Neem pauzes, ook als je thuiswerkt

Neem pauzes, ook als je thuiswerkt

Eén van de zegeningen van deze tijd, is het gemak waarmee we overal in de wereld met de kleinste apparaten verbonden kunnen zijn en dus productief kunnen zijn.

Wachtend op een espresso kun je gemakkelijk je mail, chatberichten of een nieuwe versie van een bestand inzien. Maar misschien zou het beter zijn om soms even voor je uit te staren en heerlijk niks te doen.

Begin met stoppen

Een nadeel van dat gemak van technologie is dat het moeilijker is geworden om op tijd te stoppen voor een pauze, of aan het eind van de werkdag echt klaar te zijn. Het is verleidelijk om alsmaar door te gaan en voortdurend verbonden te zijn, en dus voortdurend je hersenen te belasten.

Als kenniswerker is dat niet handig. Je aandacht is eindig. En als je moe wordt, heb je echt niet meer je beste ideeën of ruimte voor creatieve oplossingen.

Wanneer en hoe neem je pauzes?

Ook als je thuis werkt, nu de keukentafel en de bank je werkplekken zijn geworden, is het belangrijk om pauzes te nemen en een eind aan je werkdag te maken. Maar wanneer doe je dat, en hoe doe je dat goed? Hier een aantal tips:

  • Als je een dag begint met inplannen, bepaal dan ook je pauzes en eindtijd.
  • Zorg voor realistische doelen. De meesten van ons werken nu onder andere omstandigheden, dus het kan een opgave zijn tot iets te komen.
  • Maak het makkelijker om je aan die tijden te houden, door met iemand af te spreken. Dat kan met een korte check-in via een chatapp of een kort videogesprek (al wil je als beeldschermwerker misschien voor je pauze liever van je scherm af).
  • Gebruik pauzes om het tegenovergestelde te doen van wat je deed, dus werk je zittend en alleen; zoek dan beweging en contact met anderen. Zat je binnen, ga dan even naar buiten (voor zover dat nu kan).
  • Ben je lekker bezig, stop dan juist. Je hebt straks weer zin om door te gaan. Stop je als je vastloopt, dan is de draad weer oppakken lastiger.
  • Als je ‘s avonds het vage gevoel hebt dat je nog even iets wil doen of mail wil checken, doe het dan niet. Voor je het weet ben je anderhalf uur verder en wat heb je dan eigenlijk toegevoegd? Er is altijd meer te doen, dus dan ben je nooit klaar. Heb je iets heel concreets dat je af wil maken of lezen, dan is dat bevredigender om te doen.

Kortom, als je lekker gaat, stop dan. Al is het maar even.

De Getting Things Done Online Training

In de training staan de vijf stappen van GTD centraal, waarmee je controle en overzicht over je werk en privéleven krijgt. Ook laten we tijdens de training een implementatie zien, die je daarna met de praktische materialen, zowel online als fysiek, zelf op maat maakt.

De software die we gebruiken, maakt dat je actief mee kunt doen via video, audio of chat en biedt de mogelijkheid om in kleinere groepen opdrachten te doen. 

Meer informatie

Meereffect - Getting Things Done

Ontvang nuttige tips en praktische artikelen

Over slimmer leven en werken
Wij houden ook niet van spam en we respecteren je privacy.

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

Neem pauzes, ook als je thuiswerkt

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.