Vlot weer vaart maken na je vakantie

Dag vakantie, hallo stress

Met een duik in een volle inbox verdwijnt je vakantiegevoel snel naar de achtergrond. Er blijken allemaal collega’s te zijn die vragen aan je hadden die zo snel mogelijk beantwoord moeten worden, je hebt allerlei nieuwsbrieven en updates in je mailbox, er zijn tig mailtjes over een probleem in een project waar je aan werkt. Pfff, een hele berg om doorheen te worstelen.

Voor je het weet, ben je gehaast en gestrest weer aan het werk in een poging uit allerlei losse puzzelstukjes een beeld te krijgen. Je wordt vanaf dag één weer geleefd. Eerst je vakantieachterstand wegwerken en dan volle bak de drukte van het najaar in. Dan lijkt de vakantie al snel weer lang geleden. En dat terwijl je na je vakantie juist wel anders wilt werken, zoals met meer focus voor de lange termijn en rust om aan je eigen werk toe te komen.

Hoe zou het zijn als je snel en stressvrij weer op snelheid bent? En dat je daardoor met frisse en uitgeruste kijk andere dingen kan doen, of dingen anders kan doen? Misschien heeft de vakantie je waardevolle inzichten of ideeën opgeleverd. Stel je voor dat je ruimte hebt om daar wat mee te doen!

Je inbox helpt je niet snel in te voegen

Je inbox is niet de beste manier om weer bij te raken na de vakantie. Het voelt alsof het een mooi vertrekpunt is: eens kijken wat er allemaal is gebeurd tijdens mijn afwezigheid. Maar je inbox geeft je niet eerst de hoofdlijnen en daarna pas details. Het geeft je vooral wat anderen tijdens je afwezigheid toch nog op je pad hebben gestrooid. Alles door elkaar, dus je moet veel moeite doen om uit te vogelen wat inmiddels is opgelost, wat de stand van zaken nu is, wat nog actie nodig heeft en welke acties het belangrijkste zijn om eerst op te pakken. Het is alsof je middenin een gesprek valt dat gevoerd wordt en al luisterend probeert uit te vinden wat er speelt en wie er precies wat vindt.

Voorsorteren, vaart maken, invoegen

Help jezelf om goed in te voegen door zaken in een andere volgorde op te pakken.

  • Neem eerst tijd om bij te praten. Eén of meer naaste collega’s of mensen die jouw werk hebben waargenomen, kunnen je snel overzicht en hoofdlijnen geven. Zij kennen eventuele prioriteiten of bijzonderheden, die hoef je dan niet zelf in de e-mail op te sporen. Gun jezelf eventueel om een inhoudelijke reactie uit te stellen.
  • Verwerk stuff en reflecties uit je vakantie. Dat wat je zelf tijdens je vakantie hebt genoteerd of ervaren, verdient ook aandacht. Wat heb jij aan nieuwe inzichten, ideeën, plannen, projecten? Beslis erover en noteer eventuele acties.
  • Check je agenda. Kijk wat je zelf aan afspraken of aandachtspunten voor de eerste werkdagen had gemaakt en welke uitnodigingen je ondertussen hebt gekregen. Welke accepteer je, wie kan jou ter voorbereiding bijpraten?
  • Pak dan pas je inbox erbij. Nu je gevoel hebt gekregen bij wat er speelt en gebeurd is, kan je sneller door je inbox heen. Afhankelijk van de hoeveelheid e-mails behandel je ze stuk voor stuk of kies je voor strategieën om groepsgewijs e-mails te verwerken. Misschien in dialoogweergave voor meer samenhang?
  • Neem in je eerste werkweek ook tijd voor een blik vooruit. Wat gaat het najaar brengen, welke zaken verdienen aandacht? Zijn er acties die je nog ‘uit de weg wilt ruimen’ om dit najaar de juiste focus te hebben? Doe ze of heronderhandel.

 Met wie ga jij als eerste bijpraten na je volgende vakantie?  

Check voor je volgende vakantie de vakantiebooster om relaxed op vakantie te gaan en relaxed weer terug te keren.

 

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2019 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven