Ik ben er even niet (of stiekem toch wel?)

Even snel checken

De wifi op je vakantiebestemming is traaaaaag, dus probeer je bij de receptie of het daar sneller lukt om mail op te halen. Even kijken of er nog reacties zijn op de campagne die net voor je vakantie is gelanceerd, maar ‘even’ is er niet bij. Frustrerend! Vanavond nog maar eens proberen, maar de rest van de dag leidt het je af, je blijft er maar aan denken.

Je wilde alleen even een foto maken op je telefoon, maar toen zag je een rood bolletje: nieuw bericht! Snel even kijken, blijkt het de groepsapp van het werk. De presentatie over het projectresultaat ging niet helemaal lekker, het management heeft wat aanvullende vragen. Hmmm, daar wil je nu eigenlijk helemaal niet over nadenken, maar ja, je kunt het lezen niet terugdraaien.

Stel je eens voor dat je op vakantie écht op vakantie bent. Je kunt je werk even laten voor wat het is en genieten van letterlijke en figuurlijke afstand tot je dagelijkse leven.

Als je op vakantie doet wat je altijd doet

Je gewoontes gaan met je mee op vakantie. Als je gewend bent regelmatig je telefoon op te pakken en nieuwe berichten te checken, doe je dat natuurlijk op vakantie net zo goed als thuis. Zo blijf je dan bereikbaar en houd je dezelfde alerte staat als altijd. Het heeft alles te maken met hoe ons brein werkt. Ons brein houdt van gewoontes en wordt aangetrokken door nieuwe informatie. Die combinatie zorgt ervoor dat je op vakantie steeds je telefoon blijft oppakken om e-mail, appjes, social media en nieuws te checken.

Een expliciete keuze over je bereikbaarheid is veel meer noodzaak geworden. Het is makkelijker dan ooit om overal bereikbaar te zijn. Als je onbereikbaar wilt zijn (en waarom zou je dat niet willen, het heeft vele voordelen), vraagt het dus afstemming met collega's, teamleden, klanten en je leidinggevende. Pas dan kunnen zij er rekening mee houden. Daartoe moet je wel zelf weten wat je wilt en besluiten dat je een paar weken lang je werk kan missen, en dat je gemist kan worden op je werk.

Bereikbaar? Wel/niet/alleen in noodgevallen* (omcirkel wat van toepassing is)

Geniet van je (on)bereikbaarheid tijdens je vakantie door vooraf deze checklist af te vinken.

 • Wat is de bedoeling van jouw vakantie? En wat betekent dat voor je bereikbaarheid? Wat is haalbaar en wenselijk voor jou en je reisgenoten? Wil je doorwerken op vakantie, bereikbaar zijn voor noodgevallen (wat zijn dat?) of helemaal onbereikbaar zijn voor het werk? Wat moet je doen om onbereikbaar te kunnen zijn?
 • Inventariseer op welke manieren je normaal bereikbaar bent voor collega’s, klanten, opdrachtgevers. Hoe krijg je normaal gesproken informatie en vragen binnen?
  • E-mail
  • Chatfunctie, bijvoorbeeld in Basecamp of Slack
  • Social media als LinkedIn, Instagram, Facebook, Twitter
  • Telefoon/voicemail
  • Whatsapp/Telegram/Signal
  • Skype, Facetime
  • Anders, namelijk ….
 • Bepaal voor elk van die manieren: aan of uit tijdens je vakantie? Gegeven de bedoeling van je vakantie: wat is dan wenselijk of nodig? Let op: ‘even’ bestaat niet als je updates of nieuwe e-mails gaat bekijken. Want je weet niet wat er allemaal binnen komt en het werkt nog lang door in je brein. Je stopt je telefoon weer in je broekzak, maar je hoofd maalt nog even door over wat je net gelezen hebt (in jargon heet dat cognitief residu).
 • Als je toch iets blijft checken tijdens je vakantie, bepaal dan hoe precies. Met welke frequentie ga je het bekijken? Heb je daar vooraf iets voor nodig? Bijvoorbeeld je bundel aanpassen, wifi-opties checken, afspraken met je reisgenoten of je collega’s?
 • Als je iets uitzet tijdens je vakantie: wat heb je daarvoor nodig of wat moet je daarvoor doen? Moet je daar mensen vooraf over inlichten? Een afwezigheidsbericht schrijven? Je status of voicemailbericht aanpassen? Iets (tijdelijk) van je telefoon afhalen, synchronisatie of notificaties uitzetten? Een app van je startscherm verplaatsen naar een ander scherm? Je telefoon thuislaten als het een aparte werktelefoon is? Zet op een checklist of in je agenda om die acties voorafgaand aan je vakantie te doen.
 • Geniet van je vakantie!

Bepaal voor je volgende vakantie of je bereikbaar wilt zijn.

 

Gratis GTD mini-training

© Copyright 2005-2020 meereffect, alle rechten voorbehouden.

Naar boven