Waarom is digitale fitheid belangrijk?

Waarom is digitale fitheid belangrijk?


In deze podcast praten Lykle de Vries, Martijn Aslander en Arjan Broere over digitale fitheid en het belang van werkafspraken. Hieronder een introductie van de podcast.

Hoe kan ik productiever werken?
Iedereen heeft een andere manier om productiever te werken. De een werkt het beste met een leeg bureau, terwijl de ander prettig werkt als er iets ligt. Het begint met het experiment om te achterhalen wat werkt voor jou. Als je productiever wil werken dan is het onderzoek naar fricties de ingang voor verbetering.

Een tip om productiever te kunnen werken is om frictie, blokkades en ergernissen te noteren als je ze tegenkomt. Analyseer niet meteen of het bijvoorbeeld door de verkeersdrukte of een slechte voorbereiding komt. Tijdens een reflectiemoment kan je uitgebreid de tijd nemen om de fricties te analyseren.

Hoe kan ik navigeren naar productiviteit?
Het grootste deel van de kenniswerkers heeft geen werkwijze om slimmer te werken. En ze ervaren weerstand in de samenwerking met collega’s. Het maken van goede werkafspraken is het begin.

Te vaak bespreken we pas kwesties rond samenwerking als er gedoe is, over bijvoorbeeld onoverzichtelijke vergaderingen of onduidelijke e-mails. En als deze afspraken er zijn, dan is onderhouden essentieel.

De zwakste schakel bij kenniswerkers is ‘onderhoud’. Blijf aandacht besteden aan jouw werkwijze om productiever te werken. Een takenlijst beginnen is de kunst niet. Die lijst regelmatig gebruiken, aanpassen en onderhouden, dat is de kunst. Maar dan werkt het ook echt!

Wat is productiviteit?
Productiviteit betekent vrijheid voelen en beweging ervaren in het denken. Als kenniswerker wil je mentale ruimte ervaren en slagkrachtig zijn. Dit betekent aandacht hebben voor wat hier en nu gebeurt.

Als dit niet lukt, is het cruciaal om te onderzoeken wat jou het gevoel van ‘tekort schieten’ geeft. Dit is de ingang naar productiviteit. Zie het vooral als data als iets niet goed lukt. Bestudeer in een reflectiemoment waarom bijvoorbeeld je plan voor een dag niet lukt om uit te voeren.

Productiviteit is in essentie het bestuderen hoe je komt tot dingen. Als kenniswerk je ding is, dan is je mind je kapitaal. Als je wil achterhalen of je werkwijze op orde is, ga dan eens tien minuten niks doen. Als je onrust ervaart, dan heeft iets jouw aandacht nodig.

“Productiviteit is aandacht hebben bij dat wat er gebeurt.”

Wat is de meerwaarde van een digitale tool?
Kenniswerkers hebben hun mind nodig voor hun werk. Een digitale tool kan de mind hierbij geweldig ondersteunen. Het valt of staat met het gebruik van de tool:

  1. Een fantastisch geheugen is nooit zo goed als een digitale bibliotheek.
  2. Ik heb een fantastische digitale tool, maar ik kan er niet mee werken.

“Je moet een tovenaar zijn met de digitale tools die je gebruikt.”

Luister de volledige podcast als je meer wilt horen over productiever werken.

Meereffect - Getting Things Done

Ontvang nuttige tips en praktische artikelen

Over slimmer leven en werken
Wij houden ook niet van spam en we respecteren je privacy.

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

Waarom is digitale fitheid belangrijk?

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.