GTD mini-training stap 1: Verzamel

Verzamel alles wat jouw aandacht heeft

In deze korte video legt David Allen uit wat je moet doen om alles wat je wilt, moet of kunt doen uit je hoofd te krijgen. Namelijk consequent verzamelen! Wat dat is en hoe jij dat kunt doen, lees je op deze pagina.

GTD mini-training stap 1: Verzamel

Verzamel dat wat je aandacht heeft

Je belooft je collega om iets uit te zoeken en je noteert die taak meteen op je actielijst. Je probeert niet te onthouden wat je wilt, moet of kunt doen maar legt dat vast.

Alles vastleggen waar je mogelijk iets mee wil doen, noemen we verzamelen.  Verzamelen betekent dat je ideeën die je hebt, acties die je mogelijk wilt doen of toezeggingen die anderen aan jou doen, allemaal opslaat op een plek die voor jou werkt, bijvoorbeeld in je notitieboek of in het notitie-deel van Outlook.

Nu je je acties en beloftes hebt vastgelegd, ben je niet meer afhankelijk van je hoofd om ze te onthouden. Dus herinnert je hoofd je niet op ongelegen momenten aan wat je moet doen. Je kunt dus ontspannen, zonder dat je allerlei oppoppende gedachten hebt. En gewoon bezig zijn met dat waar je mee bezig bent. Zonder afleiding.

Praktische tips bij Verzamelen

  • Kies een methode die bij jou past om vast te leggen wat je allemaal wilt doen. Bijvoorbeeld een klein notitieboekje dat je altijd bij je hebt of een notitie-app op je smartphone. Vanaf nu gaat elke inval, idee, citaat of actie in je boekje of in je app.
  • Neem na een drukke bespreking of een lange werkdag de tijd om alle acties en zaken waar je iets mee moet toe te voegen aan jouw verzamelplek. Blijf even zitten en schrijf alles wat je nog in je hoofd hebt leeg. Deze zaken horen niet in je hoofd, want dan denk je er vast op de verkeerde momenten aan. Verzamel ze!

 

Zorg dat je regelmatig verwerkt wat je verzameld hebt. Zet in je agenda om je notitieboek te verwerken of maak er een gewoonte van dat te doen voor je je dag sluit. Hoe je die aantekeningen verwerkt? Dat lees je in stap 2: Beslissen!

Tot morgen,

Het team van meereffect