Waarom je niet tot STRAKS moet wachten voor persoonlijke groei

Waarom je niet tot STRAKS moet wachten voor persoonlijke groei

Je ziet ze vast geregeld voorbij komen in nieuwsbrieven of berichten op social media: tips hoe je je werk beter, sneller en makkelijker kunt doen. Variërend van een aantal slimme sneltoetsen tot het nut van pauzes en reflectie. Allemaal nuttig. Maar wanneer vind je ruimte om die adviezen toe te passen? Iets anders doen dan je gewend bent, geeft altijd wat ongemak. En je hebt die tips juist nodig omdat je meer tijd wil hebben.

Net als veel kenniswerkers heb je het waarschijnlijk druk en vind je veranderingen ingewikkeld. Je weet wel dat veranderingen nodig zijn om je werk te verbeteren, maar toch stel je deze uit. Stel dat je een dagelijks moment van reflectie heel nuttig vindt, maar je zo’n beetje elke ochtend van de week in vergaderingen zit, dan heb je simpelweg de ruimte niet.

Waarom stellen we veranderingen uit en wat kunnen we hieraan doen? De oplossing ligt in het beginnen met kleine veranderingen, maar waarom is dat zo effectief?

Nu is het beste moment om te beginnen

Het is verleidelijk om het veranderen van gedrag uit te stellen tot het juiste moment. Het moment waarop alles rustiger is en je meer tijd hebt om je te focussen op de verandering. Maar wanneer wordt het ooit echt rustiger? En wanneer heb je werkelijk alle tijd die je nodig hebt? Juist nu is de beste tijd om te beginnen met het veranderen van gedrag.

Laten we zeggen dat je overtuigd bent geraakt van een wekelijks moment van reflectie: een half uurtje aan het eind van de week om losse eindjes van de week weg te werken, terug te kijken en te evalueren en vooruit te kijken naar je agenda en prioriteiten. Een tactisch overleg met jezelf om een week af te sluiten en de volgende met focus te beginnen. Nuttig toch? 

Eerst nog even dit  

Je gaat er vol goede moed mee aan de slag, maar eerst werk je nog even je openstaande mailtjes weg. Ook zijn er een paar openstaande acties die je deze week nog graag wil afronden. Je collega loopt binnen om je te spreken over zijn project, waar hij deze week ook nog wat verder mee wil komen. Via de Teams-chat komt er een spoedje binnen en na die op het laatste moment ingeschoten vergadering zie je de chat-conversatie met je vriendengroep over de foute wissels die jullie coach dit weekend deed. En voorbij is de dag. Deze week wordt ‘m niet meer, maar gelukkig is het volgende week ietsje rustiger, dus beter even doorschuiven, dat reflectiemoment.

Herkenbaar? Maar het wordt niet minder druk. Ook over een paar weken is het niet minder druk en de mails blijven komen. Al die beantwoorde mails leiden weer tot antwoorden. Als er nu ad hoc zaken of spoedjes zijn, waarom zou dat binnenkort anders zijn?

Tijd om te veranderen

De beste tijd om te veranderen is nu. Sterker nog, het is de enige tijd om te veranderen.
Allereerst, omdat er nooit een perfect moment zal komen. Je zult altijd wel iets vinden wat prioriteit heeft of wat je afleidt van de verandering die je wilt doorvoeren. Wacht daarom niet op het perfecte moment, maar begin nu.

Ten tweede, omdat het proces van gedragsverandering tijd kost. Hoe eerder je begint, hoe eerder je resultaat ziet en hoe sneller het nieuwe gedrag een gewoonte wordt. Door nu te beginnen leg je de basis voor een betere toekomst. Het is als samengestelde rente als je spaart: de rente die je nu oogst, is al meegenomen, maar de toekomstige rente gaat over je huidige spaarbedrag plus rente. En de volgende periode krijg je over een weer iets hoger bedrag rente. Kortom, wat je nu verbetert helpt je nu en gaat alleen maar meer renderen.

Ten derde, omdat wachten tot later alleen maar leidt tot meer stress. Wanneer je weet dat er iets is dat je moet veranderen en dit blijft uitstellen, blijft dit als een last op je schouders drukken. Door nu te beginnen verminder je stress en creëer je ruimte voor nieuwe dingen in jouw leven. Het nadeel van uitstellen is niet alleen dat je iets niet doet, maar dat je het jezelf kwalijk neemt dat je iets niet doet. Een deel van de aandacht gaat naar gevoelens die niet productief zijn.

Maar hoe kun jij vandaag nog beginnen met het veranderen van jouw gedrag? Hieronder volgen drie praktische tips:

  1. Begin klein. Verandering hoeft niet groot en ingrijpend te zijn om effectief te zijn. Kies één ding dat jij wil veranderen en maak hier een dagelijkse gewoonte van. Je hoeft niet óf aan taken voor vandaag te werken óf verbeteringen in te voeren. Als de verbeteringen klein zijn, vijf minuten reflectie aan het begin van de dag, dan heb je evengoed tijd om andere dingen ook te doen.
  2. Maak gebruik van een trigger. Koppel het nieuwe gewenste gedrag aan een bestaande gewoonte of ritueel. Bijvoorbeeld, elke ochtend als je je koffie naast je laptop zet en die start, maak je een plannetje voor die dag.
  3. Houd vol. Verandering kost tijd en moeite. Het is logisch dat het soms lastig is om vol te houden, maar blijf doorzetten. Door consistent te zijn, zal het nieuwe gedrag uiteindelijk een gewoonte worden. Die versterking van gewoonten werkt ook de andere kant op. Als je aarzelt om een mailtje te beantwoorden of een korte reflectie te doen, bedenk dan dat als je die mail beantwoord je dat waarschijnlijk morgen weer gaat doen en de dag daarna zeker.

Conclusie: wacht niet langer op het perfecte moment om nieuwe gewoonten te ontwikkelen, want dat moment is nu. Bedenk één verbeteractie en maak die zo klein als kan. Begin daar vandaag mee en houd vol!

Maak kennis met onze nieuwe training Slimmer Werken

Het verbeteren van je gewoonten is een van de onderwerpen die aan bod komt in onze nieuwe training Slimmer Werken. Na bijna 20 jaar ervaring op het gebied van productiviteit, hebben we een unieke dagtraining ontwikkeld die je helpt bewuste keuzes te maken in je werk.

Wil jij ook meer grip krijgen op je werkzaamheden, doelgerichter werken en de juiste koers vasthouden? Dat je vanuit rust gefocust aan de slag kunt gaan? Wil jij de juiste aandacht geven aan wat in jouw functie en voor jou belangrijk is? Dan is deze training echt iets voor jou! Meld je nu aan en ontdek hoe jij slimmer kunt werken met meer effect.

Meereffect - Getting Things Done

Ontvang nuttige tips en praktische artikelen

Over slimmer leven en werken
Wij houden ook niet van spam en we respecteren je privacy.

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

Waarom je niet tot STRAKS moet wachten voor persoonlijke groei

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.