Hoe werk je aan een positieve werkcultuur?

|||||

In de week van het werkgeluk(21 tot en met 27 september)  is er veel aandacht voor wat helpt om geluk op het werk te bevorderen.

Immers, kenniswerkers ruilen geen uren voor geld in, maar voegen waarde toe. Deze waarde voegen ze toe door wat ze meebrengen aan talenten, intentie en aandacht in de organisaties waarin ze actief zijn. Dat gaat beter in een cultuur waar voldoende ruimte is om volledig aanwezig en actief te zijn. Om te helpen een cultuur te creëren, waarin werkgeluk groeit en bloeit, schreven Maartje Wolff en Fennande van der Meulen Het Happy Office manifest: De vier pijlers van een positieve werkcultuur. Het boek is zeer leesbaar en bevat allerlei concrete inzichten, vragen en tests om naar een positieve werkcultuur te komen of die te versterken. En… aan het einde van dit artikel lees je hoe je dit boek, samen met een mooie bijbehorende tas, kunt winnen!

Hoe werk je aan een positieve werkcultuur?


Misschien dat woorden als happy en positief het beeld oproepen dat je alleen maar blij door het kantoor mag dartelen of breed glimlachend aan de Zoom zit. Eerlijk gezegd, voelde ik die aarzeling bij het ontvangen van het boek. De auteurs bespreken en nuanceren dat punt zelf ook: Het gaat daarbij uiteraard wel om echt gevoelde emoties, geen ‘tjakka!’ of fake-it-till-you-make-it-positiviteit.” 

En er is werk aan de winkel: “Nederlanders hebben gemiddeld 1,1 slechte dag per week op het werk, tegenover 3,6 goede dagen.” 

Daarnaast introduceren de auteurs het karakter of personage Annie die regelmatig voor een prettig kritische vraag zorgt, die de auteurs vervolgens genuanceerd beantwoorden.

Hoe werk je aan een positieve werkcultuur?


Waarom werken aan de bedrijfscultuur?

De auteurs openen met een citaat van de managementgoeroe Peter Drucker: ‘Culture eats strategy for breakfast.’ De mooiste plannen kunnen door de verkeerde cultuur niet uit de verf komen en in een energieke en positieve cultuur kan juist heel veel. De auteurs bespreken vervolgens hoe maakbaar cultuur is. Daarnaast benadrukken zij de waarde van experimenteren,  om vooral uit te proberen wat werkt en in beweging te komen en blijven.

Er wordt door de auteurs benadrukt dat werkgeluk meer is en verder gaat dan een prettige werkdag of tevreden medewerkers. Met name het pleidooi tegen tevredenheid is erg aansprekend:

“De input van werktevredenheid gaat vooral over zaken als salaris, promotie, gratis fruit, een sportschoolabonnement. In veel medewerkersonderzoeken wordt vooral deze component onderzocht. Werkgeluk komt voort uit andere aspecten: hier gaat het vooral om het ervaren van voldoening aan het einde van de dag, voortgang boeken, leuke collega’s met wie je lol kunt hebben, en kunnen werken in een omgeving waarin je je veilig voelt, waarin je fouten mag maken en betekenisvol werk kunt doen.”

Wat zijn die vier pijlers?

De vier pijlers die helpen om aan een positieve werkcultuur te werken, zijn de volgende:

  1. betekenis geven;
  2. verbonden voelen;
  3. voortgang boeken;
  4. plezier hebben.
Hoe werk je aan een positieve werkcultuur?


In het boek lees je concrete tips en adviezen om aan die pijlers te werken. Daarnaast komen er ook klassieke inzichten over gedragsverandering, flow, de growth mindset en bijvoorbeeld feedback aan bod. Voor degene die snel aan de slag wil, is in een bijlage een reeks favoriete tips van de auteurs opgenomen.

Kortom, het boek Het Happy Office manifest biedt een concrete reeks instrumenten om aan de slag te gaan op weg naar een cultuur die leidt tot meer werkgeluk.

Winactie: wat vergroot jouw werkgeluk?

Uitgeverij Business Contact stelt een exemplaar van ‘Het happy office manifest’ met een kleurrijke tas beschikbaar en die geven wij graag weg. Stuur voor 1 oktober een mail naar info@meereffect.nl met als onderwerp ‘werkgeluk’ en licht toe wat jouw werkgeluk vergroot om kans te maken.

Hoe werk je aan een positieve werkcultuur?


Meereffect - Getting Things Done

Ontvang nuttige tips en praktische artikelen

Over slimmer leven en werken
Wij houden ook niet van spam en we respecteren je privacy.

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

Hoe werk je aan een positieve werkcultuur?

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.