Hoe scoor jij op productiviteit?

De ene dag is de andere niet

Je sluit af met een zucht. Wat je eigenlijk wilde doen vandaag, is niet af. Ken je die dagen? Je hebt van alles gedaan en bent de hele dag druk geweest, maar niet met die analyse die je voor vandaag in je agenda had gezet. Het voelt onaf, je bent het overzicht kwijt, je doet van alles een beetje en niets echt helemaal goed. Het liep gewoon niet lekker, de juiste focus kwam maar niet.

En dit soort dagen dan: Vandaag lekker gewerkt! Fluitend ga je naar huis, vanavond nog een privéafspraak waar je zin in hebt. Je hebt voortgang gemaakt op wat grotere taken, een goed overleg gehad en ook nog wat collega’s of klanten geholpen met ad hoc vragen. Heerlijk, vol energie begin je aan de avond.

Stel je eens voor dat je weet wat je moet doen om lekker in flow te werken. Hoe zou het zijn als je aan het eind van de dag tevreden kunt terugkijken op hoe je dag gelopen is en de keuzes die je hebt gemaakt? Je bent lekker een stuk verder gekomen vandaag en hebt gedaan wat je van plan was met fijne focus. Heerlijk om aan iets te werken wat niet urgent en wel belangrijk is!

We doen maar wat

We zien nadenken over productiviteit niet als onderdeel van het werk. Je doet je werk naar eer en geweten. Zo goed mogelijk haal je je deadlines en houd je alle ballen in de lucht. Zaken als professionalisering en productiviteit hebben minder vaak een concreet doel en geen deadline, dus voelen dan al gauw als luxe. Als er geen beroepsvereniging is die eisen stelt of je moet een registratie of certificering bijhouden, dan zijn het dingen die je vooral doet als er tijd over is. En wanneer heb je nou tijd over?

Als je er te weinig mee bezig bent, is het ook lastig te benoemen wat jou helpt om productief te zijn. Dat maakt het ook lastig je dag optimaal te plannen of je omgeving goed te organiseren. Frustraties, ambities, uitdagingen en klachten kunnen allemaal een bron zijn voor productiviteitsverbetering.

Ieder heeft zijn eigen systeem en dat opgeven of aanpassen is niet altijd prettig. In de loop van de jaren heb je je eigen manier gevonden om je e-mail te verwerken, takenlijsten te maken en overzicht te houden. Daar aanpassingen in doen, vraagt dat je opgeeft wat je tot nu toe heeft geholpen. Het vraagt dat je erkent dat het misschien handiger kan. Dat is niet per se leuk.

Neem het heft in eigen hand

Om bewuste keuzes te maken over je werk en je goed te voelen over wat je doet, is het essentieel om te weten wat jou helpt om lekker te werken.

  • Wat is je Gewenste Uitkomst? Als je hieraan gaat werken, welk resultaat heb je dan voor ogen? Hoe ziet een fluitend-naar-huis-dag er voor jou uit? Wat doe je wel en niet op zulke dagen?
  • Bepaal wat jou helpt en hindert om productief te zijn. Op wat voor dagen of momenten werk je heel lekker? Hoe komt dat? Wat gebeurt er dan juist wel of niet, wat doe jij? Waar ben je? En wanneer lukt het juist niet? Beantwoord die vragen bijvoorbeeld met de 18 minuten methode.
  • Brainstorm over de vraag: wat kan ik doen om betere omstandigheden te creëren? Als je weet wat jou helpt en hindert, kan je maatregelen in gang zetten. Moet je andere werkplekken kiezen (thuis, stilteplek), muziek opzetten, momenten vrijhouden voor ad hoc werk? Hoe kan je meer doen van wat jou helpt en minder van wat jou hindert?
  • Bespreek verbeteringen met je collega’s. Gebruik Bila’s of een teamoverleg eens om te bespreken hoe jullie omgaan met storingen en afspraken.
  • Overweeg om met je collega’s een Getting Things Done training te volgen. Neem contact op met Meereffect om te informeren naar de incompany mogelijkheden: +31 (0)88 0016 200.

Wat zou jou helpen om vaker fluitend naar huis te gaan?

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2019 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven