GTD mini-training stap 4: Reflecteer

Reflecteer regelmatig

In deze korte video legt David Allen uit wat je moet doen om alles wat je georganiseerd hebt actueel te houden en prioriteiten te stellen.  Wat reflecteren is en hoe jij dat kunt doen, lees je  verder op deze pagina.

GTD mini-training stap 4: Reflecteer

Reflecteren

Als je niet regelmatig bekijkt wat je op al je lijsten hebt staan, dan reageer je al snel op het laatste en het luidste, zoals David Allen in de video zegt. Door elke dag naar je agenda voor die dag te kijken en te bepalen welke taken je wil doen, voorkom je dat je reageert op wat er op je afkomt.

Praktische tips bij Reflecteren

 • Een dagelijkse controle op je actielijsten helpt je om overzicht te houden. Maar er zijn andere momenten van reflectie die bijzonder waardevol zijn, zoals bijvoorbeeld een wekelijkse reflectie, oftewel het Wekelijks Onderhoud. Dagelijks gaat over acties die je wil doen, terwijl je bij een wekelijks reflectiemoment verder vooruit- en terugkijkt.
 • Plan elke week op een vast tijdstip een uur om je Wekelijks Onderhoud te doen. Zorg dat je daar een gewoonte van maakt. Het is een pijler van je systeem, dus deze tijdsinvestering is het meer dan waard.
 • Eén onderdeel van je Wekelijks Onderhoud is je systeem actueel maken:
  • Blader twee à drie weken terug en vooruit in je agenda. Acties gevonden? Iets doen voor komende afspraken?
  • Bekijk je Eerstvolgende Acties lijst. Is die actueel? Kan er iets af? Moet er iets bij?
  • Zijn er Wachten Op-items waar iets mee moet? Iets waarvoor de deadline nu wel erg dichtbij komt?
  • Loop je Projectenlijst door en kijk of alle projecten lopen. Kosten sommige projecten teveel tijd? Lopen ze nog niet? Wat kun je daaraan doen?
 • Het Wekelijks Onderhoud is een pijler van GTD. Maak het voor jezelf op maat met een checklist van die dingen die jij wekelijks wil controleren.Zorg dat je na je Wekelijks Onderhoud weer weet wat er allemaal speelt en 100% kunt vertrouwen op je lijsten.

 

Nu je lijsten actueel en compleet zijn, ben je in staat aan de slag te gaan! Kortom: doen! Daarover lees je morgen in de e-mail over Doen.

Tot morgen,

Het team van meereffect

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

GTD mini-training stap 4: Reflecteer

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.