan uitstelgedrag op de loer liggen. Je denkt er vaak aan dat je moet schrijven, maar je komt er niet aan toe. Allerlei andere klussen zijn opeens veel belangrijker.

Hoe zou het zijn als je vlotter en makkelijker tot een duidelijke tekst zou komen? Dat je sneller begint en al doende tot een helder en doortimmerde tekst komt?

Het moet in één keer goed

Veel blokkades bij schrijven komen voort uit het idee dat je in één keer een goede, vlotte, rake tekst moet maken. Het is misschien onwennig om iets te typen dat nog niet helemaal geslaagd is en dat te laten staan. Het is verleidelijk net zo lang aan die ene zin of alinea te werken totdat deze helemaal goed is.

Sommige schrijvers hebben bij het schrijven al een kritisch publiek voor ogen. Die lastige e-mail of die column met een mening wordt misschien helemaal verkeerd ontvangen!

Schrijf, schrap en herschrijf

Wij hebben een aantal tips voor je die je makkelijker laten schrijven. Gebruik ervan wat voor jou van toepassing is.

  • De eerste versie van een tekst zie je alleen zelf. Houd dat idee voor ogen als je tekst maakt. Dat betekent dat je lekker kunt doorwerken, onaffe zinnen laat staan, net zoals ongelukkige woordkeuzes. Zet gerust twee alternatieve zinnen die je in je hoofd hebt naast elkaar. Een lege bladzijde kun je niet redigeren.
  • Doe als Hemingway: verbied jezelf bij de eerste versie te schrappen. Dus alleen maar tekst maken en geen backspace of delete gebruiken. Gebruik eventueel de app ‘Drafts’ in Hemingway-mode. 
  • Maak je een complexere tekst, doe dan eerst een brainstorm. Maak kaartjes met tekst die je wil gebruiken, maak een mindmap die je later ordent, plak post-its of gebruik software die je gestructureerd laat schrijven, ook wel een outliner genoemd. Sorteer, als je het idee hebt dat je de nodige inhoud bij elkaar hebt.
  • Zorg voor een afleidingsvrije omgeving. Dus telefoon uit, notificaties uit, mail weg en deur dicht. Zet eventueel een muziekje op als jou dat helpt in de goede stemming te komen.
  • Stop met schrijven als je op dreef bent. Dan begin je de volgende keer weer met plezier aan je tekst. Stop je als je vastzit, dan is de herinnering aan die tekst een beetje zuur en moet je op een lastig punt de draad weer oppakken.
  • Gebruik het juiste gereedschap. Houd je van pen en papier, zorg dan voor mooie schrijfspullen. Schrijf je liever digitaal, kies dan een afleidingsvrije, sobere editor zoals WriteMonkey (Windows) of Byword (Mac OS). Wil je ordenen en schrijven combineren, dan is Scrivener iets voor jou. Goed gereedschap is het halve werk.
  • De echte waarde krijgt een tekst in het redigeren. Wees bijzonder kritisch op je eigen tekst. De echte waarde van een tekst zit in het gedegen nalopen van elke alinea, elke zin en elk woord. En durf er dus bij het schrijven vanuit te gaan dat je tekst wel goedkomt.
  • Zorg voor iemand die 'tegenleest'. Het is altijd een meerwaarde als iemand anders nagaat of wat je geschreven hebt leesbaar is, duidelijk en voldoende beknopt. Het is beter om feedback te krijgen vóór je de tekst de wereld instuurt, dan daarna.
  • Schrijf regelmatig en houd een journal bij. Door regelmatig voor jezelf te schrijven, gaat het proces steeds vlotter. Noteer elke dag, liefst op een vast tijdstip, gedachten, ideeën, inzichten, intrigerende citaten of dat wat je dan maar bezighoudt.

Onthoud: een lege pagina kun je niet redigeren, dus start met schrijven!

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2020 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven