meereffect

Uitgerust op vakantie

Achterstand wegwerken

Wat kenmerkt de laatste dagen voor de vakantie? Velen van ons zullen nu in gedachten ‘Stress!’ antwoorden. Je wilt opgeruimd weg en dat kost energie. Taken als: nog doen, overdragen, in kaart brengen waar je nog op wacht. Dat is best veel werk zo vlak voor je vertrek.

Als collega's ook hun vakantie voorbereiden, kan dat tot druk leiden. Wie maakt wat nog af? Wat blijft er liggen? Wie neemt voor wie waar? Dat is een gesprek dat je liever niet de dag voor je vertrek voert.

Stel je eens voor dat je ruim voor je vertrek controle hebt over al je lopende zaken en een kristalhelder overzicht hebt? Van operationele taken tot aan je langlopende projecten en van je agenda tot aan je Later/Misschien lijst. Dat je dat tijdig met je collega’s bespreekt, zodat je een naadloze overgang van werk naar vakantie hebt.

Overal bereikbaar

Veel kenniswerkers missen een compleet overzicht over hun projecten en taken. Door dat gebrek aan overzicht, ontstaat er spanning. Zeker als je enkele weken van je werk weg bent en je wilt afronden en overdragen. Als je dan pas dat overzicht gaat maken, is dat veel werk.

Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om voortdurend bereikbaar te zijn. Dat maakt het makkelijker om voortdurend aan het werk te zijn, maar is ook potentieel een bron van stress. De vakantie is een periode waarin je waarschijnlijk minder bereikbaar wilt zijn, dus dat vraagt afstemming met collega's, teamleden, klanten, leidinggevenden.

Ga voorbereid op vakantie

  • Maak ook van je vakantie een project met een Gewenste Uitkomst en acties, zodat je daar op tijd mee begint en er geen stress van hebt, maar juist voorpret. Het feit dat je van je vakantie een project maakt, wil niet zeggen dat je het strak regelt. Het wil alleen zeggen dat je er geen gedoe van wilt hebben.
  • Begin tijdig met je vakantie voor te bereiden. Een week of vier tot zes vooraf geeft je ruimte. Wat nu weinig moeite kost, scheelt enkele dagen voor de vakantie een boel gestress.
  • Doe een minddump om alle losse eindjes, ideeën, doelen, acties, ambities en kansen in kaart te brengen. Ga zitten en schrijf op of typ alles wat voor jou potentieel betekenisvol is. Maak je geen zorgen over de precieze formulering. Ook hoeft het geen actie te zijn. Alles wat je aandacht heeft, je intrigeert of niet is zoals het wat jou betreft hoort, leg je vast. Neem daarna beslissingen over de items die je genoteerd hebt en voeg ze toe aan je agenda, Eerstvolgende Acties lijst, Later/Misschien lijst, et cetera.
  • Maak ruim voor je vertrek in een onderhoudsronde je lijsten actueel. Om te bepalen wat je voor je vertrek af wil maken, wat je over wil dragen en wat kan wachten tot na de vakantie, heb je actuele lijsten nodig. Investeer daar tijd in, zodat je de best denkbare keuzes kunt maken. De tijd die dit kost, leidt regelrecht tot meer rust en controle.
  • Ga bij mensen met wie je veel samenwerkt na wat de status is van de uitstaande Wachten Op items. Maar ga ook na of je van hen de komende tijd nog input kunt verwachten waar jij mee aan de slag moet. Dit voorkomt dat collega’s allerlei acties doen die je niet zag aankomen en die opeens op jouw bureau belanden.

Start op tijd met je vakantievoorbereiding en zie het als een project.

Ben je enthousiast geworden, en kun je nog wel wat meer hulp gebruiken? Schrijf je dan nu in voor de door onszelf ontwikkelde Vakantiebooster – relaxed op vakantie, relaxed weer aan het werk! Lees hier meer en meld je aan.

 

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2019 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven