De weg naar productieve gewoonten

De weg naar productieve gewoonten


Welke schoen heb je vanochtend als eerste aangetrokken? Je linker- of je rechterschoen? En waar ben je begonnen met tandenpoetsen, boven of onder? De kans is vrij groot dat je dit niet weet.

Ons dagelijks leven bestaat uit een flinke verzameling gewoonten. Als je over alles moet nadenken, kost dit je veel energie. Dus doen we gelukkig heel wat dingen op de automatische piloot.

Gewoonten kunnen erg verschillen, sommige gewoonten zorgen dat je jouw standaardtaken goed wegwerkt, maar andere gewoonten leiden je af en maken je juist minder productief. En deze niet-productieve gewoonten kunnen ook weer andere niet-productieve gewoonten triggeren.

Stel dat je ‘s ochtends van je wekker wakker wordt en geen zin hebt om op te staan.
Gelukkig zit er een snoozeknop op je wekker.  Nog even rusten. De dag erna gaat de wekker weer en weer heb je echt geen zin en nu druk je niet één, maar twee keer op de snoozeknop in plaats van meteen op te staan. Vervolgens heb je te weinig tijd, ervaar je stress en heb je uiteindelijk een haastige start van de dag. De eerste keer de snoozeknop indrukken was een keuze. De laatste keer een reflex uit gewoonte.

En dit is nog maar één voorbeeld van een niet-productieve gewoonte waar de dag mee begint. Als je gehaast het huis verlaat, is de kans groot dat je iets vergeet en snel moet ontbijten, dus even een reepje eet in plaats van gezond ontbijt.

Maar als je nou ’s ochtends met enthousiasme uit bed springt?
Je hebt dan tijd om rustig te ontbijten, op te ruimen of zelfs een beetje te bewegen voordat je aan je werk begint. Je voelt je energiek. En, het voelt goed om als je iets voorneemt, opstaan als de wekker gaat, dat ook doet. Ook als je een beetje moe bent.

Een van de belangrijkste oorzaken van het snoozen is een gebrek aan motivatie om nu op te staan. Je verlangt naar meer slaap en ziet geen dringende reden om je comfortabele bed te verlaten. Wat maken die paar minuten nu uit? Voornamelijk dat gedrag dat nu aangenaam en comfortabel is makkelijk leidt tot gewoonten die daarna als een soort reflex optreden. De snoozeknop indrukken wordt dan een ingesleten gedrag, een gewoonte.

Hoe zorg je ervoor dat je zo’n gewoonte doorbreekt?
Bedenk eerst eens waarom je het belangrijk vindt om ’s ochtends vroeg op te staan. Misschien wil je meer tijd voor een wandeling of even de tijd voor jezelf in een rustig huis. Of wil je iemand zijn die direct opstaat als de wekker gaat? Als je weet waarom je deze gewoonte wil veranderen, motiveert dit om het te doen.

Vervolgens is de makkelijkste manier om een gewoonte af te leren om de gewoonte lastiger te maken om te doen. Maak het moeilijker om te snoozen door de wekker buiten handbereik te plaatsen, een ouderwetse wekker te nemen zonder snoozeknop of juist een ingewikkelde die je wekt en meteen het licht in je slaapkamer aandoet. Of ga vroeger naar bed, zodat je makkelijker wakker wordt.

Wil jij een gewoonte doorbreken?
Meer sporten? Leg je sportkleding klaar als je van plan bent te bewegen. Gezonder eten? Koop alleen gezonde snacks. Minder online zijn? Zet notificaties uit, berg hardware op en doe meer buitenactiviteiten zonder smartphone. Zo verander jij je omgeving om je gewenste gewoonten te ondersteunen.

Zorg daarnaast voor een beloning als jij je gewoonte hebt aangepast. Dit kan variëren van een lekker ontbijt tot het lezen van de krant of een tijdschrift, of simpelweg de vaststelling dat je je voorgenomen hebt op te staan en dat ook direct gedaan hebt. Na een tijd is direct opstaan de gewoonte die je onnadenkend doet.

Denk eens na: welke gewoonte heb jij? Welke gewoonte is productief en welke niet? Zoek de oorzaken en bedenk praktische stappen om te zorgen voor verandering. Ook met kleine stappen ben je in beweging!

Wil je hulp bij het veranderen van je gewoonte?
In onze training Slimmer Werken gaan we aan de slag met onze gewoonte. De training is erop gericht om te kijken naar hoe je nu (samen)werkt en hoe je dat kunt verbeteren. Het aanpassen van je gewoonte is hier een onderdeel van. Lees hier meer en meld je aan!

Meereffect - Getting Things Done

Ontvang nuttige tips en praktische artikelen

Over slimmer leven en werken
Wij houden ook niet van spam en we respecteren je privacy.

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

De weg naar productieve gewoonten

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.