Maak jezelf overbodig (voor je vakantie)

Extra werk voor en na je vakantie

Nog een week te gaan tot je op vakantie gaat. Tijd om extra gas te geven! Want voordat je op vakantie gaat, wil je dat ene rapport nog afmaken, je week zit nog vol met vergaderingen en overleggen en je moet je uren invullen. En oh ja, een update schrijven over de ontwikkelingen bij de klant, zodat je collega kan waarnemen. Niet vergeten de afwezigheidsassistent in de e-mail aan te zetten!

Als je dan terugkomt van vakantie, is het ook weer alle hens aan dek. Volle mailbox, meteen weer allerhande overleggen die in de tussentijd in je agenda zijn verschenen, werk overnemen van collega’s die nu op vakantie zijn. Sommige mensen openen de laatste avond van hun vakantie alvast maar de e-mail – met het idee alweer een beetje bij te zijn als de volgende dag het werk weer begint. Wanneer is de volgende vakantie?

Hoe zou het zijn als je vakantie begint, zodra je de deur van het werk achter je dicht trekt? De laatste dagen werk je productief en ontspannen naar je vakantie toe, met misschien zelfs wat voorpret? Als je vakantie begint, kost het weinig moeite het werk even te laten voor wat het is. Als je dan na een heerlijke vakantie ook weer snel kunt invoegen op het werk, maakt dat het helemaal af.

De vakantie dwingt je tot afronden, opruimen en overdragen

Voor een vakantie doe je je best geen losse eindjes achter te laten. Dat veroorzaakt extra werk vlak voor je vakantie. Om met een gerust hart op vakantie te kunnen, wil je allerlei zaken nog afronden en goed overdragen. Voor wat je uitstelt tot na de vakantie is soms afstemming of overleg nodig. Zo zorg je ervoor dat je collega’s en klanten geen gedoe van jouw vakantie hebben en hoef je niet bang te zijn dat er van alles oppopt terwijl je op pad bent. Daar komt nog bij dat je thuis vaak ook genoeg te doen hebt voorafgaand aan de vakantie. Hallo stress!

Mis je het overzicht over je werk, dan wordt dat voor je vakantie pijnlijk duidelijk. Het kan niet de bedoeling zijn dat je je vakantie-uren voor en na je vakantie kwijt bent aan overwerk. Het kan ook anders.

Maak jezelf overbodig

Werk in de periode voorafgaand aan je vakantie aan het overbodig maken van jezelf. Dat kan vast op meer gebieden dan je denkt.

  • Documenteer je werk. Welke van jouw werkzaamheden moeten waargenomen worden als jij weg bent? Werk gedurende het jaar aan FAQs, checklists, handleidingen of kennisoverdracht. Misschien zijn het dingen die anderen überhaupt vaker zelf kunnen doen. Heb jij je handen weer vrij voor zaken die anders blijven liggen.
  • Verwerk in de aanloop naar je vakantie 1 of 2 keer per dag je e-mail, niet vaker. Als je in de periode voorafgaand aan je vakantie minder vaak reageert dan anders, wennen anderen er alvast aan. Wie weet wat ze zelf gaan oplossen. Bovendien helpt het jou aan meer tijd voor het afronden van ander werk. Bespreek dit vooraf waar nodig. Lukt het je om dit na de vakantie te blijven doen, dan heb je weer meer tijd voor je eigen werk.
  • Bespreek je afwezigheid met collega’s en anderen met wie je samenwerkt. Noteer eens met wie je dagelijks of wekelijks contact hebt. Wat kan of moet je met hen bespreken omtrent je afwezigheid, zodat jullie er allemaal zo min mogelijk extra werk aan hebben?
  • Begin tijdig met het creëren van overzicht over al je projecten en acties. Als je minimaal een maand van tevoren al in kaart brengt wat er allemaal op je bordje ligt, voorkom je een grote piek in het afronden, overdragen en uitstellen in de laatste week. Het werkt nog beter als je elke week overzicht creëert, vakantie of niet.

Voor welke taken kan jij jezelf overbodig maken, zodat je net een beetje meer ontspannen op vakantie kunt gaan?

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2019 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven