Een einde maken aan uitstelgedrag

dreamstime_xs_41309608Opruimwoede

Wie kent het niet: taken of projecten die je alsmaar uitstelt. Andere taken zijn leuker, urgenter, concreter. Totdat de deadline nadert. Dan moet iets waar je alle tijd voor had opeens gebeuren en komt er beweging in de kwestie.

Soms worden zelfs de meest triviale taken opeens interessanter dan die ene taak te doen: opruimen, administratie doen, Facebook nalopen, eindeloos zoeken op Google. Ondertussen wéét je dat je eigenlijk die ene taak wilde doen. Het is niet dat je opeens zo lekker aan het opruimen bent.

Stel je voor dat je, als je de neiging voelt een taak uit te stellen, je een moment neemt om na te denken waarom je de neiging hebt dat te doen. In plaats van iets anders te doen of een vorm van niks te doen, vraag je jezelf af waar de blokkade ligt. Waar wacht je op? Wat heb je nodig om wél in beweging te komen voor die ene taak?

Uitstelgedrag is iets intuïtief afhouden

Met uitstelgedrag bedoelen we dat je iets niet doet, maar niet tevreden bent over de keuze dit niet te doen. Ga je een andere taak doen, dan doe je dat niet van ganser harte, want je vindt dat je eigenlijk iets anders moet doen. Een taak uitstellen kan heel verstandig zijn, bijvoorbeeld omdat je er te lang over doet zonder tijdsdruk of omdat er belangrijke dingen te doen zijn die je beter eerst oppakt. Dat laatste geeft je niet de gemengde gevoelens die uitstelgedrag kenmerken.

David Allen, auteur van Getting Things Done. De kunst van stressvrije productiviteit, stelt dat uitstelgedrag betekent dat je iets intuïtief afhoudt. Iets klopt nog niet met die taak die je uitstelt. De blokkade kan betekenen dat de actie nog onduidelijk is en niet een echte Eerstvolgende Actie is. Of dat de Gewenste Uitkomst waar je naartoe werkt bijzonder onaantrekkelijk is. Misschien is er zelfs op een hoger niveau van de Aandachtshorizonnen iets dat niet lekker zit. Dat wat je je voornam te doen, past ergens niet bij jouw rollen en verantwoordelijkheidsgebieden of bij jouw waarden.

De perfectionisten onder ons kunnen ook uitstelgedrag ervaren, omdat ze iets heel erg goed willen doen. En zoals vaker, wordt dan het betere gemakkelijk vijand van het goede. Wil je een tekst schrijven maar zie je op tegen commentaar dat je mogelijk krijgt, dan kan dat beeld van alle mogelijke commentaren verlammend werken. Of bijvoorbeeld de presentatie die je wilt doen of het idee dat je wilt voorleggen aan een aantal sleutel-accounts.

Waar wacht je op?

  • Onderzoek of er een reden is waarom je de taak, in de woorden van David Allen, intuïtief afhoudt en wat je daaraan kunt doen. Is de Eerstvolgende Actie niet concreet genoeg? Maak die beter! Is de Gewenste Uitkomst onaantrekkelijk? Is dat aan te passen of kun je daarover her-onderhandelen?
  • Vind je het vaker lastig in actie te komen, gebruik dan vooral de twee minuten-regel. Alles wat je wilt doen en wat in maximaal twee minuten kan, doe je meteen. Het is makkelijker de actie te doen, dan er een taak van te maken. Taken doen, kan de energie geven om daarna een wat taaiere klus aan te pakken.
  • Is de taak spannend? Vraag je dan af hoe je alvast een, niet zo spannende, eerste actie kunt doen. Bang voor feedback op een artikel? Bedenk dat de eerste versie alleen voor jou is. Die ziet niemand. Dan heb je een startpunt. Heb je een taai telefoongesprek te voeren? Oefen het met een teamgenoot. Eenmaal in actie rolt de bal makkelijker verder, dan wanneer je er vooral aan blijft denken.
  • Is de taak vervelend en heb je veel leukere taken die je ook wilt doen, doe dan die vervelende eerst. Kan die dag alleen maar leuker worden. Kies 's ochtends bij de dagstart de taaiste taak en weet dat je daarna tevreden zult zijn dat je die alvast binnen hebt.
  • Zijn er geen wezenlijke drempels, zet jezelf dan vast en bepaal dat je het komende half uur of uur alleen aan die ene taak gaat werken. Ga offline, ga apart zitten, duik de bibliotheek in, zet de telefoon op de vliegtuigstand, beloof aan iemand dat je over een uur resultaat hebt (dan heb je een deadline!). Ook de eerder beschreven Pomodore-techniek is een uitstekende manier om jezelf vast te zetten.

Stel niet langer uit, onderzoek waarom je uitstelt en ga vol energie aan de slag!

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2019 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven