Wat je doet en hoe je het doet

Wat je doet en hoe je het doet

Grote kans dat je een goed gevulde takenlijst hebt. Wanneer je er naar kijkt, is het iedere keer weer een puzzel om te beslissen wat je als eerste zult gaan doen. Maar denk je ook wel eens na over hoe je de dingen doet? Ben je bijvoorbeeld ontspannen in het uitvoeren van je taken, of zit je regelmatig met je schouders tegen je oren geplakt en een gevoel van door-door-door?  

We helpen je op weg met een aantal suggesties over hoe je doet wat je doet. Ter inspiratie, maar zeker ook om tot actie over te gaan natuurlijk.  

Kom in beweging

Dat stilzitten slecht voor je gezondheid is, is oud nieuws. Maar hoe voeg je beweging toe aan je dagelijks werk? 

  • Tijdens je werk. Wandel tijdens overleg met een collega, voer telefoongesprekken staand en doe een plank challenge met je collega’s. Wie het eerste 1 minuut kan planken, hoeft het volgende rondje geen koffie te halen.  
  • Tijdens je pauze. De lunchwandeling is algemeen bekend, maar doe je het ook? Veel kantoren hebben iets van een tafeltennis, biljart of dart. Leuk om te doen en het mooiste is: ook als het regent een prima activiteit.  
  • Tijdens je reistijd. Pak eens de fiets, als dat kan. Of wandel eens naar je werk. 6 april is het wandel naar je werk dag, een mooie gelegenheid om eens te wandelen naar je werk. Is helemaal wandelen te ver? Parkeer de auto eens een kwartiertje van je werklocatie vandaan. Dat telt ook!   

Doe het eens anders  

Vaste patronen zijn prettig, want het is bekend en zo lekker vertrouwd. Maar heel eerlijk: soms maakt dat je werkdagen ook wel een beetje saai. Daarom een aantal suggesties om kleine veranderingen aan te brengen. 

  • Stop halverwege. We zijn gewend om een taak eerst helemaal af te ronden, voordat je bijvoorbeeld even koffie gaat halen. Stop de eerstvolgende keer eens wanneer je bijna klaar bent, maar niet helemaal. Sta op, houd een kleine pauze en ga daarna weer verder waar je gebleven bent. Je komt er veel makkelijker weer in dan wanneer je aan een nieuwe taak zou moeten beginnen.  
  • Laat je Inbox het eerste uur met rust. Koffie pakken, computer aan, Outlook openen, e-mail bekijken. Klinkt dit als een bekend ritueel om je werkdag te starten? Plak aan het einde van je werkdag een geeltje op je computer met de taak die je de volgende dag als eerste wilt gaan doen. Begin daar de volgende werkdag dan mee en open pas daarna je e-mail. Een lekker begin van je werkdag! 
  • Doe je wekelijks onderhoud op een andere plaats. Schiet jouw wekelijks onderhoud er nogal eens bij in? Plan dan jouw eerstvolgende onderhoud op een andere locatie dan je vaste werkplek. Kies een koffietentje (bekijk van tevoren of ze ook lekkere taart hebben), eetcafé of misschien de bibliotheek. Maak eerst je wekelijks onderhoud af en ga daarna naar je normale werkplek.  

Reflectie

    Door regelmatig te reflecteren op hoe je je werk doet, kom je verder. Je wekelijks onderhoud is daar een mooi moment voor. Hoe je het meeste haalt uit je wekelijks onderhoud en hoe je dit aanpast op je persoonlijke situatie, komt aan bod in de training GTD Projecten en Prioriteiten. Je sluit de dag af met niet alleen een goede opzet voor jouw wekelijks onderhoud, maar ook een complete projectenlijst en zicht op jouw rollen en verantwoordelijkheden. Je kunt je hier inschrijven voor de training.   

      Meereffect - Getting Things Done

      Ontvang nuttige tips en praktische artikelen

      Over slimmer leven en werken
      Wij houden ook niet van spam en we respecteren je privacy.

      Schrijf je in voor onze Tweewekelijkse artikelen

      Aanmelden tweewekelijkse artikelen

      En ontvang direct onze gratis whitepaper met 5 inzichten en 5 tips voor werken met meer focus! Je ontvangt na je inschrijving elke twee weken slimme tips over hoe je productiever kunt werken. Daarnaast houden we je ook op de hoogte van ons aanbod en leuke acties.

       Schrijf je in en sluit je aan bij ruim 35.000 anderen!

      Wat je doet en hoe je het doet

      Feedback geven op onze website?

      Heb je ideeën, opmerkingen of suggesties over onze website? Laat het ons weten! Vul hieronder je e-mailadres in zodat we je eventueel kunnen benaderen als we meer vragen hebben.