Er zijn geen problemen (alleen projecten)

Er zijn geen problemen (alleen projecten)

Problemen genoeg! 

Klaag je ook weleens? Of is er weleens iets waar je je zorgen over maakt?

Je gedachten blijven malen. Het houdt je wakker of het houdt je uit je concentratie. Het kan van alles zijn: een deur die klemt, een telefoonbatterij die te snel leeg is of iets dat je vaak vergeet mee te nemen. Of een omslachtig proces, een stroeve samenwerkingsrelatie, een overleg dat altijd te laat begint, de dagelijkse stroom aan onduidelijke e-mails, niet genoeg tijd, het klimaatprobleem.

Helpt het om erover te klagen? Lost het wat op?

De last van de wereld rust op je schouders, of jouw eigen ellende drukt je stemming en maakt je niet gelukkiger – en dus de mensen in je omgeving ook niet. Bovendien kost het tijd, die je ook béter kunt besteden.

Droom je mee over een wereld waarin geen problemen meer zijn, alleen projecten?

Je ziet iets dat je niet bevalt en je bedenkt een actie. Misschien los je niet in één keer het hele probleem op, maar je bent wel onderweg. Daarmee neem je frustraties weg en kan je ’s nachts weer gewoon lekker slapen. Of je kiest expliciet om niets aan de kwestie te doen.  

Maak van je hart geen moordkuil

Klagen kan even opluchten.

Gewoon ergens tegenaan schoppen, of samen met iemand vaststellen hoe ellendig iets is en heel stom dat er niets aan gedaan wordt, door wie er dan ook verantwoordelijk voor zou moeten zijn. Het lucht op, in ieder geval tijdelijk.

Je frustraties uiten naar anderen geeft je soms een excuus om niks te doen.

Zeker bij grotere vraagstukken of problemen waar anderen eigenlijk verantwoordelijk voor zijn, is het soms lastig de stap van probleem naar actie te maken. Hoe ga je daarmee om?

En actie!

Problemen zijn een mogelijke bron van inspiratie.

Dat wat jou frustreert of irriteert of waar je je zorgen over maakt, kan de start zijn van vernieuwing en verbetering. Als je problemen als ‘stuff’ definieert, geef je jezelf de mogelijkheid kleine en grote zaken op te lossen of te onderzoeken, of het nou een dagelijkse frustratie is of een wereldprobleem.

Neem het heft in eigen hand.

Rek de definitie van stuff eens op door problemen als stuff te noteren en maak er een project van.

  • Waar heb je last van? Waar baal je van? Waar mopper je over? Definieer het als stuff. Noteer het. Ook een vaag onbestemd gevoel kan je noteren en later verder verkennen.
  • Stuff betekent: beslis erover. Ga voor alles wat je hebt genoteerd na: zit er een actie voor mij in? Ja of nee? Maak een bewuste keuze. Ga je het probleem aanpakken en onderzoeken wat je eraan kunt doen? Of is nu niet het moment om er iets aan te doen, maar wil je er later misschien wel wat mee?
  • ‘Nee, geen actie voor mij’: gooi weg of zet op je Later / Misschien lijst. De kunst is het dan ook los te laten – anders kan je het probleem maar beter leuk gaan vinden ;-). Bepalen wanneer je er wel wat aan gaat doen, kan helpen om er nu geen aandacht aan te schenken.
  • ‘Ja, er zit een actie voor mij in‘: bepaal dan je Eerstvolgende Actie en Gewenste Uitkomst. Wat ga je als eerste doen om dit probleem te verhelpen? Hoef je het alleen nog maar te doen, of moet je eerst onderzoeken hoe je het kunt en wilt oplossen? Is delegeren een optie of is het nuttig of nodig om anderen erbij te betrekken? De Gewenste Uitkomst geeft antwoord op de vraag: wanneer lig je hier niet meer wakker van? Wat levert het je op als dit is opgelost? Voeg het toe aan je actie- en projectenlijst om het niet te vergeten.
  • Het hoeft niet meteen opgelost te zijn. Noteer alleen wat je als eerste gaat doen, je hoeft nu nog niet alle acties te weten en noteren. Datzelfde geldt voor de Gewenste Uitkomst: je hoeft de oplossing nu nog niet te weten. Ook ‘verhelderen’ of ‘oplossing gevonden’ kan een Gewenste Uitkomst zijn.
  • Maak er een gewoonte van bij problemen, frustraties, klachten en ideeën: noteer het als stuff en vraag jezelf dan af ‘Actie ja/nee?’. Let eens op hoe dat voor je werkt. En wellicht voor de mensen om je heen.
  • Is dit een terugkerend probleem of frustratie? Maak dan een checklist of denk na over hoe je het in de toekomst kunt voorkomen. Daar zijn prachtige evenementen, ondernemingen, producten en diensten uit voortgekomen ;-).

 Van welk probleem maak jij een project? En welk probleem laat je voor wat het is?

Meereffect - Getting Things Done

Ontvang nuttige tips en praktische artikelen

Over slimmer leven en werken
Wij houden ook niet van spam en we respecteren je privacy.

Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

Aanmelden tweewekelijkse artikelen

En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

 Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

Er zijn geen problemen (alleen projecten)

Feedback geven op onze website?

Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.