Hoe een Wachten Op lijst je hoofd een stuk frisser maakt

iStock_000000259666XSmall[1]

Je bent bijna klaar met het belangrijke project waar je de afgelopen maanden aan hebt gewerkt. Op één klein dingetje na. Je hoeft alleen nog maar de kwartaalcijfers toe te voegen. Daar zou je collega voor zorgen. Even zoeken door je map met verzonden e-mailberichten leert dat je daar twee weken geleden al om had gevraagd. Shoot! Je kunt niet verder met je project. Je baalt ervan dat je collega er niet direct mee over de brug kwam. Maar je bent ook gefrustreerd dat jij haar niet zelf eerder een herinnering stuurde.

Je weet bij wie de bal ligt

Stel je voor dat je een volledig overzicht hebt over álles wat je aan anderen hebt gevraagd of wat je bij leveranciers hebt besteld. Dan weet je dat de bal nu even niet bij jou ligt. Het enige wat je hoeft te doen, is wachten tot de ander reageert of je bestelling arriveert. Dat geeft rust in je hoofd. Je kunt gefocust door met je werk.

‘Ik bel je nog wel even…’

Als kenniswerker werk je niet alleen. Bijvoorbeeld wanneer je met anderen aan projecten werkt waarin je afhankelijk bent van hun input. Waarschijnlijk heb je er nooit aan gedacht om alles waar je nog op wacht in een apart overzicht te zetten. Als je dat niet doet, moet je het allemaal in je hoofd bijhouden. Ook dat telefoontje dat je collega je heeft beloofd en waarvan jij het belangrijk vindt dat het ook echt gebeurt…

Weet waar je op wacht

Wat zou je kunnen doen om overzicht te krijgen én te houden van alles waar je op wacht? Een goede manier is een lijst opstellen met alle items die je aan anderen hebt gevraagd en bestellingen die je hebt gedaan. Als je zo’n lijst wilt maken, kun je het als volgt aanpakken.

  • Maak een Wachten Op lijst. Dit kun je doen op papier of digitaal.
  • Zet op deze lijst alles wat je vraagt en bestelt plus de toezeggingen die anderen je doen.
  • Check deze lijst 1x per week en streep alles af wat je ontvangen hebt en wat gebeurd is.
  • Onderneem actie wanneer je ziet dat een deadline nadert. Je kunt dan bijvoorbeeld een herinneringsmailtje sturen.

Gebruik je Outlook? In dit e-mailprogramma kun je ook een Wachten Op lijst maken. Je kunt daar zelfs regels instellen, zodat de e-mails die je verstuurt en waarin je iets vraagt automatisch op je Wachten Op lijst worden gezet. Zie ook deze pagina.

 

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2020 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven