GTD systeemkeuze

Een basisprincipe van Getting Things Done is dat je al je projecten, ideeën, acties en afspraken in een systeem bewaart dat je vertrouwt. Dus niet in je hoofd, maar op een externe plaats, zodat je de acties, afspraken of projecten kunt zien wanneer je ze nodig hebt en niet jezelf voortdurend herinnert aan wat je allemaal wil doen.

Het woord 'systeem' klinkt misschien wat technisch, maar in feite is het niet meer dan een manier om zaken vast te leggen. Je agenda is een onderdeel van dat systeem. Zo zijn er in GTD nog zes andere lijsten, die alle tezamen jouw vertrouwde systeem zijn.

Om lekker met GTD te werken, is het zaak dat je een systeem kiest, dat past bij jou en je werk (en privé). De één gebruikt Outlook Agenda en Taken om van alles te organiseren en weer een ander een notitieboek. Maar ook een takenmanager als Todoist kun je gebruiken. Of je verbouwt Evernote tot jouw GTD-systeem. Als je maar de zeven GTD-lijsten kwijt kunt, dan kan het je vertrouwde systeem zijn.

Mocht je nog niet gekozen hebben hoe jij je systeem wil organiseren, bijvoorbeeld privé en werk door elkaar of juist niet of mocht je nog twijfelen over de juiste apps en programma's, doe dan het webinar Systeemkeuze. Aan de hand van een aantal vragen kom je bij de juiste keuze voor jouw vertrouwde GTD-systeem.

 

Introductie mogelijke systemen

In onderstaande video's vind je een korte demo van een aantal systemen die je kunt gebruiken als GTD-systeem:

Asana

Beschikbaar in de webbrowser of als app voor je smartphone of tablet. Asana wordt vooral geprezen om de diverse samenwerkingsmogelijkheden die het biedt. Kent zowel een weergave voor takenlijsten als voor borden met kaartjes.

 

Omnifocus

Beschikbaar op Mac OS en iPhone/iPad. Een takenmanager met veel opties, veel ruimte voor automatisering en maatwerk maar die dus ook wat moeite kost te doorgronden.

 
Things

Beschikbaar op Mac OS en iPhone/iPad. Een sober vormgegeven, complete takenmanager met vooral veel ruimte om projecten op te zetten.
 

Todoist

Beschikbaar op vele platforms (Web, Mac, Windows, Android, iOS). Eenvoudig om mee te starten maar kan uitgroeien tot een geavanceerd GTD-systeem met diverse samenwerkingsopties.
 

Trello

Beschikbaar in de webbrowser of als app voor je smartphone of tablet. In plaats van lijsten maak je borden met kaartjes. Uitermate geschikt voor samenwerking.
 

Naar boven